(Interviu)
De când a fost descoperită de NASA și pană azi, cometa Neowise a fost în centrul atenției, a răspândit entuziasm, fascinație și a devenit subiectul multor fotografii inedite realizate de fotografi din întreaga lume. Din zona Topliței, cei mai fideli spectatori ai diferitelor evenimente astronomice sunt Petru Cătinean și Marian Olaru. În ceea ce privește evenimentul amintit, aceștia au organizat ieșiri cu tinerii, în locații din zona Topliței și în munții Călimani, pentru a admira fenomenul și a se bucura împreună de momente unice.
Descrieți în câteva cuvinte acest fenomen astronomic unic. Cum se vede acesta prin ochii unui pasionat…
Petru Cătinean – Nu cred că există vreun om pe planeta aceasta care să nu fii observat un răsărit sau un apus de soare și care să nu îl fii impresionat. Același lucru se întâmplă și când privești cerul înstelat. Cerul nopții pare pentru mulți la fel însă, cu siguranță, nu este așa. Acolo au loc evenimente ca eclipse, conjuncții, tranzituri, curenți de meteori sau, ca în cazul de față, interacționarea cu orbita uneia dintre cele mai luminoase comete văzută în ultimii ani: cometa Neowise (C/2020 F3).
A fost descoperită abia anul acesta, mai exact în 27 martie 2020 de unul din sateliții NASA. Ea a trecut la doar puțin peste 100 de milioane de kilometri față de Terra. Intrând în sistemul nostru solar a făcut ca și particulele de praf și gaz din jurul acesteia să fie luminate de Soare în timpul traiectoriei ei. Magnitudinea ei a fost atât de mare încât în a doua jumătate a lunii iulie a putut să fie vizibilă cu ochiul liber.
Dincolo însă de datele tehnice ale cometei, care nu interesează decât pe pasionați, simpla privire a acesteia te face părtaș la imensul spectacol al universului. Orice fenomen astronomic are atâta precizie și faptul că se întâmplă la distanțele pe care cu greu le poți cuprinde cu mintea și totuși îți sunt vizibile ție, care ești un punct palid pe harta universului, îți dă un sentiment extraordinar. Mai ales că următoarea intersecție cu cometa Neowise se va întâmpla peste 6800 de ani.
Marian Olaru – A admira o cometă este cu siguranță o experiență unică în viața unui om. Cerul nopții îi recompesează cu multă frumusețe pe cei care se uită spre măreția corpurilor cerești, înainte ca ele să dispară în imensitatea universului.
Vorbiți-ne despre serile în care ați ieșit să o fotografiați și despre organizarea acestor seri, alături de alți pasionați de astronomie.
Petru Cătinean – Ne-am bucurat enorm de acest eveniment ceresc. De aceea nu am putut păstra această bucurie doar pentru noi, cei care privim mai des în sus. Împreună cu domnul Marian Olaru am organizat două întâlniri cu cei care au dorit să fie alături de noi la observația cometei și, eventual, la fotografierea acesteia. Prima dată, am ieșit într-o locație apropiată, iar ulterior am plecat pe muntele Călimani cu corturile împreună cu o grupă de adolescenți pasionați de unde am admirat toată noaptea cometa în toată splendoarea ei.
De ce unelte v-ați folosit pentru a o admira și fotografia?
Marian Olaru – Pentru astrofotografie folosesc un aparat foto Canon 800D, cu un trepied de calitate și două obiective.
Petru Cătinean – Pentru că a fost vizibilă și cu ochiul liber nu a trebuit să avem ceva cu o putere de mărire mare pentru a o observa. Pentru vizual am folosit un binoclu Delta Titanium 9×63, iar pentru fotografie am folosit mai multe obiective în funcție de încadrarea pe care am dorit-o. Personal am folosit Olympus OM-D E-M5 Mark II, un aparat mirrorless pe care îl port foarte des cu mine. Acesta l-am folosit pentru cadrele foarte strânse. Pentru un câmp larg cu încadrarea cometei în peisaj am folosit Canon 60Da (dedicat pentru astrofotografie), cu obiectivele Tokina ATX 11-16mm F/2.8 Pro DX II (un obiectiv cu o deschidere foarte mare) și un Canon EF 28–135mm f/3.5-5.6 IS USM.
La ce procedee fotografice ați recurs pentru a obține cadrele?
Marian Olaru – Am avut grijă la setările adecvate, puțină retușare unde a fost cazul… Astrofotografia presupune deopotrivă tehnică și artă.
Petru Cătinean – E tot atât de complicat ca oricare altă fotografie bună. Trebuie doar să ai puține cunoștințe de bază și să înțelegi cum funcționează aparatul foto. Nu intrăm acum în detalii specifice cum ar fi: ISO care trebuie să fie mare sau timpul de expunere suficient cât stelele să nu iasă alungite sau diafragma aparatului care trebuie să fie cât mai deschisă.
Important e ca senzorul să obțină cât mai multă lumină noaptea și te vei bucura de o fotografie bună. Apoi e puțină muncă de calculator, în sensul că sunt foarte multe detalii în poza ta care încă nu sunt evidențiate. Cu ochiul liber nu se vedea cea de a doua coadă a cometei. E o coadă de gaz ionizat. Fotografiile făcute cu peste 60 de secunde expunere pe o montură motorizată care să contracareze mișcarea pământului au relevat această a doua coadă.
Toate aceste detalii sunt evidențiate prin programe speciale dedicate astrofotografiei sau simple programe de editare foto. Acestea fac ca ceea ce ochiul uman nu percepe să poată ieși la iveală. Odată ce ai reușit să vezi un detaliu pe care nu l-ai observat „live” te bucuri, în fața calculatorului, de același spectacol ca atunci când l-ai văzut cu ochii tăi. Și atunci te bucuri de două ori: prima dacă când îl vezi și a doua oară când îți iese și o fotografie bună.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania