Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

“Evadare prin Muzică” – Expoziție personală de pictură Viorica Ciucanu la Timișoara

  • Galeria Art-Hoc anunță vernisajul unei noi expoziții personale a artistei Viorica Ciucanu, cu tema Evadare prin Muzică.
  • Vernisajul va avea loc online luni, 8 mai 2023, de la ora 18:00, în prezența artistei și a curatoarei Ana Maria Ilie. Intrarea la expoziție este liberă și poate fi vizitată până pe 30 mai 2023, de miercuri până vineri, în intervalul orar 18:00 – 20:00, iar sâmbăta și duminica între 16:00 si 18:00, la sediul din Timișoara (Piața Unirii nr 6, Casa cu Lei). 
  • Cea mai recentă serie de lucrări ale artistiei sunt aduse laolaltă sub tematica Evadare prin Muzică. “Muzica este arta de a gândi în sunete. Nimeni nu știe dacă muzica a fost inventată înaintea limbajului sau în același timp. Ea ne însoțește în viață și regăsim momente din viață în anumite melodii. Eu fac legătura dintre muzică și culoare”, apune artista Viorica Ciucanu.
  • “Proiectul expozițional este un subpunct al unui vast concept artistic, Complexitatea umană, demarat în urmă cu 10 ani, și care a avut la bază 3 piloni: religia, știința și arta. Aflată la a douăzecea expoziție, și prima în Timișoara, Viorica Ciucanu prezintă în premieră o selecție de lucrări inspirate de dragostea sa pentru muzică. Artista face apel la muzica clasică, amintind nume celebre precum Cella Delavrancea, Sergiu Celibidache,  Gheorghe Zamfir și George Enescu, dar aduce și detalii foarte personale: imaginea tânărului artist Maximilian Koch și compoziția muzicală Child in Time a trupei Deep Purple.
  • În tehnici și instrumente de lucru cu care deja ne-a obișnuit, ulei pe pânză, abordând un Expresionism abstract, Viorica Ciucanu aduce cromatic fragmentarea narativă a gestului, conturând clarobscurul specific unei săli de concert. Deslușim în pictura ei chipuri și instrumente incomplet redate, abia zărite in lumina difuză a scenei, care te invită să le conturezi. Detaliile întrerupte de umbre au scopul vădit de a nu distrage atenția de la sunetul muzicii, menit să învăluie și să cuprindă audiența. Aplombul cromatic contrastant e temperat. Accentul cade asupra preocupării pentru compoziție, deloc întâmplător, dorindu-se realizarea unei punți între demersul conceptual al imaginii redate și transmiterea unei realități auditive, recreată mental de privitor. Viorica Ciucanu nu își dorește să genereze doar o reprezentare vizuală, apelând la distorsionarea intenționată, ci un întreg limbaj senzorial universal. Imaginea și sunetul sunt așezate pe același piedestal si înnobilate cu puterea de a fi percepute și translatate de către toți receptorii lor”, subliniază curatoarea Ana-Maria Ilie.
  • Viorica Ciucanu este absolventă a Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității  Naționale de Artă “George Enescu” Iași, secția Pictură, și membră a Filialei U.A.P.R. Neamț.
  • Din 2010 până în prezent a organizat nouăsprezece expoziții personale, în galerii din România (Piatra Neamț, Iași, București) și din afară (Ottawa-Canada), și a luat parte la peste o sută de expoziții de grup, fiind prezentă în tabere de creație în Bulgaria (Balcic), Italia (Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florența, Sardinia) și Turcia (Kusadasi). Artista a participat la unsprezece bienale din România și Italia, și poate fi considerată “un artist de referință în peisajul artei contemporane românești”, după cum afirmă Ana-Maria Ilie.
  • Galeria Art-Hoc este un spațiu de proiecte artistice din centrul Timișoarei, deschis în 2019 ca o alternativă pentru cei care doresc un loc în care să creeze sau să expună. Un hub sau un spațiu de artă contemporană în care se desfășoară activități culturale, precum proiecte expoziționale, lansări de carte, performance sau workshop-uri. Începând cu 2020, acest spațiu creează punți culturale prin colaborări cu alte galerii și spații culturale, pentru sprijini migrarea artei prin expoziții itinerante și pentru a susține și promova și tinerele talente.

Foto, arhiva personală Viorica Ciucanu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania