Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Dialog cu profesorul Vania Atudorei

Dialog cu profesorul Vania Atudorei un „ambasador” al Botoşanilor pentru Canada

Vania Atudorei s-a născut la 9 decembrie 1953, la Botoşani. În anul 1972 a abslovit cursurile Liceului „A.T.Laurian” după care a urmat Facultatea de Biologie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iasi, pe care a terminat-o în anul 1977 ca şef de promoţie pe ţară. A finalizat masterul, specialitatea biologie medicală, la aceeaşi universitate (1979), având apoi specializări în microbiologie la Universitatea „Friedrich Schiller” din Jena (Germania), Universitatea din Geneva (Elveţia) şi Universitatea Laval din Canada. O perioadă a lucrat în învăţământ, fiind cercetător-biolog la Institutul de Cercetări Ştiinţifice din Iaşi(1979), apoi a fost biolog la Fabrica de Medicamente „Terapia” din Cluj-Napoca, fiind şef al laboratorului de microbiologie farmaceutică din Cluj-Napoca (1981). În perioada 1990-1992 a lucrat la Oficiul Protecţiei Apelor şi Naturii din cantonul Jura (unde elaborează o nouă metodă de analiză a apelor poluate) şi la laboratorul de microbiologie a spitalului din Delemont (Elveţia). În anul 1992 a emigrat în Canada, stabilindu-se la Quebec City, apoi la Montreal. În prezent este membru al Societăţii de Microbiologie din Franţa la Institutul Pasteur, supervizor şef la laboratoarele de microbiologie ale companiei Body-Cotte-Canada, evaluator expert pentru Marele Premiu din Quebec al calităţii, profesor la Colegiile „Gerald-Godin” din Montreal şi „Alfred” al Universităţii Guelph, Ontario-Canada, consultant expert la Agenţia Canadiană de Dezvoltare Internaţională şi consultant expert la Banca Mondială. Din anul 2002 a început colaborarea cu Liceul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa” din Botoşani, când a instituit Bursa ,,Vania Atudorei”, şefului de promoţie din clasa a-XII-a. De atunci în fiecare an a fost oaspetele de onoare al Liceului „Grigore Antipa”. Din anul 2006, Liceul „Grigore Antipa” este înfrăţit cu Colegiul „Andre Grasset” din Montreal-Canada. Între 28 octombrie şi 3 noiembrie 2006, profesorii Pascal Nadon, directorul general al colegiului şi prof. Paul le Duc, au fost oaspeţii de onoare al Liceului „Grigore Antipa”. Din anul 2007 municipiul Botoşani s-a înfrăţit cu oraşul Laval din Canada. În anul 2008, profesorul Vania Atudorei a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, ca artizan principal al înfrăţirii oraşului nostru cu oraşul canadian Laval.
Paul Ungureanu – Când aţi plecat din România în Canada?
Vania Atudorei – În vara anului anului 1989, fiind internat în lagărul de refugiaţi de la Aeroportul Cointru din Geneva. După apropape 3 ani de exil în Elveţia, am emigrat în Canada franceză.
 
P. U.: Care sunt marile personalităţi româneşti din Canada?
V. A.: În lucrarea „Who’s who-500 de personalităţi din America de Nord (S.U.A şi Canada) puteţi afla marile personalităţi ale exilului românesc de acolo. În acest sens, amintesc pe prof.univ.dr. Nicolae Mateescu – fondator al dreptului internaţional al spaţiului aerian şi profesor la Universitatea MC Gill din Montreal, decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei şi cu Ordinul Canadei, pe celebrul arhitect Dan Hanganu, pe artiştii Ştefan Hruşcă, soprana Mioara Cortez, Septimiu Sever, Sergiu Cioiu, Aura Urziceanu şi mulţi care fac cinste ţării lor de adopţie – Canada, ca şi ţărilor de origine –România.
În oraşul canadian Montreal există o piaţă a României şi un monument de bronz al lui Eminescu
P. U.: Ce se ştie despre România în Canada?
V. A.: România face parte din fracofonie, ca şi Canada. Canadienii o cunosc pe Nadia Comăneci, care a obţinut laurii de campioană olimpică la Montreal. Ca urmare multe fetiţe născute după anul 1976 au primit numele de Nadia. Tot în acest oraş canadian există o piaţă a României şi un monument de bronz al lui Eminescu, asa cum la Bucureşti există o piaţă Montreal. Din cei 20000 de români din Montreal, între 2 şi 3% sunt botoşăneni şi intenţionăm să organizăm în viitorul apropiat o altă Expoziţie la Muzeul Judeţean Botoşani despre Canada (n.n. prima a fost organizată în aprilie 2008, cu ocazia „Zilelor oraşului Botoşani”) 
 
P. U.: Cum caracterizaţi pe profesorii şi elevii Liceului „Grigore Antipa”?
V. A.: Liceul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa” m-a surprins şi m-a emoţionat de fiecare dată, datorită articolelor publicate de dvs. în presa locală despre realizările liceului. În urma citirii acestor articole de pe Internet m-a determinat să vă propun colaborarea şi înfrăţirea cu Colegiul „Andre Grasset” din Montreal, unul dintre cele mai bune colegii private din Canada. Printr-o scrisoare deschisă a domnului Pascal Nadon, directorul general al Colegiului „Andre Grasset” adresată pe 8 septembrie 2005, profesorilor şi elevilor Liceului de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa” din Botoşani, s-a confirmat în mod oficial această înfrăţire. Peste un an profesorii Pascal Nadon şi Paul le Duc, între 28 octombrie şi 3 noiembrie 2006 au fost oaspeţii de onoare al liceului dvs. În acest sens, ţin să vă mulţumesc şi pe această cale pentru faptul că de fiecare dată aţi fost organizatorul expoziţiilor despre Canada şi alte ţări la Liceul „Grigore Antipa”, iar în aprilie 2008 şi la Muzeul Judeţean Botoşani aţi avut o contribuţie substanţială cu ocazia „Zilelor Oraşului Botoşani”, drept pentru care aţi primit din partea Primăriei Municipiului Botoşani o Diplomă de Excelenţă „pentru merite deosebite în promovarea valorilor botoşănene”.
 
P. U.: De la plecarea din ţară în urmă cu aproape 20 de ani, aţi străbătut mai multe continente şi ţări precum Mauritania. Cu ce scop?
V. A.: Am fost trimis împreună cu alţi 3 experţi canadieni, în decembrie 2004, să formăm un Institut de Studii Superioare Tehnice, în domeniul agro-alimentar, în oraşul Rosso pe malul fluviului Senegal. Aici am făcut pregătiri prealabile: vaccinuri contra febrei galbene,contra febrei tifoide, contra hepatitei, medicamente împotriva malariei,etc. Dar emoţia şi dorinţa de a-i ajuta pe alţii era mai puternică decât teama de boli şi de neprevăzut.
 
P. U.: Care este  secretul reuşitelor dvs pe plan ştiinţific, profesional şi cultural în Canada şi Romania?
V. A.: Munca şi iniţiativa. Nu am acceptat niciodată nimic de la alţii, ci de la mine însumi şi nici să cadă ceva din cer. Am solicitări pe care le refuz din lipsă de timp. În prezent, lucrez ca director general la compania canadiană Sterigen şi în acelaşi timp ca profesor la Universitatea Guelph-Ontario în domeniul agro-alimentar, ca profesor la Colegiul „Gerald-Godin” din Montreal în domeniul farmaceutic industrial. În plus, sunt expert la Banca Mondială şi O.N.U, ce mă trimit în fiecare an în ţari din Africa. Un exemplu este cel dat cu Mauritania. Legat de O.N.U., în vara acestui an împreună cu câţiva liceeni de la „Grigore Antipa” voi organiza o simulare a unei sesiuni O.N.U la sediul organizaţiei din New York.
       
În Botoşani, cultura şi istoria respiră la orice pas. Este un oraş cu o vocaţie „naturala şi naturalistă” prin vegetaţia abundentă…
P. U.: În fiecare an reveniţi în Botoşani cu o mare bucurie şi cu dorinţa de a face botoşănenilor mai multe surprize plăcute.
V. A.: Ţin legătura cu Botoşanii, departe, acolo în Canada lecturând zilnic ziarele din Botoşani pe net. Astfel am aflat că „Zilele oraşului Botoşani” vor fi mai sărace, din cauza crizei economice. Acest lucru m-a făcut ca prin propria cheltuială să-l aduc pe tenorul Corneliu Montano, de origine română, ce a susţinut un recital cu Filarmonica botoşăneană, pe 24 aprilie a.c. Canadienii iubesc în mod special doi români: pe fosta mare campioană a gimnasticii Nadia Comăneci şi pe tenorul Corneliu Montano, pe care îl consideră ambasadorul muzicii româneşti. Actuala criză economică nu ar trebui să afecteze trei sectoare din societatea românească: educaţia, sănătatea şi cultura.
 
P. U.: Cum aţi regăsit oraşul Botoşani în această superbă primăvară?
V. A.: Este un oraş minunat, îl iubesc mult, este oraşul în care m-am născut. Un oraş cu o vocaţie „naturală şi naturalistă” prin vegetaţia abundentă şi culorile superbe ale codrilor care îl înconjoară. Aici cultura şi istoria respiră la orice pas. Autorităţile trebuie să conserve tradiţia şi vocaţia culturală, istorică şi ştiinţifică a urbei şi nu să o distrugă sau să o altereze. Cu toată preţuirea eu şi tânărul meu prieten Corneliu Montano, adresăm revistei „Luceafărul.net” viaţă cât mai lungă şi să treacă cu bine criza economică, ce nu ar trebui să afecteze, potrivit celor afirmate mai sus: educaţia,sănătatea şi cultura.
 
P. U.: Vă mulţumesc pentru sinceritatea răspunsurilor şi pentru răbdarea de a fi alături de mine şi de cititorii revistei „Luceafărul.net”, ţinând cont de programul încărcat în cele câteva zile petrecute alături de prietenii şi botoşănenii adevăraţi, iubitori de frumos şi de cultură.(Botoşani,24 aprilie 2009) 
Interviu consemnat de Paul Ungureanu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania