Eşantioane mineralogice inedite etalate în cadrul expoziției “Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc
Am putea spune că mineralogia, acea ramură a geologiei care se ocupă cu proprietățile fizico-chimice ale mineralelor și rocilor prin studiul constituției lor, a morfologiei cristalelor, a genezei și a disponibilităților de combinare chimică, este știința care se ocupă cu frumosul ascuns în adâncurile pământului, pentru că unele roci ascund în ele adevărate bijuterii, colorate și strălucitoare. Le-am putea numi bijuterii ale pământului.
Muzeul Județean de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare, alături de colaboratori, anunță itinerarea expoziției “Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, punct muzeal din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, aceasta fiind a 15-a locație pe harta expoziției. Vernisajul va avea loc la sediul muzeului, în data de 23 februarie, ora 12:00.
Expoziţia cuprinde minerale descrise pentru prima oară în România, precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul țării noastre. Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice. Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanța ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa.
“S-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului. Puţină lume cunoaşte că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială, recunoscute de International Mineralogical Association. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior. Fondul cel mai bogat, dar departe de a fi exhaustiv, îl deţine Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti. Alte instituţii, cum ar fi Universităţile din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, posedă şi ele unele din mineralele-premieră. Din acest motiv, entităţile enumerate se regăsesc în lista partenerilor şi colaboratorilor pentru acest proiect”, transmite echipa de proiect.
“Din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate şi împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca eşantioane pe teritoriul României. Muzeul de Mineralogie Baia Mare deţine, la rândul său, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premieră şi peste 30 de asociaţii minerale ce sunt caracteristice doar spaţiului maramureşean.”
Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice, pe de o parte descrise pentru prima oară în România sau carateristice spaţiului naţional, şi pe criterii muzeografice, cuprinzând eşantioane estetice, plăcute vizual, care să încânte vizitatorul. Expoziția rămâne deschisă vizitării până în data de 12 iunie 2024.
Cosmina Marcela Oltean
Foto, Muzeul de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania