CENTRUL ISTORIC – CENTRUL CULTURAL AL BOTOŞANILOR ÎŞI DEZMORŢEŞTE SPIRITUL
AICI, MARIA MOISOIU A DAT PUBLICULUI A TREIA CARTE DE POEME
Batjocorit şi umilit, victima unui atentat dezonorant la identitate, parcă anume pus la cale de cineva, întinându-i-se memoria, Centrul Istoric al Botoşanilor îşi resoarbe seva ancestrală de cultură şi civilizaţie, răsturnând obsedantul comentariu mediatic din ultimul timp.
Tonul l-a dat Editura Agata, care a renunţat la organizarea lansărilor de carte în alte spaţii, decisă să-şi valorifice resursele proprii favorizate de finalizarea lucrării de reabilitare şi restaurare a Centrului Vechi.
Într-o ţinută destinsă, Sala de conferinţe a Editurii Agata din Centrul Istoric al Botoşanilor, a găzduit ieri – 3 noiembrie 2011- un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului de poeme – Ecouri – scris de Maria Moisoiu, la care au participat oameni din mediul cultural şi jurnalistic (scriitoarea Lucia Olaru Nenati, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor – Cristian Lupaşcu, directorul Teatrului Mihai Eminescu – Traian Apetrei, prof. Dana Pietraru, redactorii revistei Luceafărul – istoricul Ionel Bejenaru, muzeograful Gheorghe Median, Al.D. Funduianu, Ovidiu Chelaru, D.M. Gaftoneanu – deţinătorul a opt premii, toate din acest an, pentru poezie etc.), funcţionari ai Primăriei Botoşani, prieteni şi foşti colegi ai poetei.
Cu gândul de a reveni şi dezvolta ideea din titlu las loc selecţiei realizată de jurnalistul Cristian Lupaşcu privind aprecierile din discursurile participanţilor la acest eveniment cultural: <<“Cea de-a treia carte semnată de Maria Moisoiu şi apărută la Editura Agata din Botoşani, în condiţii grafice deosebite, pune în evidenţă atât trăsăturile afective ale autoarei, cât şi o susţinută tenacitate de autodepăşire, în plan literar, dorinţa de a face cunoscută cititorilor săi realitatea vieţii contemporane cu multiplele ei iradieri spirituale“, a subliniat, în prefaţa cărţii, eseistul, filosoful şi poetul Dumitran Frunză.
“Sincera mea părerea este că acest al treilea volum a câştigat în valoare şi în expresie. Dacă în primul volum am întâlnit idei şi sentimente versificate, aici putem vorbi deja de o abundenţă de figuri de stil, de metafore, care, câteodată, te pun pe gânduri“, a declarat fostul director al Direcţiei pentru Cultură, Dana Pietraru, prietenă cu Maria Moisoiu.
“Cartea de faţă care nu trebuie povestită, care nu trebuie neapărat luată în vizor, din punct de vedere critic. Este o carte care se citeşte, care, la rândul ei, generează emoţii“, a subliniat Ionel Bejenaru.
“Urmărind şi ceea ce a scris doamna Maria Moisoiu şi acum, dar şi până acum, am ajuns la concluzia că fenomenul acesta este o reacţie, o atitudine de răspuns şi de opoziţie faţă de această realitate destul de degradată, destul de pragmatică“, a subliniat Lucia Olaru Nenati.
“Doamna Moisoiu nu aparţine niciunui curent literar şi nu vrea, probabil, să ajungă să fie comparatată cu nimeni. Este un om care scrie pentru că simte că trebuie să scrie. Şi scrie cu cuvinte aşa cum îi vin, nu căutându-le, nu dând perfecţiune versului. Îl lasă să fie mai ales sugestiv“, a spus şi Gheorghe Median.>>
În acest străvechi şi înălţător spaţiu – Centrul Istoric şi Cultural al Botoşanilor – evenimentul a fost perceput imediat şi apreciat ca atare, ca fiind o reuşită.
De aceea cred, sincer, într-o revigorare a vieţii culturale şi atitudinii civice din acest loc şi nu în promisiuni deşarte aşezate schematic pe hârtie, ce generează comentarii sterile şi amplifică efectul nociv, aici, unde aerul respirat trebuie să fie curat. Faptele constructive din ultimul timp (proiectul ce se finalizează prin grija Primăriei, iniţiativa Locativei de a trece la treabă şi a-şi ingriji spaţiile ce le administreză, interesul proprietarilor de imobile din Centrul istoric pentru a le utiliza adecvat, susţinerea actului cultural întreprins de diferite organizaţii civice şi mediul privat de afaceri, etc.) vor conduce spre un atractiv Centru Cultural al Botoşanilor, valorificând ceea ce înaintaşii noştri au făurit.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania