Expoziţia personală de pictură – Marcel Alexa
Sămbătă, 17 martie, în spaţiul generos al Galeriilor de artă „Ştefan Luchian”, sub patronajul Muzeului Judeţean Botoşani şi al Asociaţiei Culturale Expoart, a avut loc vernisajul Expoziţiei personale Marcel Alexa. Lucrările expuse, tablouri în ulei şi desene în creion, înfăţişează peisaje, flori şi aspecte din centrul vechi al Botoşanilor, pentru care pictorul a făcut o adevărată pasiune, şi din Londra, oraş pe care l-a vizitat cu puţin timp în urmă.
Noua expoziţie personală cu care pictorul Marcel Alexa se prezintă în faţa amatorilor de artă din Botoşani, este dovada recunoaşterii valorii sale şi a faptului că are un loc pe deplin meritat, în rândul plasticienilor botoşăneni. Este răsplata străduinţei continuue de a se perfecţiona şi pasiunii pentru pictură, în numele căreia a trecut peste critici mai mult sau mai puţin voalate, peste ignorarea din partea unor confraţi – fapt dovedit, din păcate şi cu acest prilej – şi a făcut sacrificii materiale pe care puţini le-ar concepe.
Fidel dictonului latin „Per aspera ad astra”(Cu greutata până la stele), Marcel Alexa şi-a urmat chemarea, lucrând continuu, perfecţionându-şi mijlocele de exprimare artistică şi, demn de remarcat, creîndu-şi un stil propriu, inconfundabil. Lucrările sale, indiferent de ceea ce reprezintă – peisaje, flori, natură statică sau portrete, se disting printr-un colorit care emană căldură şi crează privitorului o stare de confort interior. Paleta sa cromatică este dominată de tonurile luminoase, stenice şi optimiste, care dau linişte şi calm. Pictorul nu caută nuanţe speciale, nu urmăreşte spectaculosul, mulţumindu-se să ne aducă lumea în faţa ochilor, aşa cum este ea.
Privilegiat de Dumnezeu cu harul de media perceperea de către muritorii de rând a lumii pe care el a creat-o şi conştient de importanţa menirii sale, pictorul nu supralicitează acestă calitate. El redă lumea în firescul ei, în dimensiunile şi tonalităţile cromatice în care aceasta există în fapt, ceea ce dă tablourilor sale calitatea rară de a fi receptate fără efortul de a le descifra.
Dar fiecare creator îşi lasă amprenta asupra operelor sale, iar Marcel Alexa nu face excepţie de la această regulă. Simţi, privindu-i lucrările, că acestea poartă pecetea blândeţii sale, ca o mângâiere fugară a cuiva de care te desparţi, cu convingerea că trebuie să o faci, şi cu uşoara părere de rău că nu o poţi evita. Credem că această senzaţie este încă unul dintre motivele pentru care tablourile sale au atras atenţia publicului botoşănean, cât şi a iubitorilor de frumos din Timişoara, Târgu Mureş, Suceava şi Iaşi, unde au fost expuse în cadrul unor expoziţii personale sau de grup.
Revenind la expoziţia recent deschisă, ţinem să atragem atenţia asupra celor câteva desene, care reprezintă imagini din centrul istoric al Botoşanilor admirabile prin siguranţa şi precizia cu care sunt realizate şi prin minuţiozitatea detaliilor. O facem, nu pentru a reliefa preocuparea lui Marcel Alexa pentru peisajul citadin, fapt ce ar merita să fie analizat mai pe larg, ci mai ales pentru a sublinia importanţa deosebită a demersului său artistic. Botoşanii, ca orice localitate urbană este într-o continuă schimbare, iar operele de artă care imortalizează aspectul acestuia, la anumite perioade de timp, constituie repere având calitatea de adevărate documente istorice.
Nu ştim câte dintre tablourile înfăţişând vechile clădiri ale centrului aşezării vor împodobi pereţii unor locuinţe sau vor face parte din colecţii publice sau private, dar putem afirma, fără a greşi, că prin acestea, pictorul Marcel Alexa îşi înscrie numele, alături de Marcel Olinescu şi Cik Damadian, între puţinii artişti plastici care şi-au dedicat în mod programat creaţiile Botoşanilor, ceea ce este mai mult decât onorant.
Apreciind încă odată expoziţia pictorului Marcel Alexa, onorată la deschidere, de un numeros public, ţinem să mai adăugăm faptul că artistul este unul dintre oamenii de cultură care, fără a-şi aroga merite deosebite, dau substanţă vieţii culturale a Botoşanilor acestui timp, făcându-l, ca în ciuda tuturor greutăţilor, să rămână unul dintre importantele centre culturale ale ţării. Dat fiind acest fapt şi cunoscându-i tenacitatea, suntem siguri că numele său va continua să fie o prezenţă constantă în viaţa artistică a Botoşanilor, spre folosul culturii botoşănene şi desigur, a tuturor iubitorilor de frumos.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania