ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 11 Mai 2018
Text și foto : Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 12 Mai 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Rev. Luceafărul
Filmul românesc şi-a câştigat în ultimii 9 ani un loc al lui prin Serile Filmului Românesc, eveniment organizat anual la Iaşi, dar care nu se adresează doar unui public local, ci are o importanţă naţională. Apetenţa românilor pentru producţiile cinematografice internaţionale este evidentă şi justificată, iar filmul românesc trece de multe ori pe plan secund, mai ales în rândurile tinerilor. Festivalul Serile Filmului Românesc îşi propune să promoveze filmul românesc şi să amintească românilor că avem şi în ţara noastră filme şi actori mari. Început ca o manifestare a studenţilor ieşeni care îndrăgesc filmul românesc, Festivalul Serile Filmului Românesc, unicul de acest profil din ţară, a reuşit în timp să transforme capitala Moldovei într-un punct de referinţă al cinematografiei româneşti.
În perioada 6-10 iunie s-a desfăşurat cea de-a 9-a ediţie a Festivalul Serile Filmului Românesc, manifestare inclusă în amplul program al Festivalului Internaţional al Educaţiei. Ediţia din acest an a fost dedicată marelui actor Victor Rebengiuc, care şi-a construit o carieră de excepţie atât în film, cât şi în teatru. La 85 de ani de viaţă şi în 62 de ani de scenă, Victor Rebengiuc este unul dintre marii actori care trăiesc prin artă, prin actorie. Putem vedea în Victor Rebengiuc o mare încărcătură etică. Vocea lui, încărcată deopotrivă de blândeţe şi tărie, spune adevărul prin film şi teatru. În omul şi actorul Victor Rebengiuc putem cu uşurinţă întrezări frumuseţea artei.
Pe 6 iunie, în Piaţa Unirii, a avut loc Gala de deschidere a festivalului cu o proiecţie specială a filmului Moromeţii în prezenţa actorului Victor Rebengiuc şi a regizorului Stere Gulea, care au adresat şi câteva cuvinte numeroasei audienţe. Prima secţiune a festivalului a fost dedicată invitatului special, fiind intitulată Retrospectiva Victor Rebengiuc, în care au fost prezentate cinci filme: Moromeţii (1987), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Medalia de onoare (2009), Faleze de nisip (1983) şi Pădurea Spânzuraţilor (1964). Printre invitaţii speciali ai ediţiilor trecute se numără Sergiu Nicolaescu (2012), Irina Margareta Nistor (2013), Mircea Diaconu (2016) sau Cristian Mungiu (2017). La ediţia a 9-a a festivalului, publicul a avut ocazia de a-l întâlni şi pe filosoful Mihai Şora.
Serile Filmului Românesc înseamnă evoluţie, performanţă, drag de cineaşti, dialog şi echipă. Tot ceea ce facem este pentru publicul spectator şi este modul nostrum de a aduce o reverenţă tuturor celor care, generaţii la rând, au avut grijă de sufletul nostru prin tot ceea ce au realizat în cinematografia românească, afirma Andrei Giurgia, directorul SFR. Nouă ni se pare onorant că mari actori şi regizori de toate generaţiile vin să-şi prezinte peliculele şi să dialigheze cu publicul şi ni se pare că în iunie Cannes-ul se mută la Ateneul din Iaşi. Nouă ne plac întâlnirile cu cei pe care îi admirăm pe ecran, mărturisea Irina Margareta Nistor (CINE-Ambasador). Festivalul SFR, promotor al valorilor cinematografice certificate de public şi critică, îşi consolidează prestigiul printr-o nouă ediţie organizată de o echipă entuziastă care crede în puterea celei de-a şaptea arte de a crea puternice emoţii estetice într-o lume a rutinei. Să ne bucurăm de film, de frumuseţea unică a acestei arte, îndemna Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
La SFR 2018, în cele cinci zile de festival, au fost prezentate peste 30 de producţii cinematografice, iar publicul a avut ocazia de a participa la 10 evenimente speciale şi de a se întâlni cu peste 40 de personalităţi din domeniul cinematografiei şi nu numai. SFR, singurul festival dedicat în întregime filmului românesc, este un motiv de bucurie pentru toţi cei care îndrăgesc filmele româneşti şi apreciază actorii români.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania