Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Gânduri desenate de Naji Naaman, Liban

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Gânduri desenate de Naji Naaman, Liban

Primit pentru publicare: 16 Nov. 2018
Autor:  Ion N.  OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 17 Nov. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

Tecuci, Fundaţia Pelin, autoare, editor şi sponsor a cărţii Festivalul Internaţional al Aforismului pentru românii de pretutindeni, Ediţia a II-a, 2018, în ea şi volumul „Gânduri desenate” de Naji Naaman, libanez, vestită cititorilor noştri, autori elevi de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”

           Aforismele date pe mâna elevilor, comentate, în Liban au devenit carte:   „Gânduri desenate” de acad. Naji Naaman, preşedintele de onoare a Festivalului de la Tecuci”, scriam la 11 iulie 2018 în Luceafărul-Botoşani şi relatăm cum în octombrie 2017,  la prima Ediţie a Festivalului, oasptele lui Vasile Ghica, scriitor, vizitând Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din localitate a fost surprins plăcut că elevii nu numai că ştiau texte de aforisme – o specie literară care deţine esenţe de viaţă cu care se pot biciui tarele indivizilor, ca în fabule – dar le şi ilustrau prin desene.  Impresionat de realizări, Naji a promis gazdelor că dacă adună 50 de asemenea desene el se obligă să tipărească cu ele o carte în mai multe limbi şi exemplare pe care să ne-o ofere ‚ după un principiu al său, cartea să circule liber, fără de preţ, o nebunie pe care o au şi unii români – să o răspândească în lume.
         Cu informaţii de la  Vasile Ghica şi dânsul nu numai autor de asemenea texte, volume chiar, în ţară şi peste hotare, dar şi cu multe premii care îi recunosc calităţile de organzator şi participant la manifestări culturale specifice, tot în Luceafărul, a doua zi, 12 iulie, publicam articolulVasile Ghica, coordonatorul Festivalului aforismului, Tecuci, octombrie 2017, membru al Cenaclului la distanţă şi ceva din opera sa”, un Omagiu al meu, dedicat omului şi operei sale.
         Cu aceasta făceam cunoscută şi o altă manifestare culturală, un fel de continuum, Ediţia a II-a, în octombrie 2018. Eram bucuros, dacă la prima încercare participaseră cu texte şi vorbe numai din ţară vreo 60 de condeie, dar şi oaspeţi-concurenţi din Canada, SUA, Israel,  Ucraina, Austria, Australia, Italia, Republica Moldova, pentru viitor, şi eu cu anumite afinităţi pentru Tecuci, mă aşteptam la o sărbătoare culturală şi mai mare…
Cum a fost Ediţia a II-a a aforismului Tecuci 2018?
Am în faţă volumul cu titlul anunţat, 200 de pagini, majoritatea o relatare a ce a fost la prima ediţie, despre 2018  doar câteva pagini, mai toate…amintiri despre ca a fost la 2017. Important e că ştim ce s-a întâmplat la Tecuci în octombrie 2018, în după amiaza  de 4, lansarea volumului BASME, Gânduri desenate, darul lui Naji, a doua zi dezvelirea bustului Cocuţei Conachi, comentarii despre ea ca personaj căruia românii îi datorăm Unirea ică de la 1859 -am scris şi noi în Luceafărul la timpul potrivit – intervenţii explicative susţinute de prof. univ.  dr, Ioan –Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Apoi, lansări de alte volume, gala acordării premiilor.
       Importante, importante sunt cele 44 de pagini ale volumului, 29-73, care înseamnă GÂNDURI DESENATE ale elevilor de la „Calistrat Hogaş”, Tecuci-România, o „apariţie de vis” a lui Naji, traduceri de Alina Breje,italiană,Lidia Costea, franceză Luminiţa Abrudan, engleză, Naji Naaman, arabă, Fr.Garco Klenjian,armeană, iar în  limba română câteva exemple, cu regretul că la noi, mai jos, lipseşte partea esenţială, desenul: „Trebuie să găsim fericirea pe acest pământ!”, Mircea Cojocaru, 62 de ani, bunic, GrandFather; „Iubirea-i ca o pasăre. Trebuie să o preţuieşti pînă nu dispare”,Costin Roberta, Grosu Ştefan (text), Rusu Ştefania Elena (Drawing), 13 ani, Şcoala gimnazială „Elena Doamna”, prof. Teacher, Nelia Munteanu; „Oamenii sunt făcuţi pentru iubire”,Tudose Irina (text), Rusu Ştefania Elena (Drawing), 13 ani, Şcoala gimnazială „Elena Doamna”, prof. Teacher, Nelia Munteanu; „Personajele unei poveşti sunt croite în aşa fel, încât să poţi să le compari cu cele din viaţa ta”, Văleanu Laura Cosmina, 14 ani, Şcoala gimnazială „Elena Doamna”, prof.Teacher, Nelia Munteanu;  „Iubirea este ca un înger”, Postolache Eric,12 ani, Şc. Gimn.”D.A. Sturdza”, prof. M.S. Teacher, Claudia Ghica; „Dragostea este muzica inimii”, Anghel Beatrice Ioana, 13 ani, Şc. Gim. „D.A. Sturdza”, prof.M.S. Teacher, Claudia Ghica; „Dragostea este  cea mai sănătoasă”boală”, Barbu Andreea-Alexandra, 14 ani, Col. Nat .”Calistrat Hogaş”, prof. M.S. Teacher, Corina Olaru, şi tot aşa până la 50 de lucrări, deşi copiii au realizate asemenea opere şi pentru trei-patru asemnea cărţi, incită prof. Vasile Ghica, dar dacă atât a promis oaspetele, atăt cuprinde cartea!
            În ce mă priveşte, am fost şi sunt încântat de lucrarea „Gânduri desenate”, fireşte, grafica, desenul, pictura, poate, ni-s asigurateşi după noi, aforismul nici nu mai vorbim, susţin acestea şi vorbitorii din cartea  pe care am primit-o cu autograf de la Vasile Ghica, consătean, cu casa părinţilor lui la o aruncătură cu praştia de cea la ai mei, Priponeşti de sus, fostul judeţ Tutova, astăzi Galaţi, dar rămân strâns legat şi de ceea ce spune Naji Naaman, „Tecuciul este în inima mea”, în care, chiar dacă nu mi s-ar fi spus, tot timpul cât am citit, am intuit, pas cu pas, vorba consătenilor mei, încorporată în ceea ce, aflu precis,  a stilizat Vasile…
Nu se putea altfel, purtător încă din 2013 al  „Premiului de onoare” de la Festivalul „Naji Naaman” în Liban,care îi dă dreptul să tipărească acolo  cu cheltuieli în majoritate suportate de gazde, nu se putea ca acum, când îl avea oaspete, invitat de onoare a Festivalului de la Tecuci, să nu-l însoţească peste tot unde era necesar –  la dialogul de la Fundaţie şi Primărie, cu elevii olimpici, la Ferma AGRIMAT; Matca, la mânăstile Buciumeni şi Gologanu, la Mausoleul de la Mărăşeşti,, în vizita la IPS Cassian, Arhiepiscopul „Dunării de jos”, la prof. univ. dr. Benone Puşcă, preşedintele Universităţii „Danubius”Galaţi, la unele ceremonii religoase sau oficiale, iar relatările să fie pe măsură, să sune bine în limba română…
O carte în două capitole mari, în două părţi, cum zice Editura, editor Fundaţia Pelin, care realizează Educaţie fără Frontiere Creştin-Europeană, editor şi prieten cu musafirul, carte pe care o aşeptăm şi cu detaliile de la Sărbătoarea AFORISMULUI din 2018.
Adiacent, încă o veste,  prezent în cartea la care ne-am raportat,  Ionuţ Caragea, poet, critic, editor, autor de aforisme şi promotor cultural,  născut în 1975 la Constanţa, membru al USR din România, cofondator al Asociaţiei Scriitorilor  de Limba Română din Quebec, cu peste 30 de cărţi publicate, solcită colaborări pentru că, azi-mâine, vrea să publice un volum cu  aforisme, antologie…

Cine mai completează lista lui care circulă pe net?

                                               

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania