În perioada 17-26 iunie a.c Cluj-Napoca devine capitala filmului românesc la a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania unde este prezentă și Polonia,cu un program divers dedicat cinematografiei acestei țări care include cele mai importante producții ale creatorilor contemporani, colaborări cu Festivalul Internațional de Film New Horizons din Wrocław și cu Ștefan Laudyn, directorul Festivalului Internațional de Film Varșovia, dar și o retrospectivă a regizorului Krzysztof Kieślowski. Întregul program Focus Polonia, care numără peste 20 de titluri, printre care documentare, un cine-concert și un serial, poate fi descoperit pe TIFF.ro Polonia este organizat cu susținerea Institutului Polonez din București și Polish Film Institute.
Descoperim în programul festivalului filmele Leave No Traces, regizor fiind Jan P. Matuszyński, o poveste tristă și conflictuală din Polonia comunistă care a făcut parte anul trecut din selecția Festivalului de Film de la Veneția. În 1983, țara este zdruncinată de tragedia dispariției unui elev de liceu, în urma agresiunilor la care este supus de reprezentanții poliției. Singurul martor al acestei întâmplări devine principalul inamic al statului, care va face tot posibilul să îl elimine. În documentarul The Balcony Movie, regizorul Paweł Łoziński abordează trecătorii de la balconul său cu o cameră și un microfon, invitându-i la dialog. Conversațiile lor, atât de diverse și de personale, conturează o imagine complexă a Varșoviei de astăzi, capitala Poloniei.
În programul festivalului descoperim și alte filme din secțiune, printre care sunt 1970 , regizor Tomasz Wolski, All Our Fears, regizor Łukasz Ronduda și Łukasz Gutt, și Other People având ca regizor pe . Aleksandra Terpińska.
Festivalul, numit pes curt TIFF mai oferă anul acesta un Carte Blanche Festivalului Internațional de Film New Horizions din Wrocław, unul dintre cele mai importante evenimente instructive și educative cinematografice din Polonia:
„Colaborarea dintre New Horizons IFF și Transilvania IFF a fost întotdeauna cu adevărat firească. Este o adevărată onoare să particip la Polish Focus organizat de prietenii noștri români și să arăt cinci voci diverse ale curajosului cinema polonez nou. New Horizons cu sediul în Wrocław este un festival de rebeli, vizionari, radicali și experimente. Admirăm cineaștii care au curajul să-și urmeze propriile drumuri și să caute noi moduri de a povesti. Sper că selecția noastră va arăta sufletul New Horizons.”, declară cu sinceritate Marcin Pieńkowski, directorul artistic al New Horizons IFF.
We Haven’t Lost Our Way, r. Anka Sasnal, Wilhelm Sasnal
Selecționerii festivalului prin acest program propun spectatorilor din Cluj-Napoca și din întreaga țară, titluri precum Silent Land, debutul remarcabil al regizoarei Aga Woszczyńska, care subliniază ignoranța cu care europenii continuă să trateze situația imigranților, prin care urmărește evoluția unui cuplu a cărui vacanță este întreruptă de un accident tragic. Prezentat în premieră la Berlinală, We Haven’t Lost Our Way, regizor fiind Anka Sasnal, Wilhelm Sasnal, urmărește viața Ewei, o traducătoare care dă meditații pentru a-și câștiga existența, și a lui Eryk, un profesor care este concediat de la universitatea pentru care preda. În momentul în care Ewa primește un colet misterios de la Eryk, cele două personaje pornesc într-o călătorie de evadare de sub ochii societății, obligații și responsabilități.
New Horizons recomandă și The Moths , regizor Piotr Stasik, Mosquito State, regizor Filip Jan Rymsza, sau Anatomia,regizor Ola Jankowska.
The Cruise, r.egizor Marek Piwowski
În publicația Focus Polonia, Stefan Laudyn (director al Festivalului Internațional de Film de la Varșovia), un prieten apropiat și susținător al TIFF, propune spectatorilor două filme cult din cinematografia poloneză:Este vorba de Top Dog , produs în anul 1978, în regia lui Feliks Falk, „unul dintre cele mai reprezentative filme pentru curentul de cinema al anxietății morale”. Scenariul surprinde lumea unor prezentatori de evenimente care, deși pare foarte departe de politică, se dovedește similară, plină de oportuniști și manipulatori.
Pentru Laudyn, The Cruise (1970), în regia lui Marek Piwowski, este „unul dintre cele mai originale filme poloneze realizate vreodată. Oferă un mod complet nou și proaspăt de a privi realitatea prin captarea elementelor comice și grotești în situații create spontan de un grup de oameni obișnuiți, jucând actori amatori, pe care regizorul i-a selectat cu atenție și apoi i-a lăsat singuri pe o barcă care navighează pe râul Vistula”.
Din program face parte și cine-concertul The Polish Dancer (1917), o operă timpurie a regizorului Aleksander Hertz, cu faimoasa actriță a cinematografului mut Pola Negri în prim-plan. Este singura producție poloneză cu Pola Negri care a supraviețuit până astăzi. Filmul va fi proiectat într-o variantă restaurată, acompaniat live de muzica compozitorului și pianistului premiat cu Grammy, Włodek Pawlik.
Klangor, regizor fiind Kacper Wysocki
Polonia este prezentă și în secțiunea EducaTIFF prin filmul Sonata, în regia lui Bartosz Blaschke. Un copil greșit diagnosticat cu autism se dovedește a suferi, de fapt, de lipsa auzului. După ce primește un aparat auditiv, se îndrăgostește de muzică. Visul lui este să devină pianist. Dar cine va susține un copil surd în acest vis muzical? În Va urma, secțiunea dedicată serialelor, spectatorii vor descoperi episoade din Klangor în regia lui Kacper Wysocki, un serial fenomen în Polonia.
Regizorul și scenaristul polonez Krzysztof Kieślowski va fi celebrat la TIFF2022 printr-o amplă retrospectivă prilejuită de comemorarea, în 2021, a 80 de ani de la nașterea cineastului. Zece dintre cele mai apreciate opere ale sale vor putea fi revizitate în cadrul secțiunii Close-up Krzysztof Kieślowski. Retrospectiva include și scurt-metrajul Taking Heads, realizat de Kieślowski în 1980, dar și scurt-metrajul din 2021 cu același nume, creat de Jan P. Matuszyński și inspirat de original.
Abonamentele pentru TIFF2022 pot fi cumpărare online (https://tiff.ro/abonamente) . Programul final va fi anunțat curând.
Parteneri de programare: New Horizons International Film Festival și Warsaw Film Festival.
Cu sprijinul: Institutul Polonez din București și Polish Film Institute.
Parteneri: Contemporary Art Foundation In Situ, The Krzysztof Kieślowski Archives, Narodowe Centrum Kultury Filmowej Łódź, Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych – Documentary and Feature Film Studios și Adam Mickiewicz Institute.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat, ca de obicei, de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Al.Florin Țene
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania