Primit pentru publicare: 25 Oct. 2021
Interviu realizat de Ioan VASIU, Orăștie, membru al UZPR
Editor: Ion ISTRATE
© Ioan Vasiu, © Cristian Tabără, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)
CRISTIAN TABĂRĂ: ”Încă nu am obosit, dar osteneala îmi cam dă târcoale, ca să fiu sincer”
__
IOAN VASIU : – Puțini dintre cei care vă apreciază activitatea știu când și unde ați debutat, ca jurnalist. Vă rog să detaliați puțin acest capitol din biografia dumneavoastră.
CRISTIAN TABĂRĂ : – Mi-am început activitatea de jurnalist la Forum Studenţesc, în Timişoara, înainte de 1989, când eram student la Facultatea de Mecanică. M-au prins acolo evenimentele din 1989, am participat la proteste, am pierdut colegi şi m-am decis să rămân în presă. Am scris la Gazeta de Vest şi am colaborat şi cu ziarul Timişoara. La revenirea în Oradea, oraşul meu natal, am lucrat în presa scrisă locală, apoi la radio şi apoi la Pro TV Oradea. După care am ajuns la Pro TV Bucureşti, iar acum lucrez la TVR. Am lucrat şi în Republica Moldova, la Jurnal TV şi la Publika TV.
IOAN VASIU : – Dintre televiziunile la care ați lucrat, de care v-ați legat sufletește mai mult ?
CRISTIAN TABĂRĂ : – De toate. Nu am motive să fac vreun clasament, pentru că în fiecare dintre ele am lucrat cu oameni de mare valoare şi am făcut lucruri frumoase împreună.
IOAN VASIU : – Care sunt emisiunile de televiziune care poartă ”ștampila” cu numele dumneavoastră ?
CRISTIAN TABĂRĂ : – Am fost implicat în multe proiecte de televiziune, de la emisiuni care au durat mai mulţi ani şi până la proiecte sezoniere. Au fost, astfel, Matinalul, Ştirile Pro Tv, Parte de Carte sau Dăruieşti şi câştigi – la Pro TV. Au fost Ca la Carte şi Exclusiv în România – la TVR, Tabăra de Idei – la Jurnal TV, Fabrika – la Publika TV. Au mai fost şi alte proiecte, dar le-am pomenit doar pe acestea.
IOAN VASIU : – Ați pătruns, după cum ați spus, și în spațiul media din Republica Moldova. Ce v-a determinat sau îndemnat să faceți acest ”pas” ?
CRISTIAN TABĂRĂ : – Am dat curs unei propuneri venite din partea unor oameni de presă de acolo, de a sprijini presa de limbă română de acolo, apoi colaborarea a luat amploare şi am trăit chiar la Chişinău mai mulţi ani.
IOAN VASIU : – Pe lângă Facultatea de Mecanică ați absolvit și Facultatea de Teologie. De ce nu v-ați dedicat Bisericii, din punct de vedere profesional, și ați ales presa ?
CRISTIAN TABĂRĂ : – Un impediment canonic a făcut ca eu să nu pot fi hirotonit, aşa că am continuat activitatea de presă, domeniu în care activam deja atunci când am început studiile teologice.
IOAN VASIU : – Ați străbătut țara în lung și-n lat. Nu ați obosit ?
CRISTIAN TABĂRĂ : – Încă nu am obosit, dar osteneala îmi cam dă târcoale, ca să fiu sincer.
IOAN VASIU : – Sunteți un jurnalist cu vechime și totuși, după câte știu eu, nu sunteți membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De ce ?
CRISTIAN TABĂRĂ : – Fiindcă am tot amânat să fac o cerere de înscriere, din cauza deselor plecări prin ţară.
IOAN VASIU : – După părerea Domniei Voastre mai este presa, din România, a patra putere în stat ?
CRISTIAN TABĂRĂ : – Pare a fi o forţă, dar cele mai multe instituţii de presă se află în puterea unor persoane cu diverse interese politice, economice sau de altă natură, ceea ce alterează profund calitatea demersului jurnalistic.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania