Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cuvântul unui plastician: Arta face casă bună cu familia Cernătescu…

Cuvântul unui plastician…

 Arta face casă bună cu familia Cernătescu, fie că vorbim despre muzica pe care, cu măiestrie, o interpretează la nai Dalila Cernătescu, fie că ne referim la pictura sau la poezia Mariei Cernătescu sau la  arta profesorului Miron Cernătescu, care făurește instrumente muzicale cu nimic mai prejos de inegalabilul nai creat de Pan, spre a înveseli zeii.

Construcțiile plastice ale doamnei Maria Cernătescu sunt explozii de culoare în combinații policrome, sincere și, de multe ori, ludice, impresii și expresii ale unor teme/motive din natura înconjurătoare care-i susțin subiectele compoziționale, inspirând-o și conferindu-i energia creatoare.

Maria Cernătescu este formată la școala maestrului Corneliu Baba, dar creațiile ei se situează la polul diametral opus filozofiei și manierei de lucru ale marelui artist și profesor. Maria Cernătescu alege culoarea, lumina, exprimarea directă descătușată de rigorile și de canoanele vreunui curent artistic la modă sau ale vreunei tendințe din arta contemporană. Ea rămâne fidelă universului natural, deschis la orice fel de interpretări, cu teme simple și des întâlnite: naturi statice cu motive vegetale florale, peisaje ilustrând spațiul rural, portrete cu personaje familiare, animale surprinse în mișcare, compoziții lucrate în culori pure, cu contraste puternice, fauviste chiar.

Ea este un povestitor, care ne mărturisește despre idilice povești dintr-un univers aproape ireal, dar ideal, aureolat de lumină și de culoare.

Interpretările pe care Maria Cernătescu le dă temelor/subiectelor abordate, nu se desprind și nu sunt străine de legile fizicii. Există un sus (cer) și un jos (pământ), proporții echilibrate între elementele compoziționale, cu abordări realiste, artista nepropunându-și interpretări de natură conceptuală.

Compozițiile Mariei Cernătescu sunt narative, descriu locuri, reprezintă imagini concrete ale unor teme pe care le prelucrează trecându-le prin filtrul propriei sensibilități.

Pentru că o viață întreagă și-a petrecut-o la catedră, învățându-i pe copii să deprindă gustul pentru frumos, discursul său plastic are și caracterul unor lecții de viață pe care dascălul le predă folosind limbajul specific artelor vizuale.

Prin urmare și cât se poate de firesc, aș zice, poezia pe care ne-o propune completează demersul artistic al autoarei, fiind menită să întregească latura umană incontestabil încărcată de sensibilitate a unui artist care se hrănește cu vise și care se împlinește prin artă. 

Maria Cernătescu ne prezintă o pictură ce metamorfozează în limite firești și echilibrate realitatea, realitate căreia îi dă propria interpretare izvorâtă din trăirile simple, dar profunde. Este modul artistei de a spune, descriind în culori, poveşti nemuritoare despre lumea în care trăiește. 

Gheorghe DICAN
Artist plastic, Preşedinte UAP filiala Vâlcea, Vicepreşedinte UAPR



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania