Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

“O hartă a memoriei”

 

  • Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) prezintă, în perioada 20 iulie – 6 august 2023, expoziția personală „A Map of Memory / O hartă a memoriei”, cu lucrări de pictură semnate de artista Alina Staicu. Vernisajul va avea loc joi, 20 iulie 2023, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă, în prezența artistei și a invitaților săi. Din partea muzeului, va fi gazdă Florin Gherasim, curatorul expoziției.
  • Despre acest proiect și despre artistă, aflăm de la MACN. “Alina Staicu s-a născut în 19 august 1982 la Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde a urmat și primii ani de școală. Și-a descoperit de timpuriu vocația artistică, devenind elevă a Liceului de Artă din Cluj-Napoca. A urmat, apoi, studii temeinice ca studentă la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția pictură, la nivel de licență (1999), master și doctorat (susținut în anul 2012). Din anul 2013 este cadru didactic la UAD, Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic.
  • În paralel cu activitatea pedagogică, desfășoară o susținută activitate de explorare creativă în spațiul atelierului personal, având deja un bogat palmares expozițional. Astfel, a deschis expoziții personale în galerii de artă din țară: Bistrița, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, dar și în orașul Steyr, din Austria. De asemenea, a participat la numeroase proiecte educaționale sau expoziționale de grup, prin care lucrările sale au fost expuse pe simezele unor spații culturale din Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Satu Mare, Zalău, Piatra Neamț, dar și în alte țări, precum Austria, Italia, Germania, Franța, Cehia ș.a.”
  • Expoziția organizată acum la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este rod al unor investigații creative care o preocupă pe Alina Staicu de mai mulți ani, încă din perioada studiilor doctoralele, așa cum spune artista: „Acest proiect a pornit de la reinterpretarea unor fotografii de familie ca realități de sine stătătoare. În timp, acele fotografii au devenit prezențe, povești, realități. Ceea ce a pornit investigația picturală este mai mult ceea ce nu știu, acel punct de întâlnire între informația biologică și cea culturală, între amintiri personale și amintiri deformate”.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania