Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.6 (150), Iunie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 31 Mai 2020
Interviu realizat de Ioan VASIU
Publicat: 01 Iun. 2021
© Ioan Vasiu, © Claudiu Dumitrache, © Revista Luceafărul
Editor: Ion Istrate
REPORTER: – Ești un nume tot mai cunoscut pe rețelele de socializare, dar și în unele reviste literare. Te rog să te prezinți, pe scurt, pentru cei care nu te cunosc.
CLAUDIU DUMITRACHE: – Sunt un iubitor și creator de arte. Cânt de 12 ani, scriu de 4 ani, organizez evenimente și promovez talente de 7 ani. Încerc să contribui la promovarea și conservarea a ceea ce este autentic în domeniul artelor.
REPORTER: – Când și unde ai publicat primele tale poezii?
CLAUDIU DUMITRACHE: – Primele poezii au fost publicate în volumul de debut – “Boemia unui mort” (editura Amurg Sentimental, 2018). Mai târziu, găsindu-și cititori care să le aprecieze, o parte din poeziile mele au fost publicate în mai multe publicații online sau print, din România și din străinătate.
REPORTER: – Ești redactorul șef al revistei REGAL LITERAR, în format online. Ce poți spune despre această revistă?
CLAUDIU DUMITRACHE: – Acest proiect a luat naștere din dorința de a oferi noi șanse de promovare și afirmare pentru autorii tineri, mulți dintre aceștia, valoroși, nefiind luați în seamă de alte publicații. Unele publicații din România își doresc, probabil, să creeze un curent unic, validând doar autorii consacrați și pe cei apropiați colegiului redacțional. O altă problemă este curentul promovat în prezent în domeniul creativ și poetic, curentul delirant. Poezia, în special, decade în acest modernism abstract, un curent propagandist creat de unii elitiști (?), care nu mai au ce să spună, dar vor să rămână, cu orice preț, în lumina reflectoarelor, dorind să sugereze că poezia lor este de nivel superior, chiar și în comparație cu marile opere pe care ne-am clădit simbolurile și identitatea.
Unii consideră că poezia se rezumă la o proză abstractă, fără diacritice și semne de punctuație, folosind cuvinte din alte limbi, fără rimă, sugerând doar lucruri hidoase, fără coerență, și afirmând că aceia care nu înțeleg poezia lor, nu merită să scrie poezie. Dar acest gen de creații nu cred că ar trebui să fie promovat la nivel ideologic. Consider că dispun de toate funcțiile psihice și emoționale pentru a-mi da seama de faptul că se încearcă, la nivel conștient sau nu, dizolvarea și uitarea unor identități, origini și fenomene artistice autentice în favoarea unor personaje care nu vor să predea ștafeta, astfel, părăsind poziția de intelectuali autentici și devenind scandalagii, aroganți, misogini, intrând în mișcări propagandiste cu un aer superior, sfidător și malefic.
Eșențele, Patria, Frumosul, Credința și Autenticul trebuie păstrate și perpetuate, altfel, cred că ne putem numi pseudo-repere și superficiali. Fără anumite limite în creație și poezie, fără o esență reală, fără muzicalitate, totul se constituie o altă amenințare la nivel identitar și moral.
REPORTER: – Fiind poet si editor, ce ai acum pe masa de lucru?
CLAUDIU DUMITRACHE: – Editez o ediție tipărită a revistei Regal Literar, un număr special cu ocazia a 15.000 de cititori online. De asemenea, sunt fondatorul revistei Sapio și doresc să fie distribuită și citată în rândul elevilor. Revista Sapio va apărea o dată la 2 luni, atât in format tipărit, în funcție de buget, dar și în format PDF online. De altfel, adaptez unele melodii care îmi plac, din limbi străine în limba română, dorind să public în toamna aceasta un nou volum de versuri. Nu în ultimul rând, public opinii sau comentarii în diferite publicații, și mă ocup de editarea unor cărți noi care vor apărea în Colecția Regal Literar.
REPORTER: – Care sunt proiectele tale pentru viitorul apropiat, dar și pentru viitorul mai îndepărtat ?
CLAUDIU DUMITRACHE: – Proiectele sunt aceleași pe care le am și în prezent. Încerc să le dezvolt cât mai mult și să ajungă în atenția tinerilor. Sunt o mulțime de idei la mine în birou și în documentele din PC, dar nu dispun, momentan, de timpul pe care aș dori să-l am, precum și de alte necesități financiare pentru dezvoltarea proiectelor. Cu toate acestea, sunt optimist și hotărât să-mi îndeplinesc misiunea.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania