Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Inaugurarea Muzeului Colecțiilor „Casa Sturdza” din Bârlad și deschiderea Expoziției permanente CORNELIU VASILESCU – DRAGOȘ PĂTRAȘCU

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad inaugura, duminică, 23 octombrie, Muzeul Colecțiilor „Casa Sturdza” (str.Vasile Pârvan nr.4), ocazie cu care a avut loc și vernisajul expoziției permanente CORNELIU VASILESCU – DRAGOȘ PĂTRAȘCU.

Timp mai bine de un deceniu, spatiul expozițional gãzduit în imobilul Casa Sturdza din Bârlad a fost închis, necesitând ample lucrãri de reparații. S-a reușit, în cele din urmã, realizarea unor intervenții care au readus, în primãvara acestui an, clãdirea în circuitul muzeistic, aflăm de la artistul Dragoș Pătrașcu. „Cu mult timp înainte ca reabilitarea imobilului sã devinã realitate, am fãcut cunoscut publicului intenția noastrã ca spațiile expoziționale sã gãzduiascã, cu caracter permanent, lucrãrile a doi artiști bârlãdeni, ai cãror faimã a depãșit de mult granițele țãrii. Este vorba de pictorul Corneliu Vasilescu și graficianul Dragoș Pãtrașcu, doi artiști reprezentativi ai artei românești și nu numai, care vor dona muzeului o parte din creația lor. Încã o datã, se verificã faptul cã bârlãdenii știu sã își aprecieze și să respecte valorile, încã din timpul vieții, asigurându-le celor merituoși spații expoziționale generoase. Așa se face cã dupã sculptorul Marcel Guguianu, alți doi artiști vor beneficia de un loc binemeritat în galeria personalitãților marcante, a cãror muncã și valoare este recunoscutã, așa cum se cuvine, de contemporani si, evident, de concitadinii sãi. Practic, imobilul Casa Sturdza se va transforma într-un MUZEU AL COLECTIILOR – colecții oferite de cei doi prestigiosi artisti”, preciza în cadrul evenimentului dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. 

Casa Sturdza a fost ridicată în anul 1812, ctitori fiind familia de viță nobilă Ștefan Sturdza Bârlădeanu și soția acestuia, Safta. În 1903 a fost cumpărată de municipalitate de la descendenții familiei și transformată în sediu al Administrației Financiare. Ulterior, a devenit secție a Muzeului „Vasile Pârvan”, unde au fost expuse mai multe colecții de artă.

“Am venit la Bârlad cu o sinteză a unei călătorii care a început în deceniul opt al secolului trecut și care continuă și astăzi cu aceeași plăcere și pasiune. Instalația, obiectele, desenele, picturile, gravurile cu care am venit, își vor găsi în sfârșit liniștea. O mare parte dintre ele au călătorit prin lume și prin țară, poposind temporar în galerii din Paris, Viena, Veneția, Roma, Essen – Germania, Toronto, Iași, București, Timișoara, muzeele din Chișinău, Bârlad, Vaslui, „Brukenthal”- Sibiu, Centrul de Cultură „George Apostu” – Bacău. Au fost văzute de multă lume, au văzut multe și, în sfârșit, au ajuns acasă. Într-un oraș pentru care am o mare considerație . Aici mi-am început educația, inclusiv ca tânăr aspirant la arta profesionistă. Aici mi-am petrecut copilăria, adolescența și o parte semnificativă din tinerețe. Ani frumoși și nebuni în același timp. În pofida vremurilor, trăiam și gândeam liber, eram plini de viață și de planuri care ni se păreau formidabile. Un oraș cu o dorință neostoită de cultură ale cărei reverberații le resimțeam încă de atunci. Un loc în care se născuseră Nicolae Tonitza și Alexandru Ioan Cuza , care avea un teatru încă din 1860, (reînființat în 1955) și un muzeu ( „Vasile Pârvan”) care, în timp, devenise de notorietate , având șansa unor directori luminați. Orașul acesta, prin oamenii lui speciali ne-a făcut onoarea de a ne pune la dispoziție, pictorului Corneliu Vasilescu și mie, acest spațiu generos, o casă veche boierească, restaurată și transformată în actualul Muzeu al Colecțiilor. La rândul nostru am răspuns pe măsură, prin aceste două importante donații”, sublinia Dragoș Pătrașcu, în cadrul discursului prezentat la evenimentul de deschidere al expoziției permanente de la Muzeul Colecțiilor, din 23 octombrie.

În cadrul aceluiași eveniment s-au lansat albumul de autor Dragoș Pătrașcu, editat de Centrul de Cultură George Apostu din Bacău, sub egida Ministerului Culturii, și catalogul Colecția Corneliu Vasilescu, semnat de Gabriela Albu, muzeograf la Muzeul „Vasile Pârvan”.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – Dragoș Pătrașcu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania