Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„ Galbena, soiul sacru al Podgoriei  Odobești”. O carte-document, de Spiru Constantinescu

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 1 (133), Ianuarie 2020
V-ați iubit vreodată țara?
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

„ Galbena, soiul sacru al Podgoriei  Odobești”
O carte-document, de Spiru Constantinescu

Primit pentru publicare: 03 Ian. 2020
Autor: Prof. Vasile LEFTER, Focșani
Publicat: 04 Ian. 2020
© Vasile Lefter© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Anul 2019  nu anunța nimic deosebit în domeniul  editorial. Surpriza vine în toamnă. Inginerul Spiru Constantinescu  încredințează tiparului, prin Editura Terra Focșani, o carte la care lucra de peste 20 de ani,  la Stațiunea   de Cercetări  Viticole Odobești .

Unirist ca și mine,  Spiru Constantinescu  este format ca specialist  la Facultatea de Industrie Alimentară (Secția Fermentative) din Galați.

S-a dovedit o prezență activă în domeniul cercetării viticole. A contribuit la întocmirea „Cazierului vinurilor”,la„Delimitarea teritorială a culturii viței de vie”Numeroase alte studii l-au impus ca o voce autoritară în țară și străinătate în ceea ce privește descifrarea mirajului vinului de viață lungă.Este degustător autorizat pentru produse pe bază de vin919930 și băuturi distilate91995).

Cartea „Galbena , soiul sacru al Podgoriei Odobești”, scrisă de Spiru Constantinescu, o consider evenimentul editorial numărul unu al Vrancei. Este o carte scrisă pentru speciali, dar și pentru cititorii dornici să-și cunoască valorile. O asemenea lucrare nu poate fi considerată exhaustivă. Cu toate acestea, modul în care s-a plămădit în timp denotă o incontestabilă probitate științifică, grija pentru sursele valorificate fiind maximă. Spiru Constantinescu este meticulos în indicarea fiecărei surse bibliografice, oricât de neînsemnată ar părea pentru un necunoscător.

Autorul urmează linia marilor clasici, care au brodat gânduri în fața unui pahar cu licoarea vrăjită a lui Bachus. Ca un adevărat iubitor de poezie, autorul răsfoiește opere în care este preamărită magica licoare. Oferă cititorului o adevărată micromonografie, diacronic și sincronic, pe tema mirabilei băuturi care dezleagă limbile și apropie oamenii din vremurile de demult până astăzi. Spicuim câteva vorbe de duh inspirate de aburul dumnezeiesc al strugurelui prelucra:
„La masă beau adesea vin străin,/Tocai,bordo,șampanie iubesc,/Iar mai ales prefer vinul de Rin,/ Dacă nu am Cotnari și Odobești;  (Constantin Negruzzi). Mihai Eminescu în „Umbra lui Dabija –Voievod, scrie:  „Și în Moldova mea cea dulce/ Orânduiam cu prisos:/ Ca butea plină să o culce,/Cea goală iar cu gura-n jos…Sunt citate versuri din Cincinat Pavelescu, Radu D Rosetti,Ion Ionescu Quintus și din mulți alții.

Spiru Constantinescu face o călătorie și în proza pe teme bachice, spicuind fragmente interesante din marii scriitori români. Capitolul 6 din această lucrare rară de 540 de pagini, rezumată și pentru străini în franceză și engleză . Este rodul unei experiențe de o viață dedicată unei activități cercetare cu valențe românești.

Această carte despre țară și neam se impune din primele pagini printr-o valoroasă prefață, prin care se recunoaște personalitatea  autorului. Semnatarul  Prefeței  este Prof. Universitar emerit Aurel  Popa, Membru corespondent al A.S.A.S. din România,Laureat al premiului„ Ion Ionescu de la Brad” al Academiei Române, Laureat al premiului  OIV , Paris.

Profesorul  Aurel  Popa  consideră lucrarea oenologului  Spiru Constantinescu „o adevărată enciclopedie închinată acestei  străvechi podgorii.   Galbena.
Monumentala lucrare este cu adevărat atotcuprinzătoare; prezintă aspecte de natură istorică, economică, științifică,de tehnologie viticolă și oenologie.”

Suntem în fața unei lucrări științifice de excepție, rar întâlnite în literatura de specialitate.
Sistematizarea materialului structurat în cele șase capitole este gândită atent, coerent, venind din istorie, ajungând până în actualitate.
Fiecare capitol este divizat în subcapitole. De fiecare dată, autorul face și trimiterile bibliografice corespunzătoare.Aparatul critic al lucrării este impecabil, un adevărat ghid privind modul cum trebuie inserate sursele folosite într-o cercetare de mare ținută științifică.
Prezența a numeroase fotografii și grafice demonstrează o pregătire științifică de excepție a oenologului Spiru Constantinescu, specialist care până la un punct a avut un colaborator valoros, pe soția sa ,Despina,cercetător științific  principal la Stațiunea  de cercetări Viti-vinicole Odobești, Județul  Vrancea.

Consider că această apariție editorială conferă oenologului  Spiru Constantinescu dreptul de a candida la concursul „Vrânceanul anului 2019”.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania