Muzeul de Artă Brașov invită publicul sâmbătă, 12 octombrie 2024, de la ora 12.00, la conferința „Pionieratul Elenei Mureșianu: Arta ca profesie”, susținută de drd. Andreea Pocol. Evenimentul e dedicat redescoperirii primei femei cu studii de specialitate în artă, din spațiul românesc. Conferința face parte din proiectul „Her Art Story” și va oferi o incursiune captivantă în viața și opera acestei figuri emblematice, prezentând creațiile și corespondența personală a artistei. Evenimentul va avea loc în Sala unu, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor, nr. 21. Taxa de participare este de 10 lei – informează Biroul de Comunicare și PR al MAB.
Elena Mureșianu (1862-1924), educată la Viena între 1884-1888, a devenit una dintre reprezentantele de seamă ale academismului în România și prima femeie care a administrat un ziar. O susținătoare activă a drepturilor românilor din Transilvania, Elena Mureșianu a deschis noi perspective pentru femeile din artă și cultură într-o perioadă în care accesul acestora la educație era limitat. Deși creația sa artistică este astăzi aproape necunoscută, viața sa dedicată artei, familiei și idealului național rămâne un model de perseverență și inspirație pentru generațiile viitoare de artiste.
După prezentarea vieții și operei Elenei Mureșianu, ilustrată cu imagini ale lucrărilor sale și fragmente din corespondența personală, publicul va avea ocazia să participe la o sesiune de întrebări și răspunsuri, oferind un spațiu de discuție și aprofundare a temelor abordate.
Drd. Andreea Pocol, muzeograf la Muzeul de Artă Brașov din 2014, cu studii în istoria artei românești și universale, artă românească modernă și contemporană, a organizat expoziții bazate pe cercetarea unor artiști brașoveni și artiști români moderni și contemporani. În urma muncii de cercetare desfășurate, a publicat studii despre artiști brașoveni semnificativi, contribuind la diseminarea informațiilor de specialitate în rândul publicului specialist și nespecialist.
Proiectul „HER ART STORY” urmărește să aducă în atenția publicului larg opera artistelor de ieri și de azi. De-a lungul istoriei, cu câteva excepții notabile, artistele au fost marginalizate și adesea ignorate, iar operele lor au fost trecute cu vederea sau atribuite unor figuri masculine, distorsionând astfel evaluarea și percepția contribuțiilor lor în lumea artei. „Her Art Story” reprezintă un demers al Muzeului de Artă Brașov în abordarea acestei marginalizări istorice, promovând moștenirea artistică a 16 artiste din colecția muzeului și inspirând o schimbare în percepția și promovarea artistelor. Proiectul își propune să îndemne instituțiile și comunitatea să sprijine o reprezentare mai diversă și inclusivă în artă.
Conferința face parte din proiectul HER ART STORY inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană și Asociația PostModernism Museum și finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov.
Cosmina M Oltean
Date și foto, MAB
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania