Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 12 (132), Decembrie 2019
V-ați iubit vreodată țara?
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 19 Dec. 2019
Autor: Ion N. OPREA, Membru fondator de onoare al Revistei Luceafărul
Publicat: 19 Dec. 2019
© Ion N. Oprea, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Etnografia soţilor Didina şi Ioan Grămadă aduc Mapamondul la Câmpulung în Bucovina-România
Harnici şi membrii Cenaclului de la distanţă, iată, ieri ori alaltăieri, molcuma Poştă Română, poştaşul, mi-a lăsat la cutie un mic pachet, în el o carte cu coperţi foarte arătoase, de pe care, am înţeles, este cea de-a şaptea scriere în volum a etnografului, muzeuologului, poetului , scriitorului, prietenului meu Ioan Grămadă, coproprietar al Edificiului din Capu-Satului, str. Vornic Grigore Sabie nr. 19 din Câmpulungul Moldovei, membru al Cenaclului nostru literar de la distanţă, pe care, ca naş, l-a botezat, fără aghiazma tradiţională cu numeele PRIETENIA, sinonim cu al unei publicaţii din Iaşi pe care el, câmplugenii, ca şi noi, ieşenii care o citim , o apreciem mult.
Din aduceri aminte, căutând şi în biblioteca personală, dar chiar de pe aripioara coperţii a IV-a care la exterior, sub poza autorului, costumat, eum ziceam nu demult, naţional, ca atunci când primeşti oaspeţi sau pleci tu în ospeţie, ghidajul calificat, semnat prof. Petronela Angheluţă, ne iese în cale, spunându-ne: „Când treci pragul Muzeului etnografic Ioan Grămadă din Câmpulung Moldovenesc ai acea senzaţie că intri, de fapt, într-un sanctuar autohton, că dincolo de poarta magică te întâmpină însăşi istoria milenară a poporului român, concentrată nu numai în valoarea inestimabilă a miilor de exponante, ci şi în fiinţa celor care păstoresc de zeci de ani, cu o pasiune fără limite, această comoară: soţii Didina şi Ioan Grămadă, ce au făcut din propria viaţă o pagină de aur a muzeisticii bucovinene şi româneşti”, în ea şi cărţile pe care tronează numele de prieten şi sfătuitor să populăm şi învrednicim Cenaclul nostru, Ioan Grămadă fiind unul dintre harnicii noştri povestitori despre : ”Întâmplări din viaţa unui colecţionar”, 2007; „Întâmplări ce nu puteau fi uitate”, 2008, „Pelerini prin zestrea străbunilor câmpulungeni, 2010, tustrele tipărite la Editura Axa, Botoşani, iar următoarele la Editura PIM, Iaşi,”Poezii şi poeme din Bucovina”, 2011, „Cu dor şi drag de Bucovina”, 2014, „Pe meandrele vieţii”, 2014, iar aceasta – „Întâmplări cu vizitatori şi impresiile lor”, tot PIM, 2019, despre care doamna prof. Petronela Angheluţă ne informează cu de toate în prefaţa şi postfaţa pe care le semnează, ba face şi analiză literar-istorică, are meritul ca şi un alt coleg şi cenaclist, dr. Aurel Constantin Panfil din Iaşi, care scrie „Dincolo de Europa, însemnările unui călător împătimit” pe care citind-o Mircea Radu Iacoban s-a entuziasmat de talentul, atenţia, răbdarea, meticulozitatea observaţiilor care le reţine şi ni le pune la dispoziţie naratorul. Bucovineanul are şi meritul, cum am spus din titlu că din Capu-Satului aduce vizitatorii de pe întreg Mapamondul să viziteze baştina de sub Rarău, gazda reţinând şi povestindu-ne întâmplările lor, fel de fel. Alt merit al gazdei este că le-a notat, sau la are scrise în Cartea Casei scrise de musafiri, dar şi că nu le-a păstrat doar pentru sine sau familie.
„Un muzeu, o pasiune, o viaţă de om…”este intitulată prefaţa şi autoarea explică cum, „cartea de faţă este o continuare a mai multor creaţii literare” – pe care deja eu le-am enumerat _, „întâmplări cu vizitatori şi impresiile lor” se doreşte a fi un volum dedicat exclusiv vizitatorilor muzeului, autorul intenţionând să aducă în faţa cititorilor momente de neuitat „colecţionate” cu meticulozitate de-a lungul multor ani”, ceea ce reuşeşte „în maniera humuleşteanului Creangă”. Cine sunt vizitatorii?, majoritatea sunt românii de-acasă, dar autorul îi prezină cititorului pe cei socotiţi personalităţile momentului, „precum distinsul profesor universitar Wiliam Tom din Boston – SUA, Excelenţa Sa, domnul ambasador al Republicii India, Ajai Malhotra, guvernatorii Băncilor Naţionale din Etiopia şi Singapore, ministrul secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, diplomat inginer Mariana Basuc”, pomeniţi de autor şi în Argument, dar nu-i uită şi-i întâlnim în cele 30 Capitole ale cărţii şi pe alţii tot aşa de interesaţi de România: profesori universitari din Cehia, ansambluri din Cernăuţi, prof. univ. Stuart King din Anglia, îndrăgostit de arta populară românească, ambasadorul Venezuelei, Prinţul Nicolae şi alteţa Sa Alina Maria a României, chiat cu repetarea ospeţiei, un prieten Mircea Motrici, lucrător la Radio România Actualtăţi, vizita a ai noştri–membrii Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, grupul ”Comunităţii Evreilor” din Iaşi şi a unui grup din Israel, alte personalităţi precum doamna Carmen Mihalache, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor Particulare din România, revederea cu propriul profesor Graţian Jucan de la care a învăţat limba română, „Mitu lui Mitu” – colonel Paul Mitu -, aviatorul care, într-o împrejurare a salvat din apele Oceanului Atlantic 175 de marinari mauritanieni, fapt pentru care a fost decorat de preşedintele Mauritaniei, „Mitu lui Mitu” aici, la Câmpulung în tovărăşia lui Ioan Grămadă, cu maşina personală, au vizitat şi localităţile Maramureşului istoric pe traseul Prislop, Borşa, Moisei, Sighetul Marmaţiei, Negreşti-Oaş, Valea Izei.
„Fără a anticipa prea mult, îmi exprim încrederea că întâmplările pe care le-am redat în această carte vor trezi interesul cititorilor, dar, mai ales, curiozitatea legată de pesonalităţile care au trecut pragul muzeului nostru, vor trezi dorinţa de a afla cât mai multe date şi evenimente din istoria acestor locuri, cu tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri tradiţionale şi vor face cunoscută dragostea bucovineanului pentru frumos, pentru un trai demn, de cinste şi omenie”, scrie autorul, noi asigurându-l că succesul îi aparţine.
Fiecare incursiune, presărate în debut cu citate ale autorilor români ori din lume din opera lor, adcvate temei tratate, iar capitolele referitoare la ţările în discuţie cu date geografice şi istorice, fac volumul, ca şi cel a doctorului Aurel Panfil, să fie citit cu tot intersul. Încheiat în notă prietenească, Ioan Grămadă ştie şi reuşeşte să realizeze şi dânsul „un paradis al cuvintelor frumoase”. În ce mă priveşte, în gama folosită, mă văd pus alături de mulţi alţii, cărora le las plăcerea să se regăsească, cu mulţumirile Bucovineanului care nu şi-a uitat nici de această dată prietenul şi colaboratorul de Cenaclu, mulţumindu-mi: „Domnului scriitor Ion N. Oprea, coordonatorul cenaclului „Prietenia”,care mi-a încurajat şi stimulat pasiunea pentru scris”, lucru care i-l fac şi eu pentru că dânsul este stâlpul nostru în Ţara Cămpulungului… el şi doamna Didina!
Ion N. Oprea, 19 decembrie 2019
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania