Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

I.V. Filip, învățător, director al Școlii Primare nr.1 Brăești, erou al luptei pentru realizarea României Mari

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 1 (121), ianuarie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

I.V. Filip, învățător, director al Școlii Primare nr.1 Brăești, erou al luptei pentru realizarea României Mari

Primit pentru publicare: 19 Ian. 2019
Autor: Prof. Mihai MATEI
Demers pentru publicare: Gheorghe MEDIAN, redactor al Revistei Luceafărul
Publicat: 19 Ian. 2019
© Mihai Matei, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate
[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro

         

Un rol important în pregătirea populației județului Dorohoi pentru sprijinirea materială și umană a evenimentelor din anii 1916-1918, ce au culminat cu actul de la 1 decembrie 1918, l-a jucat activitatea unor personalități locale printre care căpitanul Spiridon Elefterescu Urzică, Gh. Gh. Burghele, Artur Stavri, prefect al județului, preoţii C. Ciocoiu şi Dumitru Furtună, profesorul  Tiberiu Crudu ș.a.
     Prin conferințe ținute în localitățile județului, articole scrise în presa locală  („Solia”, „Vremuri Noi”,” Primăvara”, „Orizonturi Noi”, prin lucrările ce le-au publicat, aceştia susțineau cauza dreaptă a românilor din provinciile aflate sub dominație străină și necesitatea unirii lor la Patria Mamă.

Intrarea României în război de partea Antantei, a însuflețit și mai mult populația județului, ca și a țării. Pentru dorohoieni , plecarea Regimentelor 29 și 69 Infanterie, pe front, a fost o adevărată sărbătoare. Mii de femei, bătrâni și copii, au condus pe ostași la gară, urându-le izbândă deplină. Preotul scriitor N.V. Hodoroabă, referindu-se la plecarea pe front a Regimentului 69 Infanterie din Dorohoi, remarca faptul că, pe strada principală erau frumoase arcuri de triumf, împodobite cu drapele tricolore și cu steagurile aliaților. Pe pancarte scria cu litere mari „Trăiască România” întregită și „să vă întoarceți cu bine”.
In această atmosferă emoționantă, încărcată de înalt spirit patriotic, tânărul Învățător I. V. Filip, titular al Școlii Brăești a fost mobilizat și a plecat pe front.  Să dăm câteva date din biografia sa. S-a născut în 1893 în satul Brăești unde urmează cursurile şcolii primare, după care absolvă, în mod strălucit gimnaziul din Dorohoi. S-a hotărât să îmbrățișeze cariera de învățător. Reușește printre primii la concursul de admitere organizat de Școala Normală din Galați. La absolvire, este repartizat la Școala Lișna din județul Dorohoi, apoi transferat la Școala Poiana din comuna Brăești. Găsește această unitate într-o stare deplorabilă. In scurt timp tânărul învățător o aduce în situație de admirat. Inspectorul școlar ce l-a asistat, la o lecție model, afirmă că i-a făcut o impresie excelentă. Transferat la Școala Primară Brăești nr.1, este numit director. S-a străduit să se termine construcția școlii, să o doteze cu cele trebuitoare, astfel că, în curând, această unitate devine o adevărată podoabă a satului. El înființează un atelier de lemnărie pentru băieți și altul de țesătorie pentru fete, începe organizarea unui muzeu școlar, şi desfășoară  interesante lucrări cu copii pe lotul școlar. Pentru rezultatele sale, pentru calitățile didactice este avansat la gradul I și numit revizor școlar. A fost un om al datoriei și ca militar. Mobilizat în 1916, cu gradul de sublocotenent, în timp cât a ținut campania, a fost avansat pentru faptele lui de vitejie, la gradul de căpitan și decorat cu Ordinul „Steaua României”. A mai primit și alte decorații.

A luat parte la campania din Transilvania și a fost grav rănit în luptele de pe Valea Cașinului, la Muntele Clăbuc. Eliberat, se ocupă din nou de școală iar în calitate de revizor școlar, inspectează  numeroase unități şcolare și participă la cercurile culturale din zonă. In acest timp se îmbolnăvește de tifos exantematic și cum epidemia face ravagii, după război, moare și domnul Filip. „Gazeta de Dorohoi”, din 17 XII.1927,prezintă articolul revizorului școlar D. Romanescu, cu titlu „Moartea și înmormântarea învățătorului I.V.Filip. El consemnează faptul că „zilele trecute a încetat din viață, în comuna Brăești, tânărul învățător I.V.Filip, abia în vârstă de 35 ani, fost subinspector școlar al județului Dorohoi. A fost unul din cele mai valoroase elemente ale corpului didactic din județul Dorohoi.

La înmormântarea care a avut loc în comuna Brăești, continuă articolul,  a participat o lume imensă. Serviciul religios a fost realizat de preoții D.Grigorescu, protoereul județului, însoțit de preoți Rotărescu- Trestiana, Mironescu- Brăești, Traian Ionescu- Văculești. Răspunsurile au fost date, în timpul slujbei de Corul Școlii Normale Șendriceni. S-au  depus numeroase coroane din partea Asociației județene a învățătorilor, Comitetului Școlar Județean, Partidului Liberal, Grupului învățătorilor din Săveni, prietenilor, colegilor, etc.
A participat o delegație de ofițeri din Garnizoana Dorohoi în frunte cu maiorul Stoica, iar o Companie din Regimentul 29 infanterie a dat onorul. Au rostit impresionante cuvântări Col. Toplicescu, din partea U.O.R filiala Dorohoi, învățătorul Savel Balan din partea corpului didactic al Școlii Brăești, D. Romanescu, revizorul școlar al județului, cadre didactice din județ. Un cuvânt important a rosti apoi Prefectul județului I. Capră.

Brăeștenii l-au condus cu pioșenie, în lacrimi pe învățătorul lor, dascăl exemplar al copiilor satului, dar și pe cel ce le-a fost mereu un bun sfătuitor.
Menționăm faptul că pe frontispiciul intrării în şcoală, primăria a așezat o placă de marmoră cu fotografia învățătorului I. V. Filip, consemnând anul nașterii și al morții acestuia. Comuniștii, au dat indicații să fie dată placa jos, fără vreo justificare. Ar fi bine, socotim noi, ca placa să fie repusă la locul ei, deoarece astfel i se recunosc meritele, ca învățător de excepție, precum și și jertfa sa, ca mare patriot.

Prof. Mihai Matei, fiu al satului, fost Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar județean Botoșani

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania