Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Poezia toamnei. Dublă lansare de carte

18 octombrie 2024. LSR – FINE, împreună cu partenerii săi, a organizat manifestarea cultural-artistică „Poezia toamnei”, la Casa Cărții, Iași. Toamna a început să-și etaleze frumusețile, culori și peisaje spectaculoase. Zi răcoroasă cu un vânticel ce adie slab și o ceață ușoară care la primul zâmbet al soarelui a dispărut. În această atmosferă s-au desfășurat momente de cultură, de înălțări sufletești: lansare de carte, conferință, noutăți editoriale, recital de poezie, expoziție de pictură și grafică, muzică, umor etc.


  • În deschiderea evenimentului literar s-a interpretat Imnul LSR, apoi scriitorul Ilie Serediuc, președintele LSR – FINE, a prezentat invitații și ultimele noutăți, printre care apariția numărului 49 al revistei „Agora Literară” și 20 al revistei „Nord – Est Cultural”, a felicitat sărbătoriții lunii octombrie.
  • Poetele Ecaterina Lungu și Elena Bostan-Delavicov au recitat poezii specifice acestui anotimp din creația proprie. Poeziile în culorile toamnei au creat o atmosferă caldă și primitoare de neuitat. A întregit această ambianță culturală discursul: Toamna –„O ciornă nescrisă”  – scriitor, prof. Solo Rotenstain.
  • Fiind Sărbătorile Iașului, 08-15 octombrie 2024, scriitor, prof. Maria Stoica a susținut un frumos expozeu despre „Iașul în sărbătoare”, amintindu-ne și de manifestările prilejuite cu această ocazie.
  •           Noutățile editoriale au fost prezentate de prof., scriitor și jurnalist, Silvia Hodaș: „Romanul «Iubire tăinuită» al autoarei Maria Panciuc Bucătaru, cu o prefață realizată de scriitoarea Olina Petrov, invită cititorul să pătrundă în lumea sensibilă, unde adesea iubirea poate fi contradictorie. Aici iubirea tăinuită nu distruge, dimpotrivă întărește ființa umană, iar cei trădați în iubire își regăsesc refugiul în muncă, viața decurge normal. Îmbie la reflecție și la o înțelegere mai profundă a relațiilor și  a sentimentelor umane, abordează complexitatea lor. Este o lucrare literară care explorează tema complexă a iubirii.” 
  • Se trece la momentul mult așteptat: LANSARE DE CARTE. Au lansat autoarele: pictor Mihaela Berari – volumul de poezii, de debut, „Gânduri pastelate” și scriitor Angelica Manole, volumele: „Sunt un zân” – proză și „În grădina piticilor” – poezii pentru copii. Cărțile au fost prezentate de scriitorii Silvia Hodaș și Ilie Serediuc. 
  • În prefața amplă a volumului „Gânduri pastelate”, realizată de scriitoarea Sofia Antimir, se afirmă: „În lumea culorilor și a viselor, Mihaela Berari este o călăuză a spiritului, ale cărei pânze strălucesc ca razele soarelui într-o dimineață de primăvară. Dar dincolo de trăirile ei în uleiuri și acuarele, ea deschide acum uși spre tărâmuri noi prin cuvinte”. Scriitoarea Elena Bostan-Delavicov, vorbind despre carte, a surprins toate „gândurile pastelate” ale autoarei și le-a așezat într-o prezentare clară și concisă.
  • Volumul de proză pentru copii „Sunt un zân” ne propune o călătorie în lumea minunată a copilăriei. În cuvântul său, Silvia Hodaș a relatat: „Cartea «Sunt un zân» cuprinde scurte povestiri despre tot felul de întâmplări, trăite de prozatoarea Angelica Manole, alături de nepoțelul Darius, «marele blond» și câteva despre Albert, cel mai mic, povestite nemaipomenit și adăugând că a rămas «captivă în cireșul cu amintiri». Să înțelegem că puzderiile de amintiri, gândurile așternute pe hârtie sunt ca florile de cireș, frumoase și în sărbătoare, cu parfumul copilăriei care este unic. Miresmele copilăriei ne rămân în memorie și în inimă. […] Cartea începe cu două poezii ce ne introduc în magia copilăriei. Apoi continuă cu povestirea «Miros de copil mic…» care se disipează prin carte și cum o deschizi vezi picuri de lumină ale copilăriei. Ni-l prezintă pe Darius, «minunea mea micuță», ca «argintul viu» va sări prin filele cărții și odată cu bunica vom alerga și noi să vedem ce pozne a mai  făcut, ce i-a mai trecut prin minte.”
  • Scriitorul Ilie Serediuc a prezentat volumul de poezii „În grădina piticilor”. A apreciat activitatea scriitoricească bogată a autoarei Angelica Manole: „Volumul de față îmbogățește literatura pentru copii cu poezii de o frumusețe, sensibilitate și muzicalitate aparte, cu un puternic rol educativ, ușor de memorat și care rămân în gândurile copiilor”. În „postura de a analiza aceste creații minunate” au fost: educat. Angelica Patrici și înv. Aurica Fânaru, care prin experiența dânselor, au scos în evidență valoarea educativă a poeziilor. 
  • În cuvântul lor, autoarele Mihaela Berari și Angelica Manole au povestit despre cărți și sursele de inspirație, procesul de creație etc. 
  • Au recitat poezii din creația autoarelor și cea proprie, poeții: Elena Bostan-Delavicov, Anatolie Coșuleanu, Silvica Gruia și Rodica Murgu.
  • Din orașul Bârlad, au venit câțiva membri ai Asociației Artă, Tradiție și Cultură împreună cu președintele prof. Viorica Ghenghea: prof. Georgeta Nechita, Ioan Nechita și Mihail Manciu. Au expus lucrări de grafică, artiștii plastici:  Viorica Ghenghea, Valentin Bogdan Neagu și Aurica Beciu, o expoziție ad-hoc.
  • La eveniment au luat parte scriitori și artiști plastici din Iași, Pașcani, Bârlad, Vaslui: Martha Eșanu, Constantin Anton, Lucia Grumeza, Ghiță Lungu, Viorica Marcu, Elena Milea, Lideriu Onuț, Mihai Savin, Zina Ursu, Ana Văcărașu și iubitori de cultură. 
  • Momentele vesele au fost susținute de artista Stela Lozanu cu un Monolog Zița din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale interpretat cu mult patos și umoristul, prof. Ioan Hodaș cu ale sale poezii umoristice și cu mult tâlc. Zâmbetele au luminat chipurile tuturor. 
  • A încântat cu frumoase melodii instrumentale și vocale despre copilărie și toamnă, grupul condus de prof. Liliana Costea – chitară și voce, Veniamin Coșarcă  – chitară, Vasile Butnaru – saxofon și o voce frumoasă și caldă – tânăra Justina Teodora Coșarcă. Când a început să cânte o romanță, liniștea deplină a cuprins sala și doar vocea cristalină se mai auzea. Aplauzele au fost din plin.
  • Sesiunea de autografe din partea autorilor a încheiat manifestarea cultural-artistică.
  • Publicul minunat a fost receptiv la fiecare moment cultural, trăind clipa.
  • Au moderat scriitorii: Ilie Serediuc și Ioan Hodaș
  • Scriitor și jurnalist, Silvia Hodaș


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania