Ca în orice domeniu de activitate progresul tehnic se afirmă rapid și observăm o evoluție extrem de iute de a folosi aplicațiile IT în gazetărie, site-urile pe internet, în special cele de știri, înregistrând o explozie evidentă.
Este, desigur, un lucru care bucură, pentru că acestea furnizează posibilități și oportunități atât pentru gazetari profesioniști și pentru cei, care, din pasiune, sunt atrași de mirajul îndeplinirii poftelor gazetărești, cât și pentru publicul larg.
Avantajele gazetăriei și a publicațiilor online, de orice gen, sunt enorme și multiple. Un site este ușor de realizat, aproape că se găsește totul de-a gata, unele și în mod gratuit, dacă e să avem în vedere machetarea, construcția, proceduri și instrucțiuni de lucru.
În aceste condiții un site poate fi actualizat rapid și în orice moment, de cum și foarte rapid, dacă nu chiar în același moment, informațiile ajung direct la ,,consumatorul final”.
Cel mai mare avantaj îl reprezintă faptul că un subiect de presă important poate să apară imediat, într-o ,,formă scurtă” pentru a nu se pierde ,,momentul de întâietate”, și apoi actualizat într-o dezvoltare continue până la scăderea interesului publicului. De aici, putem percepe un alt mare avantaj al presei online, pentru că putem cunoaște permanent gradul de interes al cititorilor, dacă aplicația are atașat un mijloc de a posta comentarii și posibilitatea să creeze un ,,forum de discuții”. Majoritatea site-urilor au așa ceva.
Implicațiile gazetăriei online sunt atât de majore încât consecințele pot fi din cele mai inprevizibile, dacă ne gândim, și așa este, cât de rapid se creează opinii și atitudini destul de categorice și solide, ceea ce pot genera mișcări sociale, culturale etc. Unele fenomene provocate de site-urile de știri, deja, nu mai pot fi controlate!
De aceea, cred că gazetăria online, cu certitudine, trebuie să aibă și să-și afirme unele trăsături comune cu celelalte forme de jurnalism, unde să domine corectitudinea, principialitatea, echidistanța politică și socială, nediscriminarea, bunul simț, dar și o corectă redactarea respectând normele academice de exprimare și ortografie.
Desigur, în presa noastră locală, în majoritatea publicațiilor am găsit așa ceva și nu am întâlnit derapaje care să mă bulverseze. Aceasta este bine! Și, ca orice localnic al acestui Nord de Țară, mă bucur atunci când văd că jurnalismul botoșănean se dezvoltă și se afirmă.
Nu mai departe, astăzi am trăit aceast sentiment, când întâmplător am descoperit că ,,BotosaniNews.ro” îl pot ,,ciupi” de pe www.MoldovaNews.ro; http://MoldovaNews.ro
Vreau să-mi păstrez echidistanța și să zic, doar atât, felicitări și viață lungă!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania