Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ema Voinescu – ,,Subtitrări pentru tăcere. Jurnal grafic” (29.01 – 28.02.2022)

Expoziția de grafică despre care vorbim în continuare se deschidea la sfârșitul lunii ianuarie ca un prim proiect al unei noi galerii din Brașov – The Sphere / LAB;ORATORIUM, un spațiu ce-și propune promovarea artelor contemporane și a culturii, a artiștilor emergenți și a celor aflați la mijlocul carierei. 

Artista Ema Voinescu, absolventă a Universității Naționale de Arte, secția Grafică, revine cu un nou proiect expozițional, la care a lucrat împreună cu Alexandra Ardelean, curator independent și referent de specialitate la Muzeul de Artă Brașov. Artista a mai expus în Brașov, iar activitatea sa cuprinde numeroase participări la expoziții de grup, atât în România, cât și în străinătate.
Arta ei, preponderent figurativă, se traduce prin ordine și minimalism, iar expoziția „Subtitrări pentru tăcere. Jurnal grafic” aduce în atenția publicului un set de lucrări din care se desprinde o serie de introspecții cotidiene.
Conceptul caietului de schițe tipic din arsenalul artiștilor a fost transformat de către artistă într-o colecție de instantanee redate pe pagini individuale, ele formând grupuri în interiorul spațiului de expunere. Desenele sunt pe de o parte independente, dar în aceeași măsură sunt libere să se asocieze între ele, să compună grupări dinamice, temporare. Fiecare nouă expunere poate să aducă noi interpretări acelorași imagini. Precum un veritabil jurnal, subiectele abordate prezintă asimetria vieții umane: momentele fericite se împletesc cu îndoieli, umorul este presărat printre realizări pline de claritate, iar destinderea reflectată prin jocuri de cuvinte se îmbină cu concluzii ale unor evenimente decisive.
Lucrările pe care publicul are ocazia să le vadă sunt realizate în tuș, ceea ce îi permite artistei să facă mișcări rapide pe hârtie. Ușurința cu care au fost redate indică o mână hotărâtă, caracterizată de spontaneitate.
Tema centrală a expoziției este antiteza interior – exterior, indicată prin alăturarea unor teme aparent opuse: pădure vs. acasă; familiar vs. străin; individ vs. mulțime; jurnalul ca obiect personal, expus în contextul acestui eveniment reflectă aceeași contradicție.
Artista acordă o atenție deosebită detaliilor, facilitând percepția față de imaginea de ansamblu. Fire introvertită, ea nu dezvăluie întreaga poveste, dar prin linii, siluete, cuvinte și forme reușește să redea în mod facil, schițat, experiențe cu care privitorul este deja familiar. Desenele sunt însoțite uneori de cuvinte, dovadă a inspirației din arta japoneză, iar ele contribuie la interpretarea compozițiilor. Umoristice, absurde sau de un realism cutremurător, Ema Voinescu atrage atenția asupra unor detalii și elemente emoționante, dar ușor de neglijat. Perspicace, ea le conștientizează, le redă grafic, și transmite interesul mai departe privitorului. Introspecția este, așadar, inevitabilă”, puncta curatoarea.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – The sphere / LABORATORIUM

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania