Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Dan Perjovschi despre condiția muzeului contemporan în proiectul artistic “Muzeu / Múzeum / Museum”

  • Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș prezintă expoziția lui Dan Perjovschi – “Muzeu / Múzeum / Museum”, în sala de expoziții temporare din Palatul Culturii din Târgu Mureș (etajul 2), unde se poate vizita până pe 14 iulie 2024.

  • Curatorul Eliodor Moldovan oferă informații despre cadrul conceptual – artistic și teoretic – al acestui proiect artistic:
  • Lipsit de orice ambiguitate, titlul ne introduce direct în tema propusă de expoziția lui Dan Perjovschi de la Târgu Mureș. Comentator acerb al tensiunilor și bulversărilor sociale, culturale, politice, Perjovschi reia și amplifică, cu această ocazie, o temă recurentă în practica sa artistică: muzeul contemporan. Conectat de peste 30 de ani la circuitul global al muzeelor importante de artă, Dan Perjovschi nu putea ignora acest prim strat al realității lui imediate pentru a-l comenta, ilustra, chestiona sau, uneori, a-l critica direct.
  • O instituție pe care ne-o dorim <<deschisă publicului, accesibilă și incluzivă, care susține diversitatea și sustenabilitatea..>> (extras din ultima definiție I.C.O.M. a muzeului, 2022) este, adeseori, de mulți ani și pe multe meridiane, o instituție aflată în diverse crize, supusă tot mai mult unor presiuni financiare, politice, ideologice ș.a.m.d., la care noi adăugăm, cu specificitate, o serie de inadecvări indigene.
  • Având ca punct de reper cartea <<Muzeologie radicală>> a autoarei britanice Claire Bishop, pe care Dan Perjovschi a ilustrat-o cu desene incisive despre contextul muzeal internațional, expoziția de la Palatul Culturii se adresează și scenei muzeale românești și locale, aflate într-o nevoie evidentă de reinventare și adaptare, dar mai ales publicului larg, celor ce îndrăgesc acest microunivers menit să încapsuleze <<mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane>>”.
  • „Muzeu / Múzeum / Museum” se bucură de contribuția valoroasă a mai multor muzee importante din Europa, în care artistul a desfășurat proiecte de-a lungul timpului. Acestea au trimis publicații de artă și cataloage cu expoziții permanente sau temporare de referință, fiind puse la dispoziția publicului în cadrul acestei expoziții.
  • Muzeele care s-au alăturat acestui demers artistic sunt MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Kunstmuseum Ravensburg, Kunstverein Hannover, Moderna galerija Ljubljana, WIELS | Contemporary Art Centre, Ludwig Forum für Internationale Kunst – Aachen, Museum of Modern Art in Warsaw, Van Abbe Museum, Museum of Contemporary Art Kiasma, PUNCH Bookshop Bucharest, Museum Ludwig – Köln și Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
  • Vizitatorii sunt invitați și ei să contribuie în cadrul expoziției și să lase un comentariu în termeni de nevoi, înțelegere, critică sau empatizare cu sectorul muzeal.
  • Artistul și curatorul anunță că aceasta este prima expoziție dintr-o serie aflată în desfășurare, cu tema „Muzeul în oglindă”, care abordează (auto)critic staze și dinamici din circuitul muzeal. Vor mai urma așadar și alte expoziții.
  • Note despre artist
  • Dan Perjovschi (n. 1961) trăiește și lucrează la București și Sibiu. Între 1985 și 1990 a lucrat ca muzeograf la Secția de artă a Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. În primii ani de după căderea comunismului lucrează la departamentul de tineret – și ulterior de artă – al Ministerului Culturii și organizează primele expoziții internaționale ale scenei de artă tinere. Din 1990 colaborează și ulterior se angajează la Revista 22 unde activează și azi. 
  • „Și astăzi subiectul instalațiilor mele desenate e politic, social și cultural. La fel cum e structurat 22-ul” – afirmă artistul.
    A început să deseneze „direct pe arhitectură” în 1995 la Franklin Furnace din New York, primul său proiect celebru derulându-se în 1999, la Bienala de la Veneţia, unde a desenat pe podeaua pavilionului.
    În 35 de ani de carieră a realizat peste o sută de expoziții personale și de grup în muzee de artă modernă și contemporană din lume, precum Tate Modern, MoMA New York, Centre Pompidou, Ludwig Köln, MOT Tokyo, Galeria Națională Ljubljana, lista fiind mai lungă, și a participat la cele mai importante bienale de artă (din Veneția, Sydney, Lyon, Sao Paolo, Jakarta, Off Bienale Budapesta, Periferic Iași, Art Encounters Timișoara).
  • Artistul spune că acum are ocazia să facă ceea ce a visat întotdeauna: să meargă prin lume și să o deseneze.
  • Un mic tur virtual al expoziției se poate face aici – https://www.facebook.com/watch/?v=1380832585919483
  • Cosmina Marcela OLTEAN


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania