Festivalul cărții la Paris, organizat de Institutul Cultural Român, România nominalizată cu cartea Ralucă Nagy, „Teo de la 16 la 18”, câștigător al Premiului European pentru Literatură – georgianul Iva Pezuashvili care și-a încheiat discursul de mulțumire cu „Slava Ukraini”…
După cum se știe, la initiativa Institutului Cultural Român, care organizează etapa națională pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022, juriul compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu a nominalizat candidatul român, Raluca Nagy cu romanul Teo de la 16 la 18 (editura Nemira, 2021), 208 pagini. Aceasta a fost nominalizarea țării noastre pentru distincția oferită de UE celei mai bune literaturi scrise de europeni. Acum, după desfășurarea timp de trei zile în capitala Franței și încheiat odată cu alegerile prezidențiale – câștigător tot tânărul Emmanuel Macron– Festivalul în cauză a adus laolaltă aproape 1000 de autori, printre care și scriitori români, și 250.000 de cărți, care mai de care de mult interes.
Motivația juriului românesc
„Teo de la 16 la 18 ar putea interesa și convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forță din cel puțin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință.
În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoștințe, intra- și extraliterare. Arcul electric al cărții este generat de tensiunea dintre acești doi poli: posibila tragedie care se desfășoară sub ochii noștri și ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecția esențială pe care ne-o amintește romanul Ralucăi Nagy. Și avem atâta nevoie de astfel de cărți!”, spuse, deci, din motivația juriului nostru.
Despre Raluca Nagy, iată câteva repere de cunoaștere a personajului de către cititori: „…Raluca Nagy (n. 1979) a făcut studii de antropologie și sociologie la București, Rabat și Bruxelles. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019) şi Izolare (Editura Nemira, 2020). A publicat povestiri în revista Iocan (2016, 2019), Revista de Povestiri (2017, 2018) şi LiterNautica (2020). Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), romanul de debut, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi Observator cultural și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța. Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021) este cel de-al doilea roman al său.
Despre EUPL, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pune în lumină autoarea și autori de ficțiune în curs de afirmare din Uniunea Europeană și din afara ei. În competiție au fost implicate cele 41 de țări din programul Creativei Europe al Uniunii Europene. Premiul celebrează 41 de noi talente literare remarcabile de-a lungul unui ciclu de trei ani. EUPL își propune să promoveze circulația literaturii în Europa și să încurajeze un interes sporit pentru operele literare extra-naționale. 14 scriitoare și scriitori din 14 țări au luat parte la ediția 2022.
Ediția 2022 este una specială pentru EUPL, aducând o schimbare în organizarea Premiului: în locul premierii unui laureat din fiecare țară participantă, un juriu cu șapte membri europeni va premia, pentru prima oară, un câștigător unic al ediției, atribuind totodată cinci mențiuni speciale.
Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat la Paris pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere a Festival du Livre, iar pentru români lucrul acesta l-a făcut și revista Formula As din 28 aprilie- 5 mai 2022, din Paris, Dia Radu, care a scris ce spuneam mai înainte: „Sâmbătă seara, la Festivalul Cărții, s-a anunțat și câștigătorul.Premiului European pentru Literatură unde și România a fost nominalizată cu cartea Ralucăi Nagy, „Teo de la 16 la 18”. Cei 20.000 de euro s-au dus însă spre georgianul Ivs Pezuashvili. Prilej de rememorări, cu prietenii jurnaliști întorși de la Tbilisi, unde s-au refugiat foarte mulți artiști și intelectuali ucraineni. Atmosfera e acolo incredibil de solidară, cafenelele sunt pline, iar discuțiile cu ei sunt aprinse. Să vă mai zic și că Iva și-a încheiat micul discurs video cu „Slava Ukraini ?!”.
Ion N. Oprea, Iași, 30 aprilie 2022
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania