Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Vernisajul unei expoziții, astăzi de ziua onomasticii Marelui Poet Român, o piatră la temelia Muzeului Scriitoilor Botoșăneni

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 11 (131), Noiembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Vernisajul unei expoziții, astăzi de ziua onomasticii Marelui Poet Român, o piatră la temelia Muzeului Scriitoilor Botoșăneni

Primi t pentru publicare: 08 Nov. 2019
Autor: Dorina RODU, redactor șef – Revista Luceafărul
Publicat: 08 Npv. 2019
© Dorina Rodu© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate
[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Astăzi, 8 Noiembrie – zi de sărbătoare (Sfinții Mihail și Gavril), dar și zi cu iz de istorie literară, zi în care, în jurul orelor 11:30-12:00 „și soarele a ieșit ca o binecuvântare” (Steliana Băltuță) adusă acestui demers la care s-a muncit din greu, în Centrul Istoric al Botoșaniului, în sala imobilului  destinat Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, din Centrul Istoric al Botoșanilor, strada 1 Decembrie nr. 35, începând cu ora 11:00, a avut loc Vernisajul Expoziției Muzeale „Scriitori Botoșăneni”, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani. Fondatorii acestei Expoziții fiind Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară, Editura Agata și Revista de cultură „Luceafărul” (Botoșani). La acest eveniment, unde gazdă a fost directorul Editurii Agata și al Revistei Luceafărul – Ion Istrate, au participat personalități de seamă al culturii botoșănene, Lucia Olaru Nenati – eminescolog, Nicolae Iosub – scriitor, inginer, Silvia Lazarovici – autoarea Dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni”, Elena Corneschi – reprezentant al Consiliului Județean Botoșani, Gheorghe Burac – profesor – scriitor, monografist, Teodor Epure – profesor, scriitor, poet și monografist, Gheorghe Median – muzeograf, scriitor, Lidia Burduja – poetă, Vasilică Clemența – scriitoare, Gaftoneanu D.M. – scriitor, poet, Cornaci Mihai – scriitor, colecționar cu caracter cultural, Steliana Băltuță – etnograf, Corneliu Filip – scriitor, jurnalist, Romulus Ungureanu – poet ș.a.

  Acest vernisaj reprezintă, printre altele, primul pas făcut spre a consolida acțiunea de înfăptuire a Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, acesta având ca reper și reazăm științific  Dicționarul biobibliografic al doamnei Silvia Lazarovici, volum care cuprinde între coperțile sale o consistentă și solidă informație despre scriitorii botoșăneni din vechime și până în zilele noastre. Acțiunea de astăzi este și un important demers de „neuitare a valorilor literare botoșănene” (Lucia Olaru Nenati), de promovare al scrisului botoșănean, pentru că acest județ este unul dintre cele care deține cea mai valoroasă moștenire culturală. Aș putea afirma chiar faptul că județul Botoșani are o aură literară unică, bogată și complexă, care a dat lumii nume care de care mai importante, nume, precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Artur Enășescu, Adrian Ion Veniamin, Dimitrie Ralet etc. În zilele noastre, când pe la colțurile străzilor, totuși, se vehiculează ideea de „inexistență a unei culturi literare”, putem doar, noi cei care mai credem în tradiție, în literatura botoșăneană, în bunul simț și în valorile de netăgăduit ale județului nostru, să facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a demonstra și a combate o astfel de mentalitate și atitudine de vandalizare a moștenirii și identității noastre, care provine din imbolduri fade și motive  fără fond, din colțurile străzii și spionările de sub perdea.
  Mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat, cât și pentru prezența cu care ați onorat organizatorii și oamenii culturali ai acestui județ!


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Carmen spune:

    Ce înseamnă cuvantul ”Vernizaj” de pe afișul evenimentului? Nu l-am găsit în niciun dicționar. Știu doar de ”vernissage”. Mulțumesc!

    n.r.
    Stimata/stimate cititoare/cititor!
    Unde ați văzut acest afiș?Pe site-ul oficial al revistei noastre nu este așa ceva.
    Mulțumim ca ne urmăriți!

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania