Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

DORU IUGA : ”Orice s-ar zice, Electrecord va rămâne un lider incontestabil în industria muzicală”

Primit pentru publicare: 21 Oct. 2021
Interviu realizat de Ioan VASIU, Orăștie, membru al UZPR
Editor: Ion ISTRATE
© Ioan Vasiu, © Doru Iuga, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


DORU IUGA : ”Orice s-ar zice, Electrecord va rămâne un lider incontestabil în industria muzicală”
__

  IOAN VASIU : – De când lucrați la Electrecord și ce funcție ocupați ?

DORU IUGA : – Am senzația că lucrez de o viață. Practic, prima mea colaborare cu Electrecord a început la vârsta de 17 ani, când eram colaborator la Radio România și eram prezent la toate lansările casei de discuri, de la magazinul Muzica. Am reluat colaborarea cu Electrecord în urmă cu 3 ani și ocup funcția de producător delegat.

IOAN VASIU : –  Ce înseamnă Electrecord acum ?

DORU IUGA : – Electrecord este acum un brand uitat după Revoluție, asociat cu înregistrările din perioada comunistă. Cu toate acestea, el face parte din patrimoniul cultural, pe care generația actuală începe să-l reevalueze și să-l valorifice.

IOAN VASIU : – Ce ar trebui să știe tinerii de astăzi din istoria Electrecord-ului ?

DORU IUGA : – Tinerii din ziua de azi au început, așa cum am spus, să sape și să descopere ce înseamnă, cu adevărat, Electrecordul. Chiar și revenirea modei la celebrele discuri de vinil este un pas important, mai ales că tot mai mulți tineri tind spre istorie, trecut. Și tot tinerii, apropos de istorie, trebuie să știe că primul disc de vinil a apărut în anul 1956, cu diametrul de 17, respectiv 25 de centimetri, iar în 1958 a apărut primul vinil cu diametrul de 30 de centimetri, iar în anul de grație 1975, Electrecord a început producția de casete audio.

  IOAN VASIU : – Cum  s-a acomodat Electrecord-ul cu economia de piață  ?

DORU IUGA : – Electrecord s-a acomodat greoi, deoarece nu a primit susținere nicio secundă din partea statului, după Revoluție, iar declinul casei de discuri a survenit odată cu fenomenul pirateriei, greu de controlat, în anii 99-2000.

IOAN VASIU : – Care este diferența între Electrecord-ul dinainte de 1989 și cel de azi ?

DORU IUGA : – Pe vremea comunismului, toți artiștii aveau imprimări la Electrecord și din studioul Tomis au plecat cele mai mari șlagăre din ultimii 90 de ani, iar în prezent, Electrecord se află în plină reorganizare, unde se lucrează intens la transpunerea benzilor în format digital. Orice s-ar zice, Electrecord va rămâne un lider incontestabil în industria muzicală.

IOAN VASIU : – Câți angajați are acum Electrecord și cum se descurcă din punct de vedere financiar ?

DORU IUGA : – În prezent, Electrecord are 15 angajați. Din punct de vedere financiar, lucrurile merg în creștere, pentru că există în derulare multe contracte, unde sunt folosite benzile și drepturile Electrecord.

IOAN VASIU : – Apelează astăzi tinerii compozitori și soliști vocali la serviciile Electrecord ?

DORU IUGA : – Da, apelează. Își doresc să descopere muzica de altădată, locul încărcat de istorie – studioul Tomis, melodii din fonotecă mai puțin difuzate, dar cu o încărcătură emoțională deosebită.

IOAN VASIU : – Anul viitor, în 2022, se vor împlini 90 de ani de când a fost fondată Casa de discuri Electrecord. E mult, e puțin ? Cum va fi marcată aniversarea respectivă ?

DORU IUGA : – În 2022 se împlinesc 90 de ani de când Electrecord scrie coloana sonoră a vieții de zi cu zi, în România. 90 de ani în care s-a scris și s-a cântat muzica pe care românii au visat, au sperat, au suferit, s-au bucurat, au trăit. 90 de ani presărați cu recorduri, momente de aur, decăderi și reveniri spectaculoase. Și, în fine, 90 de ani în care Electrecordul a păstrat sufletul acestui popor pe un disc de vinil. Acest moment va fi marcat cu o mare gală aniversară‚ Gala Premiilor Electrecord’’, la Sala Palatului.       

                                   

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania