Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 11 (131), Noiembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 16 Nov. 2019
Autor: Dorina RODU, redactor șef – Revista Luceafărul
Foto: Cezara ROMAN, redactor – Revista Luceafărul
Publicat: 16 Nov. 2019
© Dorina Rodu, © Cezara Roman, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.
Astăzi, 16 noiembrie 2019, în jurul orei 11:00, în Centrul Istoric al Botoșaniului, în Sala Expoziției Muzeale Scriitoril Botoșăneni, stra 1 Decembrie, nr. 35, a avut loc un eveniment literar de toamnă, romantică toamnă, în cadrul căruia au fost lansate trei cărți semnate de doi scriitori botoșăneni: Corneliu Filip cu cele două volume ale sale: Popasuri pe țărmurile Pacificului de Sud și Noua migrație prin Europa (roman), ambele apărute la Editura Arena Cărții și Romulus Ungureanu cu volumul Gânduri din umbra versurilor. După câte se vede, finalurile de săptămână din această lună sunt unele literare, având în vedere că vinerea trecută, 8 noiembrie, a avut loc deschiderea Expoziției Muzeale ,,Scriitori Botoșăneni”, gazda – promotorul- ambelor evenimente fiind nimeni altul decât directorul Editurii Agata și al Revistei Luceafărul, Ion Istrate. Deci, noiembrie pare a fi o lună culturală sau, de ce nu, literar-botoșăneană.
La acest eveniment au fost prezente personalități de seamă ale județului Botoșani, printre care s-au numărat și: Silvia Lazarovici – autoarea dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni”, Ioan Rotundu-Dângeanu – scriitor și jurnalist, D.M. Gaftoneanu – scriitor, Traian Apetrei – scriitor, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, Radu Dragoș – actor la Teatrul de Stat Mihai Eminescu Botoșani, Cornelia Viziteu – director al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani, Steliana Băltuță – etnograf, prof. Octavia Buhociu – scriitor, Florin Egner – primar al municipiului Botoșani, Carmen Moraru – scriitor, jurnalist, Sergiu Balanovici, director Muzeul Județean Botoșani, pr. Toader Candrea – parohul Bisericii Uspenia ș.a.
După cum s-a obișnuit și publicul care este prezent, de obicei, la astfel de acțiuni, cuvântul de deschidere al evenimentului a fost al directorului Revistei Luceafărul și al Editurii Agata, Ion Istrate, care, mai întâi, prezentând, din nou, în mare parte, Sala Expoziției ,,Scriitori Botoșăneni” și apoi, bineînțeles, făcând trecerea la evenimentul principal din această zi.
Romanul Noua migrație prin Europa, semnat de Corneliu Filip, a fost prezentat publicului de către directorul Teatrului „Mihai Eminescu” – Traian Apetrei, îndemnându-i pe cei de față să citească această carte pentru a-și lărgi spectrul de informații despre ceea „ce s-a petrecut în Botoșani, mai bine zis, în ambientul sufletesc al Botoșaniului, cu toate transformările și cu toate cele prin care a trebuit să treacă și să suporte bietul botoșănean în acea perioadă. […] Această carte nu este doar o carte între altele, ci o definirea a atmosferei pe care am parcurs-o noi, cei mai învârstă.” (Traian Apetrei). Volumul Popasuri pe țărmurile Pacificului de Sud a fost prezentat de către autoarea Dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni” – Silvia Lazarovici, care a punctat scurt și la obiect esențialul acestei cărți – document: „prezintă un periplu prin arhipelagurile din Pacificul de Est și de Sud, o lume mai puțin cunoscută botoșăneanului „de rând”. Domnul Corneliu Filip este un privilegiat curajos, pe care pasiunea l-a îndemnat să pornească în explorarea acestui amalgam de culturi care exprimă, în contextul prezentului, o evoluție neobișnuită vis-a-vis de tradiția europeană, reușind să se reinventeze și să progreseze mult după conflagrațiile secolului XX sau îngrozitoarele catastrofe naturale cunoscute din anii trecuți.” (Silvia Lazarovici).
În alt registru al evenimentului petrecut, poetul Romulus Ungureanu a prezentat publicului volumul său de versuri Gânduri din umbra versurilor, din care a recitit câteva epigrame moraliste și, în același timp, amuzante. Apoi, a urmat recitalul poeziei Povestea sforii (poezie cuprinsă în volumul de versuri amintit), un plus de valoare adăugată, de către actorul Radu Dragoș, pentru a aduce un plus de nostalgie în acest anotimp tomnatic, care a plutit astăzi în armonia propagată de clopotele Bisericii Uspenia și a mirajului provocator indus de fostul imobil al familiei Eminovici, de aici, unde Mihai Eminescu s-a născut și a copilărit până la vârsta de 3 ani.
Astfel, prin acest eveniment, s-a mai semnat o pagină în istoria literară botoșăneană alături de oameni de cultură, care, unii mai mult și alții mai puțin, după propriile voințe, se implică și trudesc pentru promovarea și neuitarea scrisului botoșănean de ieri și de astăzi pentru un mâine mai îndepărtat, căci dacă nu ar exista astfel de oameni, ce s-ar alege de identitatea noastră culturală, ca botoșăneni, ca popor român?!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania