Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ce a scris Ioan Rotundu despre Luceafărul în 12.ian.2009: ,,…mustesc în spirit!”

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 2 (122), februarie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion Istrate

…mustesc în spirit!

Preluat pentru publicare: 12 Febr. 2019,
din cartea ,,Doar politicieni sau și ticăloși?” Vol. 1, Ed. Agata, 2015, pg.506,507
Autor: Ioan ROTUNDU
Sursa primară: jurnalulbtd.ro
http://jurnalulbtd.ro/articol-Editorial-mustesc-in-spirit-14-1682.html

Publicat: 12 Febr. 2019
© Ioan Rotundu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE

,,Parcurgem o perioadă grea din viaţa ţării, din existenţa istorică a României. Politicienii nu mai prididesc să-şi dea lovituri la picioare ori sub centură, numai să prindă felia cea mai mare din tortul puterii. Când îşi aduc aminte de noi, îşi unesc forţele, şi ne lovesc în moalele capului cu câte o lege prin care ne iau şi bruma de câştig adunată într-o viaţă de om.
După care ies senini în faţa camerelor de televiziune şi declară că tot ce fac ei este mai mult decât moral, este perfecţiunea moralităţii cu care se străduiesc să ne copleşească.
Şi ce consideră ei a fi moral? Faptul că nişte neisprăviţi cuprinşi de lăcomie şi ajutaţi în demersul lor de o putere coruptă se înfruptă din bugetul public cu sute de milioane de lei lunar, cu titlu de salariu, trebuie eliminaţi din funcţiile în care s-au cocoţat. Nimic anormal, totul moral.
Dar aceşti neisprăviţi sunt câteva sute, iar legea prin care Guvernul Boc a considerat să-i elimine din sistemul public a lovit în zeci de mii de oameni cinstiţi, care o viaţă întreagă s-au pus în slujba societăţii, şi care au ajuns specialişti ce nu pot fi înlocuiţi peste noapte, de prezenţa lor în câmpul muncii depinzând chiar şi vieţile unor oameni ajunşi pe patul de spital. Acest mod a Guvernului Boc de a rezolva situaţia nu mai este morală, este total imorală. Şi acesta este abia începutul guvernării Boc.
Vom avea şi alte surprize total neplăcute.
Ei bine, în toată această nebuneală, în tot acest haos creat de cei pe care i-am votat, undeva, într-un colţ nordic de ţară, la Botoşani, sfidând criza economică şi financiară, un om de suflet a pus bazele unui act cultural menit să ridice prestigiul judeţului în ţară şi, de ce nu, în străinătate. Iar acest botoşănean cu mare suflet românesc se numeşte Ion Istrate şi este directorul Editurii „Agata” Botoşani.
Fără teama că va sărăci din cauza crizei economice, Istrate a pus la bătaie câteva mii de RON şi a fondat revista literată „Luceafărul.net”, pe care a lansat-o ieri, 11 ianuarie. Lansarea a avut loc cu doar câteva zile înainte de marea sărbătoare dedicată celui mai de seamă poet al României, Mihai Eminescu.
Au onorat evenimentul cu prezenţa lor mulţi botoşăneni iubitori de literatură, care s-au arătat încântaţi de apariţia revistei, iar Istrate a fost omul lăudat, şi pe bună dreptate. Cei care au luat cuvântul s-au arătat încântaţi că Botoşanii vor avea o revistă literară ce va cinsti memoria celui care a fost numit „Luceafărul poeziei româneşti”.
Mi-au plăcut vorbele rostite de Traian Apetrei, jurnalist de profesie, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”. Apetrei, pornind de la locaţia unde s-a consumat evenimentul, o clădire din zona istorică a Botoşanilor, o zonă cu clădiri medievale, a remarcat că „Botoşănenii mai vechi îşi amintesc de cum arăta această zonă a oraşului. Cu tipografii, cu galerii de artă, cu anticariate, cu săli de cinema. Faptul că Istrate şi-a ales sediul editurii în zona medievală a Botoşanilor, iar editura înfăptuieşte acte de cultură, ar trebui ca autorităţile locale să ia act, iar din zonă să dispară etnia romă şi centrul vechi să devină unul cultural.” Frumoase vorbe, dar cine să le dea rost practic?

Ca botoşănean, m-am simţit mândru că am fost invitat să particip la eveniment. M-am săturat să tot scriu despre dihoniile din politică, despre corupţie, despre lupta pentru putere. Tânjesc după ceva frumos şi nobil, care să ne însenineze sufletul, să ne facă mai buni, să trăim în armonie şi nu în duşmănie. Prof. Gheorghe Median, istoric cercetător la Muzeul Judeţean Botoşani, a rostit o frază uimitor de adevărată: „Botoşanii mustesc în spirit”. Să dăm rost acestei stări de spirit cu care Dumnezeu ne-a învrednicit!

JD 12.01.2009”



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania