Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Povestea formării Lunii și a Pământului, la Muzeul de Artă Brașov în expoziția-eveniment “Moon Impact, a geological story”

Autor: Cosmina Marcela OLTEAN
Foto: Muzeul de Artă Brașov

 

 

 


Povestea formării Lunii și a Pământului, la Muzeul de Artă Brașov în expoziția-eveniment “Moon Impact, a geological story”

Poveștile despre spațiu, sistemul solar, planete și în special despre Lună, fundamentate științific și adaptate corespunzător diferitelor categorii de public, sunt povești care fascinează pe oricine, indiferent de vârstă. Pe unii chiar mai mult decât pe alții. Și de aceea nu ar trebui să ratați o expoziție care vă prezintă, într-un mod atât de atractiv, povestea formării Lunii.

În perioada 19 martie – 20 iunie a.c., punctul de atracție al muzeului de artă brașovean este un eveniment internațional itinerant rar în Brașov și împrejurimi  – “Moon Impact, o poveste geologică”, o expoziție care vorbește publicului, copii și adulți, despre impactul gigantic și formarea Lunii în contextul evoluției geologice a Pământului și a sistemului solar. Cu alte cuvinte, dacă vizitați muzeul până pe 20 iunie, veți avea ocazia de a învăța lucruri noi, pe care poate nu ați avut ocazia să le aprofundați la școală, de a vedea piese rare și de a trăi o experiență aparte. Cea mai mare parte a mostrelor din expoziție vin de la Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea București, sunt dovezi materiale și ne “vorbesc” despre formarea sistemului solar, impactul gigantic, formarea Lunii și a Pământului timpuriu, evoluția mineralogică și geologică a Pământului și despre fenomenul Antropocenic.

“Expoziția este organizată de Centre National de la Recherche Scientifique (Franța), cu finanțare de la European Research Council prin grantul Impact, în parteneriat cu Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea București. Curatorul expoziției este brașoveanul dr. Răzvan Caracaș, activ la Lyon în calitate de cercetător principal la Centre National de la Recherche Scientifique, Ecole Normale Supérieure, Laboratoire de Géologie, Centre Blaise Pascal și profesor adjunct la Universitatea din Oslo, Center for Earth Evolution and Dynamics. Producător al expoziției este muzeograf Léna Martin, Centre National de la Recherche Scientifique, Laboratoire de Géologie Lyon. Expoziția este realizată de o echipă internațională coordonată de cei doi, împreună cu Natalia Solomatova (S.U.A), Mandy Bethkenhagen (Germania), Timoteüs Bögels (Olanda), Zhi Li (China) şi Renata Brandelli Schaan (Italia)”, transmit surse din cadrul muzeului, în comunicatul de presă.

Accesul publicului la vernisaj nu a fost permis din motive sanitare, astfel că la vernisajul fizic au luat parte doar echipa de expoziție, personalul muzeului și reprezentanți mass-media, iar publicul larg s-a putut alătura evenimentului în mediul online, pe platforma Zoom și pe pagina de Facebook a muzeului. Apoi publicul a avut liber la vizitare începând cu 20 martie și sunt așteptați cu drag până în iunie. 

Echipa de proiect a urmărit condensarea Pământului și a Lunii din discul proto-lunar, format îm urma gigantului impact, iar studiul vizează termodinamica discului, comportamentul topirilor la nivel atomic, gazele și fluidele care domină discul proto-lunar și starea primordială a Pământului și a Lunii. “Expoziția „Moon Impact. O poveste geologică” prilejuiește vizitatorului (re)descoperirea istoriei universului, prin prisma geologiei, dintr-o nouă perspectivă: formarea sistemului solar și a Lunii, diversitatea lumii minerale, interdependența vieții de pe Pământ cu lumea minerală și amprenta umană asupra mediului înconjurător mineral. Expoziția își propune creşterea interesului pentru ştiinţă în rândul unor noi audienţe. Vizitatorul va putea admira animațiile unor discuri protoplanetare îndepărtate și va afla secretele atomice ale formării primei atmosfere a Pământului. Expoziția reunește: mostre minerale, meteoriți, animații, holograme, simulări digitale, modele 3D, un microscop, filme și printuri de mari dimensiuni”, mai aflăm din comunicatul de presă al muzeului.  

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania