Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Cartea botoşǎneanǎ: Alexandru Ulian – În ritmuri de sonet

Cartea botoşǎneanǎ: Alexandru Ulian –În ritmuri de sonet

Autor, Paul Ungureanu

În luna mai când natura s-a dezlănţuit în toată splendoarea ei,colegul de cancelarie, profesorul de matematică FLORINTE CATARGIU,având pseudonimul literar ALEXANDRU ULIAN, mi-a făcut o surpriză plăcută cu volumul de poezii intitulat în mod sugestiv „În ritmuri de sonet”. Pentru mine, surpriza a fost una de bine,de frumos, ştiindu-i înclinaţia spre partea literară.

 Pentru o bună parte a colegilor, mirarea a fost cum un profesor de matematicǎ scrie poezie? Această mirare a fost ştearsă de mult timp, când matematicianul Dan Barbilian a ajuns un mare poet, cunoscut sub pseudonimul literar Ion Barbu.

 Pe meleagurile botoşănene, de câteva decenii, dascălii de matematică Gabriel Alexe, Georgică Manole şi AL. D. Funduianu s-au afirmat cu o creaţie poetică valoroasă.

 Matematica este o ştiinţă exactă, cu o logică impecabilă. Poezia te scoate în cazul de mai sus din lumea cifrelor, a teoremelor. Poezia te plasează în acea stare de visare, de lirism,de aventură imaginară, sensibilă, de densitate metaforică.

 Alexandru Ulian s-a născut la 27 mai 1957 la Gura-Humorului, judeţul Suceava. Debutul literar s-a produs în anul 1996 cu „Notiţele din Zori”, în placheta de versuri ”Singularităţile lumii”. A publicat în revistele Intertext , Jurnalul literar, Mentor XXI şi Absolut Cultural. Activează în grupările literare “Constantin Dracsin” şi “Ion Pillat”.

 În acest prim volum de versuri,poetul Alexandru Ulian este mistuit de întrebări şi nelinişti “Cine eşti tu Omule…?!/Cine eşti,/mereu cine sunt/-mereu neîncetat-,/ Cine eşti, cine sunt…?! ”( Cine eşti tu, Omule…?!)

 Ideea singurătăţii poetului răzbate din multe versuri ale volumului de poezii împărţit „în ritmuri de sonet” şi „peregrinări fără voie”. Este o singurătate ce îmbină nostalgiile din copilărie cu lumea imaginară caracteristică pentru perioada adolescenţei. Singurătatea este grea, apăsătoare, “tocmai din Împărăţia Nimicului Friguros ” :”Dacă mai ai puterea Copilului/de a nesfârşi/ lucirea unei stele /cu Noaptea visării tale/Curate/Ori/dacă mai ai picul de vlagă/de a sprijini/într-o Metaforă/Pe un început de vers/ Ca tot Trupul Lumii/acesteia/în neputinţa-i/ de a-şi desăvârşi/Povestea”( Ci iată-L iar se apropie).

 Limbajul poetic are unele capcane pentru imaginarul liric ulianian fiind în acest sens solitar în creaţia poetică botoşăneană la început de secol XXI.

 Emoţia poetiă este temperată, interiorizată spre o totală singuătate. În acest sens creaţia poetică uliană este inconfundabilă:”Cu sufletul puţin/În faţa urâţenie mele/Şi singur/Foarte Singur/să îmi dau/ eu,mie însumi,/de mine/ când nu mai pot/Iertarea” (Doamne,cum m-ai ales Tu pe mine).

 Alexandru Ulian are capacitatea de a-şi descifra propriile angoase în această lume total debusolată, abrutizată şi în plină globalizare, înlăturând zgura existenţială prin actul poetic. Alexandru Ulian te poartă între teluric şi celest, între zbatere şi nezbatere, singurătate, putinţă şi neputinţă, uitare şi neuitare, în volumul său “În ritmuri de sonet”, apǎrut în Editura Quadrat, Botoşani, 2011.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.584 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5