Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Femeia-mag Anna de Noailles – poetă, amfitrioană, muză – omagiată într-un concert de excepție organizat de Institutul Cultural Român de la Paris

Comunicat de presă

Femeia-mag Anna de Noailles – poetă, amfitrioană, muză – omagiată într-un concert de excepție organizat de Institutul Cultural Român de la Paris

Institutul Cultural Român de la Paris organizează pe 3 februarie un concert excepțional dedicat scriitoarei Anna de Noailles (1876-1933), născută Brâncoveanu, prima femeie din Franța distinsă cu Legiunea de onoare în rang de comandor.

Spectacolul inedit alternează lieduri și alte compoziții muzicale pe versuri de Anna de Noailles în interpretarea sopranei Mihaela Mingheraș, acompaniată de pianistul Andrei Vieru și de cvartetul Lalo, cu pagini din creația autoarei, recitate de actrița franceză Lucia di Carlo. Destinul și identitatea artistică a Annei de Noailles vor fi sintetizate pentru publicul prestigioasei săli Cortot din Paris de către scriitoarea Magda Cârneci.

Anna de Noailles, prințesa franceză cu sînge românesc – amfitrioana unui celebru salon literar la Paris, admirată de Marcel Proust, portretizată de mari pictori ai vremii – a scris mai multe volume de versuri, trei romane și o autobiografie. Membră, din 1922, a Academiei Regale de Limba și Literatură a Belgiei, distinsă de Academia Franceză cu Marele Premiu pentru Literatura pentru întreaga activitate, Anna de Noailles rămâne în istoria literaturii franceze și ca inițiatoare, în 1904, a ceea ce a devenit în timp prestiogiosul premiu literar Femina. Universal recunoscută între1907 și 1921, gloria sa literară reînvie, în ultimii 20 de ani mediul literar francez redescoperindu-i scriitura, cu poezia celor 5 simțuri, și personalitatea misterioasă, ambiguă și seducătoare.

Anne-Elisabeth de Brancovan s-a născut la Paris în 1876, fiică a prințului român Grigore Brâncoveanu și a grecoaicei Raluca Masurus, și s-a stins din viață la 57 de ani, fiind înmormîntată în capela Brâncoveanu-Bibesco din Cimitirul Père-Lachaise.

Concertul „Anna de Noailles sub magia muzicii ”, organizat de Institutul Cultural Român de la Paris, are loc miercuri , 3 februarie 2010, la ora 20h la sala Cortot, 78 rue Cardinet. Intrarea este liberă.

Informații suplimentare : www.institut-roumain.org, www.icr.ro

Cristina Hermeziu
journaliste
chargée de presse

Institut Culturel Roumain
1 rue de l’Exposition
75007 ParisAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.587 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5