Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

CULTURA – PUNTE ÎNTRE TRECUT ȘI VIITOR

25 ianuarie 2025. Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași, împreună cu partenerii săi tradiționali, a organizat o manifestare cultural-artistică la Casa Cărții – Galeriile de Artă „Top Art”, în Cetatea culturii românești, Iași.


  • Activitatea Ligii a debutat anul acesta în preajma sărbătorilor dragi poporului român: „Ziua Culturii Naționale”, „Anul Mihai Eminescu”, celebrarea a 175 ani de la nașterea geniului literaturii române și 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române.
  • Deschiderea Cenaclului cultural-artistic a început cu intonarea Imnului Ligii Scriitorilor Români, după care președintele Filialei LSR Iași, scriitorul și jurnalistul Ilie Serediuc, a transmis urări de bine și realizări frumoase în noul an, apoi a anunțat programul activității.
  • Ca de obicei, prof. Silvia Hodaș a prezentat noutățile editoriale: Cunoscuta scriitoare Maria Panciuc Bucătaru revine cu două volume: primul, intitulat „Mărturiile timpului capricios”, face parte din cele 16 jurnale. După ce autoarea se hotărâse să se oprească, a simțit „că timpul rămâne în gol” în sufletul său și astfel a apărut acest ultim jurnal. Scriitoarea prezintă evenimente la nivel local (Botoșani), național și internațional (din anul 2023), ne spune că este o „literatură realistă”. Cum timpul este și acum „capricios”, trebuie să ne însușim „Arta de a merge înainte”, titlul celui de-al doilea volum, de studii psihologice, ce cuprinde întrebări și răspunsuri despre ce este normalul, de ce este greu să fii civilizat sau care e simțul măsurii etc. În „Anotimpurile mele…”, poetul Eugen Paul Popa invită la o călătorie prin iubire, natură, timp, istorie, patrie etc., iar scriitoarea Elena Butnaru îndeamnă să descoperim scrierile sale: poezii, proză scurtă, definiții epigramatice, desene în cartea „Adieri de suflet”. Volumul „Poezii cu praf de stele”, al poetei Angelica Manole, a primit premiul revistei „Spania literară” la Festivalul Internațional de Poezie, Madrid, iar magia „prafului de stele” s-a revărsat în versuri frumoase și sensibile. Dorința poetei Elena Milea s-a concretizat în volumul „Lasă-mi o stea”, poezii cu profunde meditații asupra existenței vieții, a trecerii timpului.
  • A urmat o scurtă conferința tematică, „Unire-n cuget și-n simțiri” – 24 ianuarie 1859, susținută de prof. Maria V. Stoica. În cuvântul său a scos în evidență importanța Micii Uniri, în 2025 se împlinesc 166 de ani de când, în ianuarie 1859, Moldova se unea cu Țara Românească, iar domnitor al ambelor principate era ales Alexandru Ioan Cuza.
  • Momentul mult așteptat a fost Lansare de carte –  „Șotron cu timpul”, autor Ecaterina Lungu. Cartea au fost prezentată de scriitorii: Elena Bostan, Silvia Hodaș, Marcu Emilian. În cuvântul lor, au evidențiat frumusețea versurilor, profunzimea sentimentelor, emoțiilor și trăirilor, muzicalitatea cuvintelor care curg ca un izvor cu apă limpede. Unele poeme din acest volum sunt ilustrate cu picturi ale autoarei, descoperi că îmbină cele două forme literatura și pictura, le împletește în așa fel încât culorile picură prin versuri ca într-o simfonie și creează tablouri pictate în cuvinte. Există o corespondență între Poezie și Pictură, amestecă cuvintele, amestecă și culorile, și le înveșmântă în lumină caldă… Veronica Rusu Bucico și Angelica Manole au vorbit despre Omul Cati, așa cum îi spun prietenii, de o finețe și eleganță aparte, plină de noblețe.
  • Autoarea, radiind de încântare și împlinire, a mulțumit tuturor că a „împărțit bucuria zilei de astăzi”, a dăruit cu tot dragul cărți cu versuri scrise din suflet.
  • Au recitat din creația autoarei sau din cea proprie: Veronica Rusu-Bucico, Silvica Gruia, Maria Loghin, Eugen Paul Popa, Mimi Rotariu și Elena Sârghi. Câteva poezii au fost dedicate Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. 
  • Nu a lipsit umorul care a amplificat buna dispoziție, a adus zâmbete și râsete, protagoniști au fost umoriștii Ioan Hodaș și Doru Melnic.
  • Pe parcursul întregii activității culturale a încântat auditoriul cunoscutul cantautor și compozitor Adrian Gegiuc cu vocea sa caldă, sensibilă, cu răscolitoare și emoționante piese muzicale care au înfrumusețat atmosfera de sărbătoare.
  • În final, președintele LSR FINE, Ilie Serediuc a dat citire activităților cultural-artistice din anul curent și a adus mulțumiri pentru participare.
  • Cu adevărat, cultura este un liant al inimilor oamenilor. Scriitoarea și jurnalista, prof. Maria V. Stoica, a afirmat „pentru mine aceste momente de cultură rămân înveșnicite în suflet”, apoi a continuat: „Și oriunde voi fi, mai aproape sau mai departe, vă voi purta în suflet cu drag”.
  • Au participat scriitori, membri ai LSR sau simpatizanți, admiratori din toate domeniile. Într-o sală plină, iubitorii de cultură au trăit momente de înnobilare sufletească. Publicul minunat a ascultat, a aplaudat și s-a bucurat, de toate cele prezentate, împreună cu autoarea volumului de poezii „Șotron cu timpul”, prof. Ecaterina Lungu. A urmat sesiunea de autografe.
  • Evenimentul cultural a fost moderat cu eleganță de scriitorii: Mimi Rotariu și Ilie Serediuc.
  • Foto: Silvia Hodaș, Mihaela Săvuc
  • Scriitor și jurnalist, prof. Silvia Hodaș

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania