Astăzi 30 noiembrie 2022, în Sala de conferințe a Editurii Agata a avut loc vernisajul Expoziția „Scriitori Botoșăneni din perioada 1945-1989” – proiect cofinanțat de Primăria Municipiul Botoșani în colaborare cu Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară., Acest vernisaj a fost organizat de Ion Istrate – directorul Editurii Agata și al Revistei Luceafărul. La acest eveniment au fost prezenți oameni de cultură și scriitori botoșăneni precum: Lucia Olaru Nenati – eminescolog, Silvia Lazarovici – autoarea Dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni”, Gheorghe Median – muzeograf, Paul Mircea Iordache – directorul Revistei Vatra Noastră Românească, D.M. Gaftoneanu – directorul Asociației Steaua Nordului, Ioan Rotundu – jurnalist, Carmen Moraru – jurnalistă, Laurențiu Maftei – reprezentant al Primăriei Municipiului Botoșani, Mihai Babei – scriitor, Constantin Adam- scriitor, Traian Apetri – fost director al Teatrului Județean „Mihai Eminescu”, Romulus Ungureanu – poet, Ionela Mocanu – poetă ș.a.
După cum prea bine știți, județul Botoșani este unul dintre puținele județe din țară care a dăruit României nume care au ecou și astăzi, atât în țară cât și peste hotare și un județ care este atât de bogat din punct de vedere literar, drept dovadă puteți observa acest lucru prin cele câteva exponate prezentate astăzi, acestea reprezintă doar o mică parte din totalul scriitorilor botoșăneni, care sunt peste 300. Aici sunt expuși 20 dintre cei mai reprezentativi scriitori din perioada 1945-1989, printre care se numără: I.D. Marin, Demosteze Botez, Constantin Gane, Tiberiu Crudu, Alexandru Teodoreanu (cunoscut și ca Păstorel), Horia Miclescu, Mihail Sorbul ș.a. În total, în perioada 1945-1989, sunt 43 de scriitori.
Din punctul meu de vedere, ține de datoria noastră ca botoșăneni preocupați și implicați în lumea literară să promovăm, să reamintim scriitori din cele mai vechi timpuri și să ne îngrijim ca scrierile lor să nu rămână în negura uitării. Operele tuturor scriitorilor botoșăneni, acest tezaur literar, reprezintă o parte importantă din moștenirea culturală pe care ne-au lăsat-o nouă, celor de azi, iar noi prin aceste proiecte, ne dorim să valorificăm și să predăm generațiilor viitoare tot acest tezaur pentru a-și cunoaște istoria literară, care este esențială pentru identitatea noastră culturală, atât județeană, cât și națională.
Etapele parcurse până acum nu doar readuc în atenție autori uitați, nu doar promovează scriitorii botoșăneni sau doar valorifică opera de mare anvergură a doamnei Silvia Lazarovici, ci, printre altele, contribuie la indentitatea literară, culturală și istorică a județului nostru.
Această expoziție reprezintă a doua etapă, prima fiind prezentată publicului în anul 2019, dintr-un proiect mai amplu pe care, sper și cred, că vom reuși să-l realizăm, deoarece Botoșaniul merită un Muzeu al Scriitorilor, iar scriitorii botoșăneni din cele mai vechi timpuri și, cei de astăzi, merită să fie reamintiți și readuși în prim-plan. Într-adevăr, poate că este de parcurs un drum anevoios și cu fel de fel de obstacole spre realizarea acestui Muzeu, însă, cu toate acestea nu este unul imposibil.
Mulțumim Primăriei Municipiului Botoșani pentru cofinanțarea acestui proiect și tuturor colaboratorilor: Silvia Lazarovici, Cezara Roman, Alin Damian – care s-au implicat și au muncit cot la cot pentru a putea finaliza și această etapă.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania