Cenaclul literar “ARTUR SILVESTRI” și-a desfășurat activitatea sub mottou-l: „Cultura este seismograful relațiilor dintre oameni”-29 septembrie 2022
Adevărată școală de literatură și jurnalism
Cenaclul literar “ARTUR SILVESTRI” și-a deschis stagiunea în seara zilei de 29 septembrie, în Sala Armelor din cadrul Cercului Militar Cluj, acesta fiind cel de-al doilea cenaclu literar din Cluj, patronat de Liga Scriitorilor, primul fiind Cenaclul Literar „AL. FLORIN ŢENE” de la Centrul de Vârstnici nr. 2, de pe strada Decebal nr.21.
Ședința a debutat, în prezența unui număr mare de membrii ai Ligii Scriitorilor și numeros public, (venit de la Turda, Dej, Baia Mare, Bistrița și Cluj-Napoca), iubitor de cultură, prin intonarea Imnului Ligii Scriitorilor, compus de dr. Mihai Ganea, urmând ca fiecare ședință să se deschidă cu intonarea Imnului Ligii Scriitorilor.
Apoi doamna profesor și scriitor VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ, președinta cenaclului a dat cuvântul președintelui național al Ligii Scriitorilor, scriitorului polivalent AL.FLORIN ŢENE pentru raportul de activitate de la ultima noastră întâlnire. Deși a fost perioada pandemiei, perioadă destul de grea, totuși s-a scris și publicat mult. Cea mai activă filială este Filiala Nord-Est Iași condusă de Dan Teodorescu care în timp ce noi stăteam închiși în case, ei au mers cu spectacole de poezie în Ucraina, Moldova. Președintele a evidențiat revista „Constelații diamantine” din Craiova condusă de poeta Doina Drăguț, revistă ce apare lunar într-un format estetic deosebit și un conținut foarte interesant, fiind lăudată în presa online. În continuare președintele național al Ligii Scriitorilor a prezentat și analizat cărțile scriitoarei Elena Buică-Buni din Canada, intitulate “Pășind spre târziu vieții “și “Miracolul cuvântului “, apărute la Editura Armonii Culturale. Pe 14 iunie, Stațiunea balneoclimaterică Călimănești, în organizarea scriitorului prof.Constantin Geantă a sărbătorit pe scriitorul Al.Florin Țene, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 ani. Cu această ocazie a editat revista “Mirajul Oltului “, număr dedicat scriitorului Al.Florin Țene.. La această amplă manifestare au participat scriitori din Vâlcea, Olt, Argeși și București.
Scriitorul AL. FLORIN ŢENE a propus ca fiecare ședință a cenaclului să se desfășoare sub un motto, propus de fiecare dată de altcineva. „Cultura este seismograful relațiilor dintre oameni” este motoul pentru această ședință, motto propus de domnul președinte AL. FLORIN ŢENE.
În 19 octombrie, biblioteca din Drăgășani organizează o întâlnire cu scriitorul AL. FLORIN ŢENE, născut pe acele meleaguri, care va vorbi despre cartea sa „Gloria limbii române” unde a arătat cum s-a luat hotărârea de a se sărbători Ziua Limbii Române. Această carte va fi prezentată în următoarea ședință și în cadrul Ligii Scriitorilor din Cluj. La Drăgășani, Al.Florin ŢENE va dona un portret al dânsului pictat în ulei de renumita pictoriță Victoria Fătu Nalati, care are lucrări la Paris, iar un sculptor din Belgia i-a promis că îi va sculpta statuia în marmură albă de Carrara, pe care o va dona orașului Drăgășani unde într-un parc există statuia scriitorului Gib Mihăescu și unde să fie așezată și statuia lui Al.Florin Țene, prin aprobarea Primăriei și Consiliului locali.
Din partea fundației „Memoria” sub egida Academiei Române și Uniunea Scriitorilor domnul AL. FLORIN ŢENE a primit un premiu pentru romanul „Ce greu a fost în noaptea asta, viața poetului Traian Dorz” S-a dorit ca toate centrele culturale din lume să se numească Mihail Eminescu dar nu s-a reușit. S-a propus de un grup de oameni literați din SUA ca AL. FLORIN ŢENE să primească premiul Nobel pentru cele 94 de cărți tipărite.
Președintele național al Ligii Scriitorilor a invitat pe cei prazenți să participe la ședința cenaclului “AL FLORIN ŢENE” de la Centrul de Vârstnici nr. 2, strada Decebal 21 din data de 3 octombrie orele 11 cu ocazia Săptămânii Porților Deschise sub semnul muzelor, fiind sărbătorite ZILELE CLUJULUI.
A urmat la cuvânt președintelui Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români, scriitorul IULIAN PATCA care cu generozitatea care îl caracterizează a împărțit participanților ultimul exemplar din revista literară AGORA LITERAR{ și ultima sa carte de versuri „Armonii de absență”. Domnia sa a prezentat ultimele noutăți editoriale. Înainte de aceasta dânsul a consemnat mulțimea diplomelor și premiilor primite de scriitorul AL. FLORIN ŢENE, ultimele fiind „Meritul Cultural” acordat de Consiliul Județean din Timișoara cu ocazia Zilei Limbii Române și premiul pentru publicistică al Uniunii Românilor Ziariști.
Iulian Patca a prezentat următoarele cărți apărute semnate de membrii Ligii Scriitorilor:
Al Florin Țene a acordat două diplome Virtutea literară -pentru scriitoarei prof. Virginia Paraschiv pentru albumul personal și scriitorului Ioan Florian.
Doamna prof. VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ a adus mulțumiri participanților care au venit din Baia Mare, Gherla, Câmpia Turzii, Gilău, Bistrița Turda.
Domnia sa a propus un moment de reculegere în memoria profesorului universitar Onufrie Vinţeler care a trecut la cele veșnice, prieten al cenaclului nostru, al Ligii. Acest moment a sugerat doamnei prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU de a recita cu multă emoție, minunate versuri de despărțire, de trecere în veșnicie.
În continuare ședința a fost dedicată scriitoare CLEMENTINA MIREŞAN și operei domniei sale.
Scriitoarea VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ a rostit câteva cuvinte despre Clementina Mireșan, scoțând în evidență spiritualitatea românească care o caracterizează, fiind atrasă de cultura populară, cântecele populare, doine, balade, lume spirituală de unde își trage sevele, foarte pură, neatinsă de pragmatismul lumii moderne.
Domnul președinte al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români, IULIAN PATCA a completat portretul doamnei CLEMENTINA MIREŞAN și a operei sale, aducându-i laude și felicitări, vorbind despre fiecare carte a domniei sale și apreciind umorul său debordant .Cartea autoarei oferă o lectură tonică și plină de învățăminte, într-o lume tot mai buimacă de degradare a moravurilor.
Scriitorul și poetul EMIL POP a vorbit foarte frumos despre rolul culturii care s-a retras în cadrul cenaclurilor literare, ridicarea nivelului cultural și diseminarea lui în jur. După dânsul fiecare om care cunoaște limba și gramatica limbii române, e capabil sa scrie. În privința colegei CLEMENTINEI MIREŞAN dânsul apreciază opera sa, poeziile sale în stil popular, descrierile detaliate literate, stilul moralizator, viciul fiind totdeauna pedepsit, credința sinceră în Dumnezeu ieșind învingătoare, mântuirea făcându-se prin credința sinceră în Dumnezeu.
Apoi au mai luat cuvântul domnul dr. MIHAI GANEA și domnul MARCHIŞ de la Baia Mare vorbind despre scriitoarea CLEMENTINA MIREŞAN și nu numai.
Alți membri ai cenaclului care au vorbit și au citit din creațiile lor au fost: GAVRIL MOISA, EUGEN COŢA, TEOFIL MÂNDRUŢIU, PUIU SFÂRLEA, dr. MIHAI GANEA, VASILE BELE, RAVECA VLASIU din Dej, AURELIA OANCA, doamna MARIANA POPAN, cele două din Baia Mare, și CLEMENTINA MIREŞAN, sărbătorita acestei ședințe literare.
Scriitoarea LUCIA ELENA LOCUSTEANU a prezentat memoria calendarului, scriitorii și poeții născuți în această lună: Nicolae Filimon, George Bacovia, George Coșbuc, presărându-și expunerea cu minunate versuri recitate cu o trăire sufletească cum numai domnia sa este în stare să o facă. În încheierea cuvântului său a făcut-o tot prin versuri despre toamnă, versuri de o uimitoare frumusețe literară.
În final doamna profesor și scriitor VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ, președinta cenaclului a anunțat următoarea dată a ședinței cenaclului-joi, 27 octombrie, orele 17, mulțumind participanților care au fost în număr uimitor de mare pentru prima ședință de după vacanță.
Liliana Derevici
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania