Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.2 (146), Februarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 14.02.2021
Autor: Ionel NOVAC
Publicat:14 Febr. 2021
© Ionel Novac, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Aniversăm astăzi 86 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru, unul dintre cei mai mari poeți, pe care, alături de Mihai Eminescu, ni i-au dăruit limba română. Acela care, în simplitatea și modestia sa, afirma cu sfială, atunci când era întrebat, că „nu sunt altceva decât o lacrimă de-a lui Eminescu”.
Grigore Vieru ne-a lăsat unele dintre cele mai frumoase poezii dedicate mamei, copilăriei și locurilor natale, casei părintești care „nu se vinde”, dragostei și dorului, limbii române, iubirii de neam și țară. A fost poetul și luptătorul pentru Reîntregirea Neamului. La mijlocul anilor ΄70 ai secolului trecut, după vizita în România efectuată la invitația Uniunii Scriitorilor de la București, Grigore Vieru afirma: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.
Grigore Vieru a fost deosebit de atașat de așezarea de pe Frumoasa, în care a revenit de nenumărate ori. La Cahul a participat la ultima sa manifestare publică; la Cahul a recitit și cântat, alături de Fuego, pentru ultima oară; la Cahul a scris ultima sa poezie, poezie dedicată tot Cahulului; de la Cahul a pornit, în acea fatidică zi din ianuarie 2009, în drumul său spre nemurire.
Merită, așadar, să-l păstrăm mereu viu în memoria noastră, să-l iubim, să-l cinstim și să-l sărbătorim așa cum se cuvine. Și să îl citim, să îl recitim, căci în fiecare vers al său, în fiecare strofă, în fiecare poezie ne regăsim pe noi. Noi, cei care, parafrazându-l, „suntem iarbă. Mai simpli nu putem fi”…
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania