Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Calmant literar pentru polemica provocată de Ovidiu Chelaru

Calmant literar pentru polemica provocată de Ovidiu Chelaru

O nouă provocare a Domnului Ovidiu Chelaru a avut loc la Botoșani, Ovidiu-Chelaru [1280x768]sâmbătă, 5 mai 2012, în Sala de conferințe a Editurii Agata, cu prilejul lansării cărților sale: ,,Colbul stelelor” – poezii și ,,Rădăcini de familie” – arbore genealogic.
Polemica susținută de o anume ,,disidență culturală” (cit. Lucia Olaru Nenati) deslușită din volumul de poezii ,,Colbul stelelor” a fost semnalată cu accente critice în prefața volumului semnată de Ion Istrate, unde Ovidiu Chelaru este identificat că s-ar așeza ,,cu mult deasupra unor ,,poeți” actuali, (…)” și demonstrează ,,(…) că pentru a valorifica darul dat – talentul – mai trebuie și înțelepciune, bun simț, o cunoaștere a realității și a mediului în care trăiești și că, de faci ceva, e necesar să fie util comunității și semenilor tăi. A face artă de dragul artei e steril și păgubitor, a face artă cu un scop util societății, e sublim și productiv! (…)”.
Chestiunile contradictorii ale întâlnirii de tip ,,cenaclu literar” au fost susținute atractiv și elegant de către personalități marcante din spațiul botoșănean: poeta Lucia Olaru Nenati, prof. Gheorghe Median, prof. Georgică Manole, poeta Maria Moisoiu, poetul D.M. Gaftoneanu, dr. Anton Pârvu, dr. Gh. Hrincă; Miluță Jâjie – directorul Memorialului Ipotești, Al.D. Funduianu, Constantin Avram, George Moscal – monograf, dr. Corina Richard, Romeo Richard, prof. Letiția Richard, alături de un numeros public.
Lucia Olaru Nenati și Georgică Manole au apreciat munca neobosită și plină de vivacitate a autorului, Ovidiu Chelaru, au remarcat atitudinea critică ce se desprinde din creația sa, considerând că acest lucru nu poate fi decât o tendință benefică pentru zona culturii botoșănene, iar Gheorghe Median s-a referit, în mod special, la cartea ,,Rădăcini de familie” – o carte de interes documentar pentru cercetători, chiar dacă aceasta este ,,o monografie de familie”, fiindcă oferă posibilitatea de a descoperi unele conexiuni și date de interes general – istoric.
În desfășurarea sa, faptul cultural a fost presărat de critici la adresa unor poeți moderni, ale căror versuri n-ar exprima nimic. Ba mai mult, Ovidiu Chelaru a avut curajul de a ,,lua în vizor” chiar pe poeții premiați de mariile jurii literare, argumentându-și revolta prin a recita fragmente din unele poeme care, după opinia Domniei Sale, sunt ,,fără sare și piper”, ,,fără rimă și fără nerv”, ,,fără subiect și predicat”.
DMGaftoneanu [1280x768]
Contradictoriul ajunsese într-o zonă destul de radicală, lucru perceput de Maria Moisoiu și în consecință Domnia Sa a intervenit cu un calmant literar, recitând versuri ,,înjghebate” ad-hoc: ,,(…)Ziua scriu mesaje muntelui și mării/ De amor, de ducă, de pustiu./ Și-n amurg aștept ca lațul înserării/ Să-mi vâneze sufletul-mi zurliu.// Noaptea îmi cresc poeziile în somn/ Cum frunzele primăvara în copaci./ Întunericul tremură, îmi face un semn:/ Se crapă de ziuă, ia seama ce faci!// (…) Dimineața mă răsucesc și-mi pică/ Un volum de poeme fără eroi./ O ușoară pală de vânt mi-l ridică./ Nu ne putem citi nici pe noi. (…)” (selecțiuni din ,,Poem postmodern”).
Nu încerc să pun într-o antiteză episoade din poemele recitate la această acțiune culturală, dar înclin să afirm că unele dintre ele au înțeles, sunt adresate tuturor, pe când altele sunt forțate pentru a spune ceva, lucru ce devine ininteligibil pentru mulți. Unii, din snobism, chiar vântură idei de genul ,,e de valoare ceea ce nu poate fi înțeles de oricine”. Cred totuși că un fapt sincer și simplu este mai degrabă primit de iubitorii de artă, pentru că omul adevărat și neprefăcut este atras de claritatea concretului și sensibilitatea frumosului. A exprima în poezie ceea ce nu reprezintă o realitate obiectivă și să construiești un conținut nonfigurativ, abstract genereză confuzie și nedumerire și aceasta conduce spre neînțelegere actului cultural, pentru că este lipsit de înfățișări perceptibile.
Goegica-Manole [1280x768]În rest, s-au înmânat flori, s-au adresat felicitări, s-au dat autografe, s-au făcut poze pentru albume… a fost frumos și interesant și consider că a fost un act cultural concret și natural!

Poetul,Ovidiu-Chelaru [1280x768]Maria-Moisoiu [1280x768]Lucia-Olaru-Nenat [1280x768]Lansare,OvidiuChelaru [1280x768]George-Mosacal [1280x768]Dr-ParvuAnton [1280x768]DMG [1280x768]AlDFunduianu [1280x768]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. sandu spune:

    D-L OVIDIU CHELARU STIE CE VORBESTE CAND II CRITICA PE CEI CARE TRAG SFORILE DIN CULISE CU PREMII SI BANI.
    HYPERIONUL E O REVISTA CARE ADUCE MARI DESERVICII BOTOSANENILOR SI LE MAI SI CHELTUIE BANII INUTIL.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania