Gheorghe REABȚOV
Centrul Academic Eminescu mun. Chișinău
CROCHIU ANIVERSAR SAU PASTORALĂ CAHULEANĂ
Ne-a împrietenit Mihai Eminescu. La Congresul Internaţional al eminescologilor. Era în 2018, la un răsărit de toamnă, când în văzduh mirosea a iod de nucă, descojită.
„Cahuleanul” Viorel Dinescu, un foarte bun poet din Galaţi, mi l-a prezentat pe Dl. Ionel Novac – drept Consul la Consulatul General al României la Cahul. În Cahulul meu voievodal, unde, dacă pui urechea la pământ, în serile liniştite de vară, poţi auzi canonada artileriei lui Ioan Voievod, care pornea ca un blestem de plumb asupra cavaleriei lui Ieremia Golia – ticălosul, trădător de cruce şi de neam.
Şi tot aici, la Cahul, poţi desluşi, în dimineţile albastre şi senine, paşii îngânduraţi şi cuminţi al lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care-l purtau, în fiecare zi, spre tribunalul din Cahul, unde activase câteva luni, ca judecător.
De Ionel Novac, căci despre Domnia Sa e vorba în acest mic crochiu jubiliar, a îndrăgit acest oraş meridional chiar din primele clipe ale şederii sale la Cahul. În antologia sa: Cahul.Pagini de literatură, dl Ionel Novac o definea ca rod al dragostei editorului pentru Cahul şi cahuleni.
Cele 5 cărţi scrise de Dumnealui reprezintă cinci ziduri de apărare ale unui templu spiritual, plămădit trainic în clisa acestui tripic intim: Şcheia – Frumoasa – Cahul.
De o inteligenţă sclipitoare nativă, interlocutor rafinat, de o clădire literară trainică ( şi nu numai), aplecat peste cronici şi hrisoave, Dl. Ionel Novac dezveleşte, strat după strat, filă cu filă, asemenea lui Henrich Şliemann, comorile spirituale ale Troii cahulene.
Domnia sa admira şi descifra cu ochii inimii ieroglifele paşilor pierduţi din dantela dansului aburit al horelor ” pe două părţi ” de la Cahul – unicale în lumea întreagă.
Aidoma harnicilor călugări de la mănăstiri, acest diplomat – cărturar răstoarnă brazdele uitării, rătăcind prin biblioteci, librării, muzee, magazine de anticariat, cimitire, dezvelind comori spirituale, demult uitate.
Atât cele 5 cărţi, pomenite mai sus, cât şi multiplele articole, publicate în revista Cahulul literar şi artistic, Luceafărul din Botoşani sau publicaţiile de limbă română din Ţara Cangurilor ţin de spiritualitatea celor două maluri de Prut, îngemănându-le deopotrivă.
Omniprezent la toate manifestările literare sau culturale, Dl Ionel Novac ne dă o lecţie preţioasă de dragoste de moşie.
Închei această pastorală cahuleană, în care musteşte necontenit această falcă de pământ, însetat de virtuţi, plăzmuită de mâna Creatorului ceresc şi secundată de rănirea lirică a acestui crochiu aniversar.
Pe 15 martie curent, Dl Ionel Novac, bihorean de origine şi cahulean cu toate actele în regulă, va omagia frumoasa vârstă de 60 de ani.
La mulţi-mulţi ani!
Cu toate simţămintele de prietenie,
Gheorghe Reabţov
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania