Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,Dacia. Landscape, Colonisation, Romanisation” o carte cu care dr. Ioana A. Oltean schimbă cursul istoriei

Dacia - peisaj, colonizare, romanizare, Ioana Oltean,,Dacia. Landscape, Colonisation, Romanisation” a apărut la editorul, de nivel global, Routledge, prima dată la Londra, fiind simultan publicată de acelaşi editor în SUA şi Canada.

Sub aspect tehnic şi comercial, menţionăm că ,,Dacia. Landscape, Colonisation, Romanisation” este o carte de 264 de pagini şi poate fi achiziţionată la preţul de £28 prin intermediul site-lui editorului:
http://www.ebookstore.tandf.co.uk/moreinfo.aspx?BookId=536946567

Trecând peste aceste aspecte, cu mândrie, între titlul cărţii şi numele editurii, ambele în limba engleză, citim numele autoarei. O Româncă: Ioana A. Oltean!

Iar cartea ,,Dacia. Landscape, Colonisation, Romanisation” este o carte cu care cercetătoarea de origine română Ioana A. Oltean schimbă cursul istoriei.

Din descrierea de început a acestei cărţi aflăm de la Ioana A. Oltean, cercetătoare post-doctorală la Universitatea din Glasgow, că ,,Dacia”: ,,examines the way the Roman conquest and organisation of the central core of the province of Dacia impacted on the native settlement pattern and society. It analyses Roman-native interaction from a landscape perspective focusing on the core territory of both Iron Age and Roman Dacia. This includes the royal Dacian heart land (the Orastie Mountains) and its surrounding lowlands, which later belonged to the hinterlands of Ulpia Traiana Sarmizegetusa and Apulum, the two most important Roman towns in the province of Dacia. Oltean considers the nature and distribution of settlements of various type sand functions in the pre-Roman and Roman periods, the human impact on the local landscape and the changes which occurred as a result of Roman occupation. The study also provides a methodological framework for further analysis of the landscape and of the evolution of the settlement pattern, which can be extended throughout the province of Dacia and into neighbouring areas. The result is a detailed consideration of previous theories of native settlement patterns and the impact of Roman colonisation. Dacia offers fresh insight into the province of Dacia and the nature of Romanisation and Roman-native interaction.”

Am evitat să realizăm o traducere a acestor cuvinte pentru că nu dorim o denaturare a celor spuse, întrucât sunt date deosebit de valoroase sub aspect istoric. Şi mai multe date, pot fi găsite la  adresa:
http://www.ewidgetsonline.net/dxreader/Reader.aspx?token=NCvZL0k2V%2fU1T7%2fzWoMqNA%3d%3d&rand=70072433&buyNowLink=&page=&chapter=

Totuşi, ironic ne întrebăm dacă merită să publicăm şi traducerea titlului, ,,Dacia. Landscape, colonisation, Romanisation” – ,,Dacia – peisaj, colonizare, romanizare”, având în vedere că întreaga cercetare care a stat la baza acestei opere a fost finanţată de Academia Britanică…!

Cert este că cercetările Ioanei A. Oltean sunt extrem de valoroase pentru a înţelege evoluţia aşezărilor dacice şi, implicit, pentru a ne înţelege istoria. Iar acest OM a trecut dincolo de graniţe pentru a-şi împlini visele. Din fericire, visul dumneaei s-a împlinit: a oferit românilor o lucrare monumentală! Dar, din păcate, visul ei nu s-a putut împlini decât într-o ţară străină! Şi, din păcate, în continuare, statul rămâne pasiv la această dorinţă acerbă de cercetare şi cunoaştere, pe când britanicii alocă an de an fonduri considerabile, iar an de an cercetătoarea Ioana Oltean participă la cercetări, obţinând burse din partea britanicilor care au conştientizat deosebitul potenţial intelectual ale acesteia! Şi tot ceea ce putem face noi este să scrim despre cercetările sale, să le arătăm tuturor ce potenţial energetic şi intelectual au aceste meleaguri!

Despre cercetătoare de origine română puţine lucruri au fost publicate la noi în ţară, iar majoritatea informaţiilor le aflăm din surse străine.

Astfel, din datele publicate de prestigioasa Universitate Exeter am aflat că DR. IOANA OLTEAN este specializată în arheologia Imperiului Roman, în special în provinciile sale europene, şi în arheologie aeriană. Ea este interesată de reconstrucția peisajelor vechi, analiza evoluției modelului de aşezare și în schimbările sociale din Epoca de Fier târzie în perioada romană în zona Dunării de Jos și în Marea Britanie, în scopul de a cuantifica natura și amploarea schimbării lor prin expansiunea imperialui roman. Ea a fost implicat din 1998 în stabilirea recunoașterii aeriane ca o metoda standard de prospectare arheologice din România, iar din 2013 face parte din echipa de cercetare de la Colonia Dacica Sarmizegetusa (România).

În calitatea sa de profesor universitar, îşi continuă şi munca de cercetare, iar cercetarea sa se axează pe următoarele domenii: Impactul cuceririi romane asupra societăților autohtone, investigând transformări în comportamentul social și identitatea ambelor comunități autohtone și a imigranților vizibile în Dacia, Moesia de Jos și Marea Britanie după cucerirea romană; Modele de aşezări și GIS, cercetând aşezările și evoluția lor, exprimată prin organizarea spațiului, arhitectura, și poziția așezări în peisajul natural și social în preistorie și sfârșitul perioadelor istorice timpurii; Arheologia aeriană, investigând peisaje arheologice pe baza analizei de imagini aeriene de diferite tipuri și datele de achiziție și din diferite surse.

Archaeology from Historical Aerial and Satellite Archives, coautor Ioana OlteanÎn ceea ce priveşte apariţiile editoriale, prima carte a fost publicată în calitate de autor – Dacia. Landscape, colonisation, Romanisation, Routledge, London, New York, Routledge, 2007, iar cea de a doua în calitate de coautor, împreuncă cu WS Hanson, Archaeology from Historical Aerial and Satellite Archives, Springer.

În ceea ce priveşte a doua operă, din presă am aflat lucruri uluitoare despre aceasta:
,,EXCLUSIV: Frontiera redescoperită a Imperiului Roman în Dobrogea. Interviu cu Ioana Oltean, lector al Universității Exeter, co-autorul unei teorii revoluționare. / Zilele acestea, prestigioasa Universitate din Glasgow (Scoția) publică un articol științific cu un titlu extrem de incitant: Fotografii spion declasificate duc la descoperirea unei frontiere pierdute a Imperiului Roman. / Pentru noi, descoperirea anunțată este cu atât mai interesantă, cu cât în articol se precizează că e vorba de fortificații care se întind pe o distanță de 60 de kilometri, de la Dunăre, spre Marea Neagră. Așadar, în Dobrogea, pe teritoriul României.”

Mai multe detalii despre acest interviu se pot găsi la adresa:
http://selectnews.ro/frontiera-redescoperita-imperiului-roman-in-dobrogea-interviu-cu-ioana-oltean-lector-al-universitatii-exeter-co-autorul-unei-teorii-revolutionare/

Despre Ioana Oltean, lucruri inedite au fost scrise dintr-un articol semnat de Smaranda Chişbora, intitulat:

Arheolog din aer: O orădeancă este specialistă de top în arheologie aeriană

,,Primii 18 ani din viaţă mi i-am petrecut crezând că nu voi ieşi niciodată din ţară”, spune Ioana Oltean. Destinul a fost însă generos cu ea, pentru că orădeanca a obţinut două burse de cercetare în Marea Britanie, iar apoi a ajuns chiar să le predea englezilor arheologie romană şi arheologie aeriană, în care s-a specializat la Universitatea din Exeter.

Datorită performanţelor la care a ajuns, Ioana a fost căutată chiar de o echipă a BBC care realiza un documentar despre Imperiul Roman şi, cu îndrumarea ei, a reuşit să descopere un nou castru la Sarmizegetusa Regia.

Ioana OlteanFascinată de trecut. Ioana Oltean a terminat Liceul Pedagogic din Oradea, dar n-a rămas prea mult învăţătoare. După doi ani a intrat la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. (…) Masteratul l-a făcut tot la Cluj, în Arheologie şi Civilizaţie Clasică. Apoi, în 2000, a avut şansa de a-şi face doctoratul la Universitatea din Glasgow, care oferea 100 de burse la împlinirea a 450 de ani de existenţă. ,,Ştiam că voi putea face o cercetare aşa cum trebuie, cu metodologii moderne”, spune Ioana, care a beneficiat atunci de 22.500 lire sterline pentru trei ani de doctorat. Tema pe care a ales-o a fost, însă, cât se poate de românească: impactul cuceririi romane în Dacia Centrală, adică în Ţara Haţegului de azi.

Cercetare din avion. Una dintre metodele folosite de orădeancă în cercetările sale a fost arheologia aeriană. ,,Făceam zboruri de recunoaştere aeriană şi fotografiam de la înălţime diverse situri. Mă uit foarte mult la culturile de cereale, căci ele ne arată ce există dedesubt. Dacă unele plante au mai puţină umiditate, aceasta se întâmplă din cauză că sub pământ există ziduri îngropate”, povesteşte arheologul. Imaginile astfel obţinute sunt prelucrate cu diferite filtre şi completate cu alte informaţii existente despre acele zone. După trei ani de muncă, Ioana şi-a publicat concluziile în volumul „Dacia: Landscape, Colonization, Romanisation” (Dacia – peisaj, colonizare, romanizare). ,,Dacii au supravieţuit foarte bine în perioada romană şi au participat activ la economia provinciei. Şi-au păstrat tradiţiile, iar asta se vede în felul în care erau ridicate aşezările, în tradiţiile de înmormântare şi de gospodărire”, explică orădeanca. (…)

Specialist pentru BBC. În 2011, când pregătea un documentar despre Imperiul pierdut al Romei, o echipă a televiziunii publice britanice, BBC, condusă de prezentatorul Dan Snow şi de arheologul Sarah Parcak, i-au cerut Ioanei ajutorul, ca specialistă în arheologie aeriană. (…) Concluziile la care au ajuns britanicii? Faptul că Sarmizegetusa Regia este mai întinsă decât se credea până acum. „Au descoperit o fortificaţie circulară despre care au dedus că este un nou castru roman. Lucrurile trebuie, însă, cercetate şi la sol, prin săpături”, spune Ioana, precaută. Ea ştie că, în arheologie, nu poţi da verdicte dacă n-ai săpat destul…”

Articolul integral  este diponibil la adresa:
http://www.ebihoreanul.ro/mobile/index.php?&categ_id=&categ_name=&news_id=111548&action=display_news



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania