Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

,,Întâlniri întru cuvânt”, evenimentul cultural desfășurat de Filiala UZPR Timiș la Târgu Jiu

„Cărțile sunt purtători ai civilizației. Fără cărți, istoria este tăcută, literatura toantă, știința schiloadă, gândurile și imaginația în repaos”. (Barbara Wertheim Tuchman, istoric, jurnalist și scriitoare americană)


  • Vineri, 25 aprilie 2025, zi de mare sărbătoare creștină „Izvorul Tămăduirii”, la MansArta Bibliotecii Județene Gorj „Christian Tell” din Târgu Jiu, începând cu orele 14:30, Filiala UZPR Timiș a desfășurat evenimentul cultural intitulat ,,Întâlniri întru cuvânt” în prezența unor personalități culturale din Timiș, Hunedoara, Vâlcea, Dolj și Gorj. Programul a cuprins lansări și prezentări de carte și reviste, recitări și o frumoasă expoziție de pictură realizată de poeta Mirela Cocheci. Acest eveniment cultural a fost organizat de Filiala UZPR Timiș în colaborare cu ASCIOR (Asociația pentru Civilizația Ortodoxă) și Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”, și dedicat „Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor” care se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO  în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor, și „Zilei Bibliotecarului din România”, sărbătorită tot pe 23 aprilie. 
  • Domnul inginer Dumitru Buțoi, poet și jurnalist, președintele Filialei UZPR Timiș „Mihai Eminescu” a venit împreună cu soția, care este de loc din comuna Dănești, județul Gorj, dar locuiesc la Timișoara.  De la această filială au mai participat Constantin Aurel Muntoiu, jurist, poet și jurnalist, Mirela Cocheci, poet, jurnalist și pictor, director al revistei „Amfiteatrul literar”, Elisabeta Bogățan, scriitoare, și jurnaliștii Constantin Bălăcescu și Daniel Aurel Spătaru.
  • De la Deva a venit poetul Dumitru Tâlvescu, de la Craiova, poeții Mihaela Leliana Rădulescu și Cristian Mărgineanu, de la Vâlcea: Zenovia Zamfir, reprezentanta Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea și a ASCIOR, însoțită de: poetele Marinela Belu Capșa, Mioara Ohîi, Roxana Tomulescu și Nicoleta Manole. De la Gorj au participat: scriitoarea Iolanda Mirea și poeții: Spiridon Popescu, Viorel Munteanu (Surdoiu), Ana Ionele, Adriana Săvescu, Marilena-Carmen Rădulescu și George Drăghescu. Ca invitați, a participat și o delegație de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” formată din: col. (rtr.) Gigi Bușe, jurnalist și scriitor, Ion Ungureanu, jurist și scriitor și Marin Dogaru, fotograf.
  • Doamnei Zenovia Zamfir de la Vâlcea, i-a revenit rolul de moderator, rol pe care l-a îndeplinit cu măiestrie, impunând activității literare puternice rezonanțe sufletești, creând astfel un moment memorabil, cald și prietenos pentru toți cei prezenți.
  • Cuvântul de deschidere l-a avut doamna Luiza Maria Sandu, managera  Bibliotecii Județene Gorj „Christian Tell”, care a mulțumit organizatorilor că au ales această locație pentru un asemenea eveniment atât de special. „Stimați invitați, am onoarea astăzi să vă spun bun venit la un eveniment special. În primul rând pentru noi, ca și gazdă, cât și pentru invitații noștri. Vă mulțumesc că și de data aceasta ați ales să veniți aici în spațiul nostru plin de cultură și de creativitate, și nu în ultimul rând, plin de iubire. Să știți că suntem deschiși la toate activitățile pe care le desfășurăm la biblioteca județeană, la toate proiectele cultural-educative, pe care le desfășurăm cu atâta dragoste și cu atâta deschidere pentru cultură și pentru frumos”, apoi s-a scuzat că nu poate participa deoarece are în derulare un proiect pe fonduri europene „Mi-aș dori să stau pe tot parcursul desfășurării activității dar îmi cer scuze, am deep line la depunerea unui proiect pe fonduri europene iar dumneavoastră știți cu siguranță că dacă nu respectăm tocmai termenul pe care îl am acolo atunci se pierde proiectul. Îmi doresc foarte mult să avem o bibliotecă creativă, o bibliotecă digitalizată, să venim cu ceva inovator, iar dacă reușim să luăm acest proiect cu siguranță ni se umple sufletul de bucurie și cu siguranță când veți veni o să fiți plăcut surprinși, pentru că nu dezvălui mai mult, dar cu siguranță tot ceea ce ne am propus să dezvoltăm și să facem împreună o să vă surprindă”. 
  • Înainte de a pleca, organizatorii evenimentului, i-au dăruit diplome și cărți. Doamna scriitoare Zenovia Zamfir i-a dăruit o carte cu activitățile Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea pe anul 2024, care include și activități desfășurate, aici, la Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”. Ea a justificat astfel realizarea acestui anuar al bibliotecii vâlcene: „Am învățat de la colegii noștri din Franța, de la Biblioteca Națională, că cea mai sigură dovadă și cea mai sigură posibilitate de a-ți păstra informația este Cartea, motiv pentru care la fiecare sfârșit de an noi facem câte o carte în care inserăm întâlnirile noastre din anul respectiv”. La final a mulțumit doamnei directoare pentru colaborare, și i-a urat multă sănătate și succes în implementarea proiectelor propuse.
  • În continuare, moderatoarea Zenovia Zamfir, care a precizat că: „Suntem aici ca o familie, o familie a iubitorilor de cultură, familia creatorilor de cuvânt. Eu personal vreau să-l felicit pe domnul Dumitru Buțoi pentru că este un neobosit al condeiului, un om de cursă lungă și ne încântă cu activitățile domniei sale”, și a invitat-o pe doamna Mirela Cocheci să prezinte noul volum de versuri al domnului Buțoi intitulat „Nichita și Îngerul de rouă”, apărut recent la Editura U.Z.P., un volum ce reprezintă un omagiu adus marelui poet Nichita Stănescu. 
  • „Citind acest volum, Nichita și Îngerul de rouă, avem privilegiul de a păși împreună într-un spațiu al sensibilității și al inspirației poetice. Cartea nu este doar o colecție de poezii, ci este o punte între lumi, între vis și realitate, între cuvânt și tăcere, între noi și Nichita. Titlul volumului, delicat și metaforic, ne pregătește pentru o călătorie lirică în care Nichita Stănescu nu este doar amintit, ci este invocat, simțit, retrăit. Versurile din acest volum par să fie scrise cu cerneală de rouă așa cum chiar Nichita cu siguranță ar fi spus-o. Cuvintele sunt fragile dar pline de forță, luminoase dar încărcate de mister”.
  • În continuare, a povestit cum Dumitru Buțoi reușește, cu finețe, să surprindă nu doar teme dragi lui: iubirea, efemerul, ideea de cuvânt viu, ci și să ducă mai departe spiritul său ludic, profund și tulburător. Poeziile din volum nu doar că-l evocă pe Nichita, ci par a dialoga cu el. „Limbajul este atent lucrat. Uneori e grav și meditativ, alteori ludic și neașteptat. Cartea îmbină elemente biografice referiri poetice și referințe intertextuale, constituind o imagine profund personală și emoțională a poetului. Autorul reușește să surprindă esența gândirii poetice a lui Nichita, iubirea ca forță universală, cuvântul ca forță vie și jocul ludic al ideilor ca formă de libertate absolută”. În încheiere, doamna Cocheci a concluzionat: „Nichita și Îngerul de rouă nu este doar o colecție de poezii ci este un act de iubire pentru poezia însăși. Nichita și Îngerul de rouă este un volum care se citește cu sufletul și cu mintea deschisă. Este o invitație la visare, la reflecție, dar și la recunoștința pentru moștenirea poetică pe care ne-a lăsat-o marele poet. Este o carte, care prin emoția și eleganța ei, reușește să aducă poezia mai aproape de cititor, exact așa cum ar fi făcut-o și Nichita”. De altfel, însuși autorul mărturisește că: „Această carte nu este altceva decât un remember sentimental, o secvență de iubire din eternitatea unui vis frumos cu Nichita, ca un Arc de Triumf peste un timp inoxidabil”.
  • Scriitoarea gorjeană Iolanda Mirea a prezentat revista lunară „Tribuna Olteniei” nr. 5 din aprilie 2025 al cărei director este, iar poeta vâlceană Marinela Belu Capșa a povestit că este foarte bucuroasă să fie în această sală alături de nume grele ale poeziei românești, că este o persoană care plutește între viața de la Capșa și eternitatea de la Belu, așa cum spunea, cu mult patos, Nichita Stănescu „Du-mă fericire în sus și izbește-mi fruntea de stele”, pentru că e fericita premiată a ediției întâi a Festivalului concurs „Nichita Stănescu” inițiat de domnul Dumitru Buțoi, pe care l-a felicitat pentru tot ceea ce a realizat în cadrul filialei pe care o conduce la Timiș, apoi a citit poezia „Taina ascunsă în noi” din volumul „Nichita și Îngerul de rouă” și poezia proprie „Măreție și decădere”.
  • Domnul Dumitru Buțoi i-a dăruit doamnei Zenovia Zamfir, diploma cu „Meritul Cultural” și Antologia de versuri „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția a III-a, 2024, care, în cele 360 de pagini, cuprinde toți premiații și opera lor, participanți la acest festival internațional.
  • Poetul gorjean Spiridon Popescu a spus că, deși a fost contemporan cu Nichita, nu a reușit să-l întâlnească niciodată, dar l-a cunoscut bine pe Marin Sorescu, apoi a recitat două poezii proprii dedicate lui Nichita: „Nichita” și „Visul lui Nichita Stănescu”.
  • Poetul hunedorean  Dumitru Tâlvescu, a citit câteva versuri din poezia domnului Buțoi „Contemporan cu Dumnezeu” spunând că: „M-am născut/ Într-o casă fără ferestre/ Am trăit un timp/ Iluminat de țipătul mamei/ și învăluit/ într-un cearșaf de rouă/ la marginea/ celui de-al cincilea anotimp”. Și a explicat ce reprezintă  al cincilea anotimp: „Este anotimpul celor care nu aleargă toată ziua după poziții sociale, după bani, sau avantaje, ci al celor care au rămas fideli, cinstei, adevărului, onestității, empatiei și rămân verticali în orice situație, iar strigătele lor și de ajutor și de satisfacție că trăiesc altfel, răsar din cartea aceasta”. 
  • Poeta Ana Ionele, redactor-șef al revistei de cultură „Ad-Mutrium” din Motru a prezentat noul număr și câteva date despre această revistă. „Revista a pornit în anul 1997 apoi, după o scurtă întrerupere, a fost reluată de membrii fondatori în 2017, moment din care am devenit redactor-șef al revistei, eu venind de la ziarul local „Monitorul de Motru”. A prezentat colectivul de redacție: director onorific poetul Nicolae Dragoș, director fondator Mircea Prunaru și domnul director Daniel Popescu, iar ca membrii: Felicia Bejenaru, Ion Sabin Cerna, Florin Preda Dochinoiu, Alexandru Dumitriu, Romulus Modoran care luna martie a trecut la cele veșnice, Ionela Adriana Morega, Nicoleta Catalina Păuliș, Rodica Păuna și secretarul de redacție Dorian Gabriel Pauliși. „Vă invit în acest an, de zilele Motrului, pe 25 mai, la lansarea noului număr al acestei reviste”, a încheiat doamna Ana Ionele, prezentarea revistei. Și a încheiat cu prezentarea celui mai recent volum al său de poezie intitulat „Amurgul pietrelor albe” dedicat locurilor sale natale din Mehedinți, unde oamenii locului se ocupau cu vărăritul. Pietrele albe sunt pietrele de calcar din care se obținea varul prin arderea lor în varnițe. Din acest volum a citit poezia „Suflet candriu”.
  • Tânăra poetă Roxana Tomulescu din Râmnicu Vâlcea a citit poezia proprie „Răstimpuri frânte”, iar profesoara și poeta Mioara Ohîi, tot din Vâlcea, a citit propria poezie intitulată „Am plecat în călătorie”.  
  • A urmat poeta Elisabeta Bogățan, din Petrila, județul Hunedoara, unul dintre cei mai apreciați poeți din Valea Jiului și nu numai, a fost soția regretatului poet, prozator și ziarist Ioan Dan Bălan, decedat în anul 2022.  Aceasta a prezentat Antologia de poezie „Ioan Dan Bălan” intitulată „La Omul de Piatră” pregătită pentru Festivalul cei-i poartă numele, aflat la a doua ediție, care va avea loc la 30 mai la Casa de Cultură din Petrila. Prima ediție a Festivalului literar-artistic „Ioan Dan Bălan” a avut loc la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din orașul Petrila în data de 30 mai 2024. Grupul de poezie „Ioan Dan Bălan” s-a înființat în anul 2024 la Casa de Cultură din Petroșani, iar liderul acestui grup este poeta Mirela Cocheci. Antologia este bilingvă, română și franceză, și are două părți: 1. Membrii Grupului de poezie „Ioan Dan Bălan” și 2. Invitați. Invitații sun și din străinătate. Tot o reprezentantă a Văii Jiului, poeta Mirela Cocheci, a prezentat revista „Amfiteatru Literar”, fondată anul trecut în luna octombrie și al cărei director este. Colegiul redacției: Elisabeta Bogățan, Dumitru Buțoi, Doina  Guriță, Emilian Marcu și Dumitru Tâlvescu. Vă prezint un scurt fragment din nota redacției: „Cartea e un semn de suflet, e Cuvântul cules din respirarea lui Dumnezeu când a decis geneza Lumii. În primăverile omului cartea dezleagă, e mărturisitoarea adevărului că viața e autentică având alături rodirea Cuvântului. Scriem, visăm, ne dăruim unii altora bucurii. Credința în bunăvoire și pace e mult amplificată, inimile tresaltă, conștiința că binele trebuie să triumfe e mai puternică. Să ne fim unii altora sprijin și povață.” În continuare, „Argintul Viu al Văii Jiului”, poeta Mirela Cocheci a prezentat volumul de versuri intitulat „Ținutul Momârlanilor în versuri și imagini”. Imaginile sunt asigurate de tânărul jurnalist și fotograf Sergiu Vințan, iar versurile sunt creația dumneaei, din care ne-a prezentat poezia „Ținutul Momârlanilor”. „Tresalți când intri în Valea Jiului acasă/ Și parcă-ți vine zău să te descalți/ La poarta ei atâta de frumoasă./ Când Jiul îi scaldă tălpile ușor/ Se-apleacă munții mâna să-i sărute/ Și cu bucăți din cerurile lor/ Îi pun ștergar un pumn de flori pe suflet./ Ținutul Momârlanilor, un rai/ Cu amintiri și urme geto-dace/ Odată ce-ai intrat, mai vrei să stai/ Ca Valea în lumini să te îmbrace”. La final, ne-a prezentat expoziția sa de pictură, pentru că, din când în când, mai cochetează și cu pictura, ca un „hobby” al ei. „Azi, din Valea Jiului nu se mai scoate cărbune ci poezie” a remarcat poetul Spiridon Popescu. 
  • Activitatea a continuat cu recitaluri de poezie proprie. Poeta și profesoara Mihaela Leliana Rădulescu de la Craiova, a recitat poezia „Doamne, ce mai faci!”. Poeta și profesoara Adriana Săvescu, de la Bumbești Jiu, a venit să se împărtășească cu o bucățică de cultură și ne-a destăinuit „Umbra unui gând”, o poezie dedicată lui Nichita Stănescu. Constantin Aurel Muntoiu, de la Timișoara a făcut referiri la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu pentru a cinsti Eroii României din Primul Război Mondial, spunând că: „La nivel spiritual este o biserică închinată eroilor”. Are în lucru o carte de poezii din care a prezentat poezia „Un om plângând” care va da și titlul cărții. Domnul jurist și scriitor Ion Ungureanu de la Țicleni, județul Gorj și membru activ al Filialei Gorj „Cultul Eroilor” a spus că: „Nichita mărturisea că Patria sa este limba română și acest lucru e bine să-l însușim toți românii”, apoi a precizat că: „Ne aflăm pe malul Iordanului românesc, Jiul, locul geometric al creației brâncușiene, care i-a inspirat pe mulți poeți și încă-i va mai inspira și de acum încolo. Prin amplasarea mesei apostolice cu cele 12 scaune și a portalului Sărutului de către Brâncuși, Grădina Publică de la Târgu Jiu, a devenit o grădină a meditației și rugăciunii, un fel de Grădina Ghetsimani. Din contemplare, orice vizitator trece la contemplație. Coloana, ne atrage atenția că mișcarea noastră între cele patru puncte cardinale de pe orizontală, rămâne haotică dacă nu am ține cont de cele două puncte mega cardinale, de pe verticală, Cerul lui Dumnezeu și Pământul de sub picioarele noastre, pentru că în timpul vieții pământene omul nu este altceva decât o bucată de lut înnobilată cu sufletul ceresc”.  
  • Poetul Cristian Mărgineanu, gorjean prin naștere și craiovean prin adopție, a prezentat recentul său volum de poezie intitulat „Altarul sufletului” pe a cărui copertă scrie așa: „La măsuța mea de scris/ Gândul vine ca un har/ Și mă simt așa de bine/ Parcă sunt într-un altar”. Din acest volum ne-a prezentat poezia „Nostalgie”. Poetul Dumitru Tâlvescu de la Deva a citit una din poeziile sale, apoi colonelul Gigi Bușe, scriitor și jurnalist, redactor-șef la revista „Gorjul Eroic” și la publicațiile online „Universul ” și „Universul Olteniei”, a prezentat pe scurt activitatea sa literară și jurnalistică, primind din partea ASCOR o „Diplomă de Valoare și Performanță” în semn de mulțumire, de apreciere și recunoștință privind contribuția și implicarea în viața culturală și socială de trezire a Neamului, pentru contribuția adusă la ridicarea neamului prin credință, cunoaștere și cultură. Diploma a fost înmânată de doamna Zenovia Zamfir.
  • Și fotograful Marin Dogaru, de la Cultul Eroilor Gorj a spus că este tare bucuros că are prilejul să imortalizeze asemenea evenimente culturale pe care să le vadă foarte multă lume inclusiv generațiile viitoare.
  • Doamna Zenovia Zamfir a prezentat anuarul pe 2024 al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea intitulat „Înfrățiți prin cuvânt, înfrățiți prin cultură”, unde au fost prinse toate evenimentele organizate anul trecut de biblioteca vâlceană, prin străduința doamnelor bibliotecare Zenovia Zamfir, Jeni Ioana Dicu și Iuliana Radi. Fiindcă acest eveniment cultural s-a desfășurat la Târgu Jiu, poeta vâlceană Marinela Belu Capșa a adus un omagiu marelui artist universal Constantin Brâncuși prezentând poemul: „Omagiu lui Brâncuși”.
  • La final, domnul Dumitru Buțoi, licențiat în Științe juridice, ziarist cu vechi state în presa națională și locală, poet și realizator de antologii literare, a prezentat câteva reviste realizate de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara și Filiala „Mihai Eminescu” a UZPR Timiș: „Luceafărul de Vest” ajuns la nr. 71, „Seniorii”, ajuns la nr. 24 și „Jurnalul Juridic”, ediție națională, care apare din 2004 și ai cărei redactori sunt prezenți în sală: Dumitru Buțoi, Constantin Aurel Muntoiu, Constantin Bălăcescu și Daniel Aurel Spătaru.  
  • „Întâlniri întru cuvânt” a fost un bun prilej de reunire a multor personalități culturale din cinci județe ale țării: Gorj, Dolj, Timiș, Hunedoara și Vâlcea. Din programul zilei nu au lipsit lansările și prezentările de carte, prezentări de reviste culturale, recitări din Nichita Stănescu și din creațiile proprii ale celor prezenți, dar și acordarea de premii în semn de apreciere și recunoștință privind contribuția și implicarea în viața culturală și socială, alături de o frumoasă expoziție de pictură a doamnei Mirela Cocheci.
  • Felicitări tuturor, organizatori și participanți. În Gorj se face cultură!
  • Col. (rtr.) Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania