Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 6 (138), Iunie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 20 Iun. 2020
Autor: Ion N. OPREA, Iași, Membru Fondator de Onoare al Rev.Luceafărul
Publicat: 29 Iun. 2020
© Ion N. Oprea, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Despre prietenul său Ioan Sima care şi-a creionat Mama într-un tablou operă de autor necunoscut, tot ce a lucrat a donat, povesteşte Ion Irimescu
Ion Irimescu, 1900-2005, Fălticeni, prietenul și colegul de breaslă, remarcă în memoriile sale: „Plecat de pe meleagurile Periceiului, acest urmaș al unor generații de români, luptători pentru libertate, vine cu sufletul încărcat de o mare cantitate de trăiri și acumulări în mijlocul naturii, care i-au determinat, de bună seamă, acea mare sensibilitate coloristică, ce ne emoționează atât de mult, pe care Sima o dăruiește fără reținere fiecărui tablou al său. Ioan Sima este un meditativ și fiecare atingere de pensulă este expresia unui gând, pornit de undeva din străfundurile sale. Așa se explică, poate, abundenta revărsare a acestor palpitante frumuseți coloristice, pe care Sima le așterne cu o măiestrită dăruire pe pânzele sale, concentrând pe suprafața limitată de rama tabloului sonorități delicate de culoare, în care se simte fiorul unei lumi ce trece dincolo de pragul obișnuitului.
Pictura lui Sima este un imn închinat culorii și luminii. Privind picturile acestui artist, avem întotdeauna impresia că culorile își pierd calitatea lor de materie, rămânând doar ca niște discrete aluzii ale realității, în care vibrează acorduri cromatice pline de vrajă, ce ne aduce cu gândul la frumusețea cutremurătoare a doinelor noastre, sau a muzicii lui Bach.
Ioan Sima tălmăcește natura în felul său, dar întotdeauna cu aceeași sensibilitate și rafinament, cu care au tălmăcit-o marii creatori ai artei universale. Sima cântă în pictură, cum cântă privighetoarea, din instinct. Pensulația lui este un joc măiestrit, ce ne captivează prin prospețime și spontaneitate. Cu o remarcabilă economie de mijloace, pensulele lui atât de caracteristice având, părul foarte scurt, sunt mânuite în același timp cu vigoare și multă delicateță, sugerând printr-un joc cromatic de o rară frumusețe nu obiectul în sine, ci acea imagine de mare tensiune picturală izvorâtă din adâncul ceridic al naturii.”
Născut la 19 decembrie 1898, Ioan Sima a copilărit în Pericei, comună din apropierea Şimleului Silvaniei, Zalău, şcoala elementară i-a absolvit cursurile acasă iar liceul în oraşul din apropiere, după care, în 1916, este mobilizat în armata austro-ungară, la Praga, unde ia contact cu operele universale ale artiștilor din muzeele pe care le vizitează aici.
După doi ani, întors în țară, se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar la un an merge la Cluj să devină pictor, în 1926 obţine atestatul de avocat şi pleacă la Viena unde studiază pictura, de aici prin alte mari oraşe ale lumii, în Italia, Germania, Elveţia, Paris – la Academia „De la Grande Chaumiere”.
În 1935 este coorganizator la Cluj a primei expoziţii în doi, cu pictorul Francois Gall, şi de aici zborul este făcut, din anul 1954 devine membru al Uniuni Artiștilor Plastici din România, filiala Cluj, marcând, astfel, momentul cel mai important din viață, deoarece de acum se dedică întru totul picturii. În 1955, la Bucureşti, în sala Nicolae Cristea, îi este organizată prima expoziție personală.
În 1954, Ioan Sima se căsătorește la Cluj cu o ființă stranie, a numit-o mass-media pe Margareta, asistentă universitară la Clinica de psihiatrie din Cluj, mai tânără decât el cu 26 de ani, tovarășa sa de viață timp de alţi 26 de ani, „până la prematura sa moarte”. Imortalizată cu numele de Margareta Sima în multe tablouri ale soţului ei, ea însăşi fiind un tablou trăitor. Cu o „figură dăltuită în piatră de granit”, cum a reprodus-o el în 1957 „unde apare îmbrăcată într-un halat alb care-i mărește și mai mult aerul marțial”, tablou care avea să dispară după moartea realizatorului,.
Pictor al florilor, cu expoziţii de succes, în ţară şi străinătate,Robert Yan, preşedintele Societăţii Artiştilor Independenţi îi va dedica în 1967 o lucrare în L-Amateur d-Art în care citim:,,Printr-o tehnică ce-i este proprie, formele colorate apar ca lumini în lumină și se desprind de un fond de o luminozitate singulară continuă. Ioan Sima redă cu stăpânire atmosfera florală și se înscrie incontestabil în linia marilor pictori de flori. Aici ne dă toată măsura unui talent sub aspectele ei multiple”.
La împlinirea vârstei de 75 de anii i s-a acordat ordinul Meritul Cultural clasa I, iar în anul 1978 în sala Dales, cu ocazia împliniri vârstei de 80 de ani, i s-a organizat o vastă retrospectivă și i s-a conferit Ordinul 23 August clasa I, în 1980 donează Muzeului Județean Zalău un număr de 162 de lucrări de pictură și grafică, arhiva personală și biblioteca de artă, toate acestea stau astăzi la baza Galeriei „Ioan Sima” deschisă un an mai târziu, adică în 1981.
Fondat în 1951 şi reorganizat în 1971, Muzeul de Istorie și Artă din Zalău a beneficiat, inițial, de două expoziții permanente – cea de istorie și cea de artă populară – dar cum, printr-un gest de o remarcabilă noblețe sufletească și artistică, Ioan Sima, a propus forurilor culturale ale vremii donația de tablouri personale, de care am menţionat, cu condiția „ca ele să fie păstrate într-un spațiu adecvat, și care să constituie nucleul unui muzeu memorial”, s-a decis de către autorităţi repartizarea imobilului de la nr. 6 de pe strada Gheorghe Doja muzeului județean care a organizat şi deschis aici la 9 iulie 1981 un muzeu de artă, o nouă secție a Muzeului de Istorie și Artă, denumită inspirat şi păstrată cu numele Galeria de Artă Ioan Sima.. Punctul forte al patrimoniului muzeal se conturează odată cu donația celor 162 de lucrări de pictură și grafică. Lor li se mai alătură în 1983, încă 40 de lucrări, supradimensionând, astfel, ceea ce a fost considerat, cu respect, un mare act de onoare și de probitate artistică din partea pictorului.Mai mult, în aceeași perioadă, parcă pentru a fi descărcat de gestiune, mai donează galeriei și bibliotecii de artă – nu spunea cineva că pictură fără bibliotecă nu se poate ?- , piese de mobilier de epocă, piese de artă populară, însăşi arhiva personală, precum și alte obiecte personale, în încercarea „de a configura o donație unitară, definitorie pentru personalitatea sa marcantă și destinul său artistic”.
Urmând exemplul maestrului, nepoata sa, Maria Margareta Botezatu, donează aceleiași galerii o parte din tablourile primite drept moștenire, „demonstrând încă o dată cum frumusețea unui gest poate înnobila nu doar un om, ci o întreagă familie”, a scris presa.. .
TOCALIU: 16-06-2020 ora 10 Intre 16 iunie, ora 12:00 – 16 iunie, ora 23:00 se va semnala cantități de apă însemnate, COD PORTOCALIU: 16-06-2020 ora 11 Intre 11:55 si 13:30 se va semnala local – averse torențiale ce vor cumula 35…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și vijelie. in Județul Tulcea; COD PORTOCALIU: 16-06-2020 ora 10 Intre 10:35 si 12:00 se va semnala local – averse torențiale ce vor cumula 35…50 l/mp,
Din mulţimea a ce sunt exponantele, de reţinut, surprinde un desen în creion, portretul unei femei, care a figurat în colecţie cu autor necunoscut, a fost atribuit, la 61 de ani de la realizarea lui, pictorului Ioan Sima, un înscris de pe spate arătă că e vorba chiar de mama artistului, schiţa fiind realizată când fiul avea doar 12 ani.
„În cadrul procesului de verificare a inventarului colecţiei de artă, colegii noştri muzeografi care se ocupă de această colecţie au „descoperit” o lucrare inedită a pictorului Ioan Sima. Este vorba de un desen în creion făcut de acesta la vârsta de 12 ani, care o reprezintă pe mama sa, Reghina. Lucrarea figura în evidenţa muzeului cu autor necunoscut”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Judeţean Zalău. Reprezentanţii muzeului spun că verificarea stării de conservare a lucrării a determinat îndepărtarea întăriturii din spatele hârtiei de desen şi au descoperit înscrisul : „Mama. Desen făcut de mine la vârsta de 12 ani. Cluj la 12 IV 1910. I Sima”.
În curând, după procesul necesar de restaurare, lucrarea va fi expusă şi va putea fi admirată în Galeria de Artă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ce-i poartă numele”, se mai arată în postarea de care am vorbit.
Ion N. Oprea, Iaşi, 20 iunie 2020.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania