Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

De vorbă cu Elena Petriman-Țarălungă  pe e-mail cu autoarea cărții SOFIA

De vorbă cu Elena Petriman-Țarălungă  pe e-mail cu autoarea cărții SOFIA

 – Stimată doamnă Elena Petriman-Ţarălungă, în condițiile actuale,cum a decurs  lansarea romanului dv. „Sofia”?
– A fost un vis împlinit, stau mărturie imaginile şi detaliile care urmează:
În ziua de 20 septembrie 2020, la ora 11, publicul a început a se aduna în Parcul Copou, în aer liber, chiar lângă Teiul eminescian.

Moderatorul a fost scriitorul Liviu Apetroaie, prefațatorul cărții. A vorbit despre „mirajul Burdusacilor”, satul care a dat lumii mari personalități: academicianul Miltiade Filipescu, profesorul și filozoful Ștefan Zeletin, dar, mai aproape de zilele noastre, pe regretatul Constantin Dimoftache -Zeletin – medicul, profesorul, scriitorul, poetul, eseistul, traducătorul și omul de știință, care s-a stins din viață în luna februarie din acest an.

Din partea Editurii „Vasiliana ʼ98”, a participat doamna Camelia Busuioc.

 

Cu mult interes a fost urmărit cuvântul profesoarei și scriitoarei Alina Tacu, fiica poetului dizident Alexandru Tacu, și el văzător de lumină în Burdusaci, pe Valea Zeletinului.

 

 

 

Tot Alina Tacu a prezentat publicului cuvântul scriitorului Ion N. Oprea, care, din motive de sănătate, nu a putut fi prezent.

Invitatul-surpriză a fost medicul și scriitorul Victor Bejan, care a captat atenția publicului cu ineditele informații despre Burdusaci și Văratic, două sate învecinate, în care, prin anii studenției, își petrecea vacanțele, la rude, viitorul și singurul român laureat al Premiului Nobel: savantul George-Emil Palade. Dumnealui ne-a mărturisit că, din partea mamei, și el își are originile în Burdusaci, pe Valea Zeletinului. Nu a uitat să ni-l readucă în amintire pe mult regretatul burdusăcean C. D. Zeletin, dar și pe filozoful Ștefan Zeletin, pe Miltiade Filipescu și pe C. Filipescu, fost ministru și agronom de valoare, cel care a donat Bucureștiului 200 de ha din Parcul Herăstrău.
În continuare, mi s-a dat cuvântul şi, mişcată de greutatea evenimentului, am vorbit despre toți cei cărora le datorez neuitare, începând cu diriginta din anii de gimnaziu, cu profesorul de limba română din anii de liceu și terminând cu mult regretatul C. Dimoftache-Zeletin, la îndemnul căruia am început a scrie.

    Alături, în imagine, împreună cu Alina Tacu și Victor Bejan.

La finalul întâlnirii din Copou, toate cărțile și-au găsit aparținători. Am acordat autografe, nu fără emoții, dar cu masca pe față.

       Text și foto: Elena Petriman –Țarălungă, Iași, 5 octombrie 2020



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania