Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Într-o zi de 15 iunie începea construcția Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe

  • Azi monument istoric, punct muzeal în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și un important cadru pentru educația informală, clădirea Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe începea să prindă contur începând cu 15 iunie 1799.
  • Iar în vremurile acelea în care se scriau primele rânduri din istoria școlii, principalul focar de cultură era Biserica, cea care a coagulat în jurul său o intensă viaţă comunitară. 
  • În urma Edictului de Toleranţă din anul 1781, emis de împăratul austriac Iosif al II-lea, potrivit căruia românii din Transilvania aveau voie să-şi construiască biserică din piatră dacă parohia era formată din minimum 50 de familii, se ridică „Biserica din Deal”, aflată în vecinătate. Putem spune că acest aspect a fost începutul învăţământului confesional din arcul intracarpatic, apariţia primelor biserici româneşti în judeţul Trei Scaune fiind strâns legate de apariţia primelor focare de cultură – Şcolile Confesionale Ortodoxe. Primele şcoli atestate documentar pe teritoriul jud. Covasna sunt: Zagon, la 1540, Araci, la 1700, Belin, la 1774, Covasna, la 1790 și Sfântu Gheorghe, la 1799.
  • Potrivit actelor oficiale păstrate în arhive, la data menționată, magistratul oraşului Sfântu Gheorghe adresează Judelui Regal şi Oficialităţilor Ţinutului Trei Scaune un raport prin care-l înştiinţează de începerea construcţiei şcolii româneşti. 
  • Intervalul 1799-1874 reprezintă prima etapă de construcție a Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe, în care clădirea cuprindea două încăperi mai mari, iar accesul se făcea prin încăperea mai mică dispusă lateral. Din punct de vedere tipologic, aceasta se încadra în categoria clădirilor vernaculare din zonă, pereţii fiind realizaţi din bârne iar acoperişul învelit cu şindrilă. La capătul estic se afla o pivniţă cu pereţii din piatră şi tavan din bârne masive. Încăperile comunicau între ele prin intermediul golurilor de uşi.
  • În luna februarie a acestui an, punctul muzeal Prima Școală Românească a împlinit 20 de ani de activitate. În prezent, la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe sunt organizate tururi ghidate, ateliere creative pentru copii (ateliere de scriere cu pana, cu tocul și penița, ateliere de scriere pe tăblițe), prin care vizitatorii se pot transpune în atmosfera școlii de demult, și diverse activități cultural-literare, toate coordonate de muzeograful Florin Herțeg.
  • Întreaga poveste a școlii o regăsim aici -https://muzeu.mncr.ro/index.php/expo/expozitii-permanente/scoala?fbclid=IwAR3Ux5JUQsPHHQQ_Ur55kYbSjpAu68tN9QLkV-yAd-TaokK3F2kiOVPhudQ

mncr.ro

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania