Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

este Târgul olarilor la Iași, ce știm despre vestitul meșter Ionel Cococi dinVădastra?

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 29 Iun. 2018
Autor:  Ion N.  OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 29 Iun. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

 

Este Târgul olarilor la Iași, ce știm despre vestitul meșter Ionel Cococi dinVădastra?

             

 Târgul Național de ceramică tradițională CUCUTENI-5.000, Iași – XXXVI, are loc și anul acesta tot în Parcul Copou pe  aliniamentele știute, în perioada 29 iunie-1 iulie 2018, având ca invitați din Republica Moldova și Ucraina, în organizarea Consiliului județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Ministerul Culturii și Identității Naționale– Direcția județeană pentru Cultură Iași.

                 Sunt așteptați meșteri din: Bistriţa, Cătămărăşti Deal şi Dorohoi – Botoşani, Braniştea – Galaţi, Corund şi Miercurea Ciuc – Harghita, Schitu Stavnic – Voineşti, Iaşi, Baia Mare – Maramureş, Româna-Balş şi Vădastra – Olt, ionalădin Chişinău, Nisporeni, Drochia, Iurceni – Republica Moldova și din regiunea Cernăuţi – Ucraina.

            Va veni cu lucrările sale și Ionel Cococi din Vadastra-Olt, omul despre care se scrie și se povestesc atâtea?

         „Pe Ionel Cococi, spune poetul Lucian Vsilescu în Scriptor, martie-aprilie 2016, l-am cunoscut cu prilejul unui fotoreportaj pe care l-am făcut la  Vădastra la invitația profesorului Dragoș Gheorghiu de la Universitatea Națională de Artă din București. Printre altele, profesorul este specializat în ceea ce se numește „arheologie experimentală”, adică încearcă să reproducă/replice obiecte, obiceiuri și procese  din trecut, folosind doar tehnologii, mijloace și materiale disponibile în epocile cu pricina. La Vădastra, profesorul Gheorghiu mai fusese odată, cu un an în urmă, și încercase să reproducă o ceramică neolitică. Ionel Cococi, un om de-a locului, s-a oferit să-i fie de ajutor și astfel a deprins tehnica ridicării „la mână” a vaselor de lut (roata nu figura în „inventarul” neolitic), tehnica încrustării cu simboluri geometrice și tehnica arderii obiectelor ceramice în cuptoare săpate, ca niște vizuini, în pământ. Încet-încet, an după an,Ionel Cococi a deprins atât de bine meșteșugul olăritului arhaic încât a devenit un ceramist celebru, care a expus la  Paris, Bruxelles, Strasbourg, Milano, Torino”…

         „Totul a început în 2000, în timpul unor cercetări efectuate de o echipă formată din cercetători străini şi români, condusă de profesorul Dragoş Gheorghiu. M-am oferit ca voluntar să le dau o mână de ajutor acelor cercetători, pe care nu-i băga nimeni în seamă”, îşi aminteşte Cococi.

           Ionel Cococi afirmă că după plecarea echipei care efectua cercetări curiozitatea l-a determinat să încerce că lucreze singur un vas de ceramică. Acel prim vas îl păstrează şi acum. L-a arătat şi echipei pe care o însoţise ca voluntar şi a fost apreciat: „”La următoarea lor venire le-am arătat primul vas. Au fost plăcut surprinşi. Vă daţi seama că a fost un pas foarte mare, dar ulterior am realizat că cel mai mare avantaj a fost că n-am ştiut nimic. Am fost nevoit să fac multe experimente, să pun la punct tehnica de ardere, de ridicare. Am fost invitat apoi la Bucureşti, să ţin un curs la Universitatea de Arte. Spuneau că prin materialele folosite de mine am contrazis teoria”, a precizat meşterul olar, care a avut, în ultimul deceniu, expoziţii numeroase în ţară şi peste graniţe.
A expus, după cum am mai spus,  la sediul UNESCO de la Paris, la Comitetul Regiunilor de la Buxelles, la Strasbourg, la Milano şi Torino.

Conduce și alte cursuri: „Vin copii de la clasa a III-a la a VII-a. Sunt plăcut surprins de ce îmi spun părinţii acestor copii, îmi mulţumesc pentru că au observat că acasă copiii le vorbesc despre cultura Vădastra”. Meşterul olar menţionează că în prezent ceramica sa a făcut din Vădastra un brand de renume internaţional. „Acum Vădastra este recunoscută ca un centru de ceramică, deşi din punctul de meu de vedere un centru de ceramică nu are un singur meşter. Vădastra este acum un brand, naţional şi internaţional”.

La sfat și la lucru cu elevii săi

          …De două ori pe săptămână, meșterul `Cococi predă cursuri de ceramică unei clase de 20 de elevi din sat. cu gândul și speranța că „măcar doi-trei dacă învață și duc meșteșugul mai departe” tot ar fi ceva. Olteanul  acesta inimos, spun cei de la Formula As, 2017, a dezvoltat o activitate care a adus faimă satului său. Imaginația lui e fără astâmpăr. Vede mori de apă pe Obârșia, ca odinioară, lacuri cu pește, sărbători ale satului cu hore organizate în luncă. A candidat pentru postul de primar, dar consătenii nu i-au dat votul. E bine așa, dacă ar fi ajuns primar, cine știe, și-ar fi neglijat meșteșugul și ceramica de Vădastra ar fi avut de pierdut…

               Despre importanța arheologică a locurilor, poetul Cezar Bolliac, arheolog amator, care a descoperit aici „sute de silexuri, râșnițe, gresii, trei omuleți foarte diformi, 70 piese de os, 300 vase de pământ, din care 35 scoase întregi”, a scris în jurnalul său de „excursiuni arheologice”.

Opera lui

Dacă mergeți la Târgul olarilor de la Copou-Iași sfatul meu este, ca și intenția, să-l căutăm pe Ionel  Cococi de la Vădastra-Olt, vom afla mult mai multe, dar vom cunoaște omul.

                



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania