Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O nouă întâlnire la Ligii Scriitorilor din Maramureș

 Prin ninsoare și burniță ce amintește de sosirea iernii, iubitorii de carte și frumos, așa cum ne-a îndemnat președinta Carmena Felicia Băințan, ne-am reîntâlnit la o nouă ședința a membrilor LSR MM. A fost o ședință fructuoasă, binevenită, desfășurată pe un ton plăcut și familiar, ceea ce a făcut ca majoritatea celor prezenți să dorim să mai zăbovim la ”taclale”, până la orele 13,oo.

În prima parte, la sugestia poetei Carmena Băințan – moderator, scriitorul Iacob Oniga a vorbit despre lansarea romanului ”Teodora” a colegului Milian Oros, un roman de dragoste și ”un eveniment literar  deosebit care a avut loc  la Biblioteca Județeană”.
S-a discutat apoi despre stadiul (materiale) în care se află revista ”Freamăt” a LSR MM iar poeta Aurelia Oancă a propus să se includă un eseu din ciclul ”In memoriam” pentru scriitorul Dragomir Ignat, având în vedere faptul că lansarea revistei va fi la sfârșitul lunii ianuarie iar Domnia sa a văzut lumina zilei pe 30 ianuarie, în satul Chechiș.

S-a vorbit despre Concursurile literare, despre altele care se fac ”cu dedicație” sau pur și simplu sunt ”exclusiviste”, despre ușurința cu care se dau astăzi diplome și premii (majoritatea fără bani!) de așa zisele jurii, cu membri dubioși, puși pe căpătuială și care nu au în spate o operă demnă de apreciat, numai mult tupeu.

Epigramista și poeta Smaranda Iuga din Tăuții Măgherăuș ne-a prezentat un scurt curriculum vitae, din care am aflat că este pensionară din învățământ, că în anul 2013 a intrat în clubul epigramist ”Spinul” iar dintre cărțile scrise, consideră că o reprezintă cel mai mult cea intitulată ”Destin dulce-amar”.

Poeta Aurelia Oancă, valoroasă, riguroasă, harnică, ne-a prezentat cele mai recente cărți ale Domniei sale, printre care și cea numită ”File de viață”, urmând să le facă o lansare de sărbătorile de iarnă.

Poetul, epigramistul, nuvelistul și profesorul de limba română Nicolae Dumitru (tot din Tăuții Măgherăuș) ne-a prezentat volumul ”Amintiri revărsate”, editura ”Enesis”, cu o prefață încântătoare, în dulcele grai lăpușan al confratelui Iacob Oniga. A adus de asemenea cele mai recente numere din revista de cultură ce apare la Tăuții Măgherăuș ”Clepsidra de cristal”, tipărită la editura aceluiași inimos editor  Aurel Jentea.

În partea a doua a întâlnirii s-a dat întâietate Poeziei, astfel că cei prezenți au recitat 2-3 poezii, în această ordine: Smaranda Iuga, Daniela Micu (a adus pentru vitrina scriitorilor din sala ”Ion Burnar” cinci volume apărute la editura ”eCreator” a editorului Ioan Romeo Roșiianu), Aurelia Oancă, Carmena Felicia Băințan, Iacob Oniga, Nicolae Dumitru, Gelu Dragoș (din grupajul publicat de revista ”Surâsul Bucovinei”) și Ioan Andreicuț.

Următoarea întâlnire va fi peste două săptămâni iar materialele care se doresc să fie citite, să fie în primă audiție dacă se poate, în spiritul Crăciunului și dragostei față de Pruncul Iisus și România.

                                                                                           Gelu Dragoș

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania