Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Despre scris, cititul, necititul mai ales, citiți-l pe Radu Pavel Gheo

Despre scris, cititul, necititul mai ales, citiți-l pe Radu Pavel Gheo, unde-și publică opiniile

  •               Despre PACTUL editurilor ca să sporească numărul de cărți, în ciuda utilizatorilor de telefoane mobile, am deschis o rubrică în unul din  numerele trecute ale Antologiilor noastre. Mergem mai departe și redăm din Suplimentul de cultură nr. 807/2023 ceea ce scrie Gheo la opinii, p. 5. despre „Foloasele cititului”, un comentariu parțial  umoristic, cu iz de ironie, și o iau de pe timpul când naratorul era în Statele Unite, în urmă cu două decenii, când eu lucram la Monitorul de Iași, iar dânsul, de acolo, ne trimitea informații pentru Ziarul nostru și ne bucuram.
  •                Nici în SUA cât de aglomerate sunt mijloacele de transport și de lungi distanțele dintre stații, ca și la noi azi, călătorii nu prea folosesc cartea, nu citesc. Iar  dacă o fac, a constatat dânsul, citesc ceva  în măsura în care le folosesc. În asemenea situație și-a dat seama, atunci „cât de falsă sau de superficială este imaginea americanului incult, care nici nu știe să scrie bine. Evident, existau  destui semianalfabeți  și acolo, însă americanii sunt un popor  pragmatic, cei care  citesc o fac pentru că le  folosește și citesc  ceea ce le folosește”…
  •                 „Aici, spune Gheo, trebuie să precizez că dintr-un anumit punct de vedere, ne asemănăm cu americanii – suntem și noi niște oameni pragmatici. Doar că spre deosebire de ei, ne plac scurtăturile, parcursurile fără efort, formele fără fond – formă să fie!”
  •                 -Cine și ce o dovedește/
  •           „ O dovedește numărul imens de  doctori în diverse științe și arte, azi mai numeroși decât tractoriștii de pe ogoarele patriei. Grație  ritmului în care proliferează doctorii de România, în curând aceștia îi vor depăși ca număr și pe cititorii de cărți, atâția câți au mai rămas”, „Un titlu de doctor e căutat – și abținut- pentru că aduce anumite foloase” și nu puține. „La ce te ajută să citești, să zicem, argumentează Gheo –  un Cervantes, o Jane Austin, un  Lucian Blaga, niște autori morți de mult și care nu mai au nicio legătură cu viața  noastră? La ce te ajută să citești așa, în general, când poți  afla, descoperi și înțelege totul doar din câteva clicuri?

Răspunsul la întrebări într-un viitor comentar, postat în Antologii, „Istorii comentarii”… coordonator al lor Ion N. Oprea,  Iași, 30 martie 2023.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania