Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Câteva lucruri frumoase despre un iubit cântăreț din zona Maramureșului, Ionică Moroșanu …

Câteva lucruri frumoase despre un iubit cântăreț din zona Maramureșului, Ionică Moroșanu …

IOAN VASIU : – Faci parte din tânăra generație de interpreți, compozitori și muzicieni, profilați pe muzica Etno. Ce poți spune despre această pasiune ?

IONICĂ MOROȘANU : – Pasiunea pentru muzică o am în sânge de la vârsta de 5 ani. Totul a început dintr-o joacă … în preajma sărbătorilor de iarnă eram în vizită la niște verișori de-ai mei, aveau o orgă de jucărie și cântau colinde, i-am rugat frumos să mă învețe și pe mine să cânt, lucru care nu s-a întâmplat.
 În acel moment, cu lacrimi în ochi, l-am rugat pe tatăl meu să-mi cumpere o orgă. Bineînțeles că părinții mei au făcut acest lucru, ba mai mult m-au dat la niște ore de pian pentru a învăța să cânt la acest frumos instrument.
Apoi la vârsta de 7 ani, am intrat la școala de muzică, unde am învățat să cânt atât la pian cât și la clarinet. La vârsta de 10 ani am început să cânt într-un restaurant din Satu Mare alături de fratele meu, tot atunci au început să apară și primele evenimente/nunți/petreceri în țara Oașului.
Am lansat 4 albume de muzică populară, am absolvit Liceul de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare și am luat decizia de a pleca la muncă în Italia, dar asta tot pentru a-mi urma visul, pentru a reuși să adun bani pentru instrumente muzicale. După ce m-am întors din Italia, am decis să plec la București pentru a da un casting la una dintre cele mai mari case de discuri din România. 

I:V. : – Câți ani a împlinit proiectul ”Ionică Moroșanu”?

I.M.: – Pe data de 22 Iunie 2005, am participat la acel casting despre care vă spuneam pe care l-am și luat cu brio, moment în care a luat naștere proiectul meu de suflet ”Ionică Moroșanu”. Așadar, pe data de 22 iunie 2022 proiectul a împlinit 17 ani de activitate, 17 ani plini de trăiri, 17 ani extraordinari petrecuți pe scenă, alături de fanii mei,  cărora le   mulțumesc frumos. 

I.V. : Mai nou, ai îmbrățișat și ”meseria” de prezentator la o televiziune de nișă. Ce înseamnă această preocupare și ce satisfacții îți aduce ?

I.M. : – Într-adevăr, în luna februarie a acestui an ( 2022 ) am semnat un contract cu Favorit Tv, pentru a prezenta “GazdaFavorită”.

Un proiect extraordinary în care o am alături de mine pe frumoasa și talentata interpretă de muzică populară, Raluca Diaconu.
Emisiunea  noastră ”GazdaFavorită” a  ajuns  într-un  timp  foarte  scurt, una dintre cele  mai  urmărite  emisiuni  de  folclor  din România, lucru  pentru  care  suntem  recunoscători …

I.V. : – De la cine crezi că ai moștenit pasiunea pentru folclor ?

I.M.: – Pasiunea pentru folclor am moștenit-o din casă, de la părinți, la noi în familie se asculta foarte mult muzica populară, așadar,      de-aici și iubirea mea pentru folclorul autentic românesc …

I.V.: – Ce zonă folclorică reprezintă cântecele din repertoriul tău ?

I.M.:- De loc, mă trag din zona Maramureșului, având în vedere portul popular pe care-l îmbrac la absolut toate evenimentele la care particip, categoric, iubesc și reprezint zona Maramureșului, dar pentru faptul că m-am născut la Satu Mare, acest lucru mi-a dat oportunitatea de a reprezenta cu același drag și zona Codrului și zona Oașului …
Repertoriul meu însă este unul vast, care acoperă absolut toate zonele folclorice ale României.

I.V.: – Reușesc tinerii interpreți de muzică populară să ducă mai departe ”ștafeta” preluată de la generația ”de aur” a folclorului românesc ?

I.M.: – Bineînțeles că duc mai departe ”ștafeta” deoarece în fiecare zonă a țării există tineri frumoși și foarte talentați, așadar și prin urmare, folclorul, obiceiurile și tradițiile românești sunt pe mâini bune …

I.V.: – Știu că faci parte din naționala de fotbal a artiștilor din țara noastră. Ce performanțe aveți înscrise în palmares ?

I.M. : – Așa este, Dumnezeu a fost bun și mi-a îndeplinit și acest vis.
De la 1 ianuarie 2015 fac parte din frumoasa familie a Naționalei de fotbal din România a Artiștilor.
Joc pe postul de fundaș dreapta și împreună cu colegii mei am reușit să câștigăm 3 campionate mondiale în cadrul Campionatului Mondial de fotbal al Artiștilor, susținut la Moscova, intitulat Art Football …

I.V. : – Cu ce versuri din cântecele tale dorești să încheiem acest scurt interviu ?

I.M.: -Cu versurile celui mai iubit refren din repertoriul meu …
”Şi Lenuțe şi Mării,
Aşa-i place inimii,
Vrea să iubească întruna,
Şi eu nu am ce să-i fac,
Asta-i boală fără leac,
Of, inima mea nebuna”

                              Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania