Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Gruparea colecționarilor MIHAI EMINESCU Botoșani

GRUPAREA COLECȚIONARILOR ,,M. EMINESCU” BOTOȘANI
20 de ani de activitate 

  •       Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la înființarea  ,,Grupării Colecționarilor  ,,M. Eminescu” Botoșani”, o grupare a colecționarilor cu tematică eminesciană, iubitori ai poetului Mihai Eminescu- Luceafărul poeziei românești. Tot acum s-au împlinit 140 de ani de la publicarea în ,,Almanahul Românie june” din Viena a poemului Luceafărul, lucrare de referință a Poetului. 
  •       Odată cu înființarea acestei grupări, s-a început editarea Buletinul Informativ, revistă cu apariție periodică, în care au fost publicate studii și materiale despre viața, activitatea și opera lui Mihai Eminescu, manifestările organizate în țară, dedicate poetului și materialele de colecție realizate cu ocazia acestor manifestări, lucruri scrise și tipărite, care vor rămâne peste timp.
  •        Acum 20 de ani, am pornit la drum cu încrederea că această grupare va avea scopul și efectul dorit de noi colecționarii, dar cu trecerea timpului, încrederea noastră în ceea ce facem a sporit continuu și, iată, am ajuns la 20 de ani de activitate și 63 de numere ale Buletinului Informativ. Dacă este suficient sau nu, membrii grupării pot răspunde, dar sigur, se puteau face  și mai multe lucruri.
  •        Dar, iată ce scriam în primul Buletin Informativ, la înființarea acestei grupări:
  •        ,,Gruparea colecţionarilor cu tematica,,Mihai Eminescu” nu este o organizaţie oficială. Ea nu are nici cont în bancă, nici ştampilă. Ea are în schimb un nume; ,,Mihai Eminescu” şi un grup de colecţionari pasionaţi, cu dragoste nemărginită faţă de marele nostru poet naţional.
  •      Era de datoria noastră a botoşănenilor să înfiinţăm această grupare, deoarece pe aceste meleaguri s-a născut, a copilărit, a creat şi a suferit, o bună perioadă de timp, cel ce a ridicat limba românească la cel mai înalt nivel artistic.
  •       Ideea a prins rădăcini şi a avut un puternic ecou în rândul colecţionarilor, astfel că, în decurs de câteva luni, cercul nostru s-a lărgit continuu, ajungând astăzi la un număr de 35 de membri.
  •       Şi iată că acum la împlinirea a 120 de ani de la apariţia poemului Luceafărul, care reprezintă culmea creaţiei eminesciene să pornim la drum cu gruparea noastră.
  •       Dorim ca prin activitatea noastră de colecţionari să ne manifestăm recunoştinţa faţă de cel mai mare poet român care şi-a dedicat întreaga sa viaţă ridicării pe noi trepte a limbii literare române, care şi-a iubit ţara şi istoria ei, care a fost alături de cei ce constituiau ,,talpa ţării”, care a cântat frumuseţile acestei ţări şi obiceiurile acestui popor.
  •       Eminescu cât a trăit n-a cerut nimic de la nimeni; nici onoruri, nici funcţii înalte, nici avantaje materiale. Iată de ce noi, astăzi, avem obligaţia de a-i da ceea ce în viaţă n-a avut: o înaltă preţuire pentru opera sa fără egal, pentru munca sa până la uitarea de sine, pentru ideile progresiste pentru acele timpuri și pe care le-a susţinut în scrierile sale.
  •       Dorim ca prin colecţiile noastre, prin studiile noastre, prin expoziţiile pe care le vom organiza să aducem o binemeritată contribuţie la cunoaşterea vieţii şi operei poetului, să descoperim noi aspecte din viaţa sa, să realizăm diferite materiale care să cinstească memoria poetului.
  •      Suntem un colectiv de colaboratori, de prieteni, cu preocupări comune, care dorim să ne cunoaştem mai bine, să ne ajutăm unii pe alţii la obţinerea unor materiale filatelice, de maximafilie, de cartofilie, numismatică sau carte etc. Vom organiza cel puţin o expoziţie pe an prin rotaţie în localităţile de unde suntem,vom realiza diferite materiale cu prilejul unor date importante din viaţa şi activitatea poetului, pentru a-l face cunoscut mai bine tinerei generaţii.
  •      Păşim la drum cu speranţa că activitatea noastră va duce la extinderea acestei pasiuni de colecţionare a materialelor cu tema,,Mihai Eminescu”, la organizarea, cu ajutorul unor sponsori şi oameni de bine, a unor manifestări expoziţionale de înalt nivel, la realizarea unor studii despre viaţa şi opera poetului care spunea despre sine:,,Eu pun destinul acestei lumi într-o inimă de om”.
  •       Vă dorim tuturor: Succes !”                   Nicolae Iosub 
  •                                  
  •        Acum, după 20 de ani de activitate neîntreruptă, în scopul cunoașterii și omagierii Marelui Poet, putem spune că, în linii mari, gruparea noastră și activitatea ei și-a atins scopul, numărul membrilor ei crescând la peste 80 de membri. Făcând un scurt bilanț al activității și realizărilor noastre, rezultă că: s-au organizat, pe 15 ianuarie, 15 iunie și cu alte prilejuri, expoziții (de filatelie, numismatică, cartofilie, carte etc) ale colecționarilor cu tematică eminesciană, s-au editat 63 de Buletine Informative, care au reflectat aceste manifestări, s-au editat peste 30 de cărți despre viața, activitatea și opera lui Mihai Eminescu (numai 20 volume la Botoșani), s-au realizat, în diferite localități din țară, peste 50 de medalii și plachete, peste 100 de insigne, peste 80 de plicuri filatelice și ilustrate maxime, cu tot atâtea ștampile speciale, s-au editat afișe, calendare, cărți poștale ilustrate (peste 300), lucrări grafice dedicate poetului și multe altele.
  •        În primul număr al Buletinului informativ spuneam că: ,,Dorim ca prin activitatea noastră de colecţionari, să ne manifestăm recunoştinţa faţă de cel mai mare poet român care şi-a dedicat întreaga sa viaţă ridicării pe noi trepte a limbii literare române, care şi-a iubit ţara şi istoria ei”. Cred că prin ce am făcut şi realizat până în prezent ne-am ţinut promisiunea făcută atunci.
  •       La aceste frumoase manifestări, și-au dat concursul colecționarii din București (cele două Grupări ale colecționarilor de la Cercul Militar Național și de la Palatul Parlamentului), Botoșani, Viena, Chișinău, Alexandria, Turda, Sibiu, Bacău,  Vaslui, Arad, Timișoara, Reșița, Hârlău și altele. Pentru tot ce au făcut și au realizat pentru omagierea lui Mihai Eminescu, toate mulțumirile noastre!
  •      Înfiinţarea acestei grupări a contribuit la strângerea, în jurul unei idei, a tuturor celor ce-l iubesc pe Eminescu, la apariţia a unor adevărate ,,centre” unde Eminescu este sărbătorit şi cinstit, aşa cum se cuvine, şi la realizarea unor expoziţii şi materiale de colecţie dedicate poetului.
  •        Colecționarii cu tematică eminesciană, membrii ai Grupării noastre, cât și celor două din București, dar și din celelalte localități din țară și din Chișinău, și-au completat colecțiile cu materiale noi și interesante, s-au realizat exponate de mare valoare filatelică și numismatică, s-au completat bibliotecile personale cu cărți cu și despre Mihai Eminescu și Veronica Micle, s-au legat prietenii strânse între colecționari, care s-au vizitat, au făcut schimburi de piese de colecție, au realizat piese noi, neprecupețind nici un efort material. Putem spune că noi, colecționarii cu tematică eminesciană, adunați în cele trei grupări sau în Asociațiile filatelice județene sau numismatice locale, fac parte dintr-o categorie specială – cea a ,,dependenților” de Eminescu.
  •       Colecționarii cu tematică eminesciană nu au fost numai simpli căutători, realizatori și strângători de piese de colecție, ei au fost și adevărați cercetători ai vieții, activității și operei lui Mihai Eminescu, publicând studii, ținând conferințe și scriind cărți despre poet, volume interesante care completează biografia poetului și aduc informații noi despre acesta.
  •        Pentru realizările lor, în acești 20 de ani de activitate, mulți dintre membrii Grupării noastre au fost recompensați cu diplome, medalii, insigne, plicuri filatelice speciale, cărți și, majoritatea dintre ei, au primit Premiul Eminescu, instituit de Asociația Culturală GEEA Botoșani- Teiul de Aur și Teiul de Argint, la categoria Colecții și colecționari.
  •        Personal, am făcut tot ce am putut, în limita posibilităților materiale și starea sănătății, să realizez această revistă – Buletinul Informativ– în care a fost cuprinsă toată activitatea noastră de colecționari și iubitori ai Marelui Poet- Mihai Eminesu. Prin cărțile pe care le-am scris, în acești 20 de ani de activitate, am făcut cunoscut botoșănenilor, cât și iubitorilor lui Eminescu din întreaga țară, viața, activitatea și opera celui mai mare poet al românilor, care și-a tras seva de pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.
  •      Va mulțumesc tuturor și vă doresc multă sănătate și cât mai multe realizări!
  • Ing. Nicolae Iosub- Responsabilul Grupării Colecționarilor ,,Mihai Eminescu” Botoșani 

   



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania