Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

ÎNTÂLNIRILE DE LA VINTILEASCA

Ionuţ BercaruPrimit pentru publicare: 22 oct.2014.
Autor: Ionuț Bercaru

Publicat de Lucian Manole: 22 oct.2014

ÎNTÂLNIRILE DE LA VINTILEASCA

 

Vintileasca, gură de rai de la obârșia Râmnicului Sărat, la poalele munților Furu din Curbura Carpaților,  a devenit, prin strădania unor oameni deosebiți , atât ca merite cât și ca meserii, unul din centrele de cultură din mediul rural vrâncean și național, prin desfășurarea “Salonului Național de Literatură și Artă” – din 2012 și a „Întâlnirilor” – din 2013. Ambele evenimente sunt posibile datorită inițiativei profesoarei de istorie Fântâneru Elena și a sprijinului necondiționat oferit de primarul Georgică Scripcaru,  preotul Neculai Potop, directorul școlii Fănel Crucean, brigadierul silvic Pisaroschi Ioan sau al lui Victor Ghe. Stan, președintele Secției de Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România.

În acest an, „Întânirile” au fost ca temă de lucru „Comemorări  istorice prin evenimente culturale”, prilejuite de împlinirea 300 de ani de lafis vintileasca [800x600]a moartea martirică a Brâncovenilor, 110 ani de la nașterea lui Mircea Vulcănescu, 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.  Manifestările, complexe și de ținută, au însumat comunicări științifice, prezentări de carte, audiții de poezie și teatru, pelerinaje și vizite , într-o atmosferă caracterizată de dezbatere și comuniune sufletească.

În cadrul primitor și tulburător deopotrivă al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vintileasca, avându-i drept gazde pe preotul paroh Neculai Potop și pe profesoara Elena Fântâneru, comunicările științifice și dezbaterile ce au pigmentat simpozionul au fost moderate cu tact și cu subtile invitații la meditație de către Valentin Ajder, directorul Editurii EIKON din Cluj Napoca.

După mesajele de întâmpinare rostite de prefectul județului Vrancea Cătălin Popescu  și de primarul comunei Popești  Georgel Spătaru, discuțiile au fost inițiate de prof. univ.  Dr. Dumitru Constantin Vulcan ce si-a lansat lucrarea Somnul Rațiunii, urmat de către scriitorul Victor Ghe. Stan cu o emoționantă comunicare Mihai Eminescu – lumina vie a literaturii române. Momentul de grație artistic a fost prelungit de poetul și eseistul Christian Crăciun, ce a recitat din propria creație și și-a prezentat lucrarea ISOGRAFII.Eseuri despre evadarea în esențial.

Auditoriul , format din elevi și cadre didactice din tot județul, oameni ai satului, preoți și scriitori, actori și regizori, profesori universitari și medici, s-a animat datorită stilului tip one man show al prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie a Universității București. În stilul ce l-a făcut cunoscut în mass-media, profesorul Cioroianu a punctat, prin trăsaturi clare și uneori acide, câteva figuri de personalități ce au marcat istoria românească și universal în anii premergători și din timpul Marelui Război.

Personalitatea lui Mircea Vulcănescu a fost evocată de filozoful prof. dr. Marian Nenicescu cu comunicarea Mircea Vulcănescu și sentimental românesc al ființei, ce a iscat o structurată dezbatere asupra calității de “filozof”a lui Vulcănescu și de către excepționala prezentare a personalității lui Mircea Vulcănescu, realizată de prof. univ. dr. preot Gheorghe Holbea. Discuțiile ce au urmat acestei comunicări au fost aprinse și au necesitat moderarea lui Valentin Ajder. Fie că s-a susținut “colaborațponismul” cu regimul antonescian, fie că s-a solicitat canonizarea sa, participanții la dezbatere au reliefat necesitatea reabilitării juridice a lui Mircea Vulcănescu.

Prima zi a Întâlnirilor de la Vintileasca, pe parcursul căreia au fost prezentate multe titluri de carte ale Editurii EIKON,  din vara anului 2014 s-a încheiat cu o audiție de teatru radiofonic, în regia lui Mihai Lungeanu, prieten al teatrului vrâncean și participant activ al dezbaterilor de la Vintileasca.

Comemorarea martiriului Brâncovenilor a deschis drumul pelerinajelor invitaților de la Vintileasca, cu vizita de la Biserica Adormirea Maicii Domnului  a fostei mănăstiri  Bordești, ctitorită în 1699 și restaurată în ultimii ani, de la temelie. Spiritul brâncovenesc este viu la Bordești, grație frescelor lui Pârvu Mutu și a minunatelor detalii arhitecturale și sculpturale ce împodobesc ctitoria clucerului Mănăilă de la Buzău, personaj credinciois al Cantacuzinilor și Brâncovenilor, cum a reieșit și din prezentările făcute de preotul Burducea Dan și profesorul Bercaru Ionuț. Tot aici oaspeții au vizitat și Colecția Muzeală Gheorghe Asănache, ce adăpostește un bogat material expozițional, de la unelte de piatră cioplită la ceramică de cultură monteoru și de la monede romane la arme din Războiaiele Mondiale.

Pelerinajul a continuat pe vârful Muntioru, unde preotul Macarie a ctitorit o mănăstire rupt-n gura raiului și unde pelerinii în căutare de alinare urcă anevoios, pe jos, cale de kilometri, spre a-și aminti locul în fața Domnului.

Întâlnirile de la Vintileasca, alături, dacă vreți, de festivalul de jazz de la Gărâna, reliefează foarte distinct puterea de a atracție a culturii în mediul ei matern, rural, pastoral. Atracția este exercitată și către receptori, mai ales de către publicul tânăr căruia îi sunt destinate Întâlnirile dar și către emițători, din toate mediile, ce simt nevoia reîntoarcerii.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania