Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Întrecerea literară ŞFICHIUL ZILEI, organizată de Revista de cultură, educţie şi atitudini Luceafărul.net

Întrecerea literară ŞFICHIUL ZILEI,  organizată de Revista de cultură, educţie şi atitudini Luceafărul.net

Cerinţe

Descoperă autorul pe baza analizei de text (este unul cunoscut)…
Descoperă greşelile ortografice şi ortoepice…
Descoperă ilogica din text (sintaxa frazei şi morfologia cuvintelor)…
Cum ar fi trebuit scris acest text (Rescrierea)…
Juraţi (3) vor fi numiţi prin tragere la sorţ din rândul celor care se vor înscrie şi trimite răspunsul analizei.
Cine doreşte să participe la acest concurs va trimite textul rescris şi observaţiile proprii, ca răspuns la criteriile stabilite mai sus, la redactia revistei Luceafărul prin poşta electronică (redactiarevistei[at]luceafarul.net).
Jurizarea va avea loc la o data stabilită de membrii juriului desemnaţi, la sediul redacţiei, dar nu mai târziu de 10 iunie a.c.
Premiul acordat câştigătorului va consta în: o diplomă şi un exemplar din vol. ,,Scriitori şi publicşti botoşăneni. Ed. a 3-a, ad.şi rev.”, autor Silvia Lazarovici, Agata – 2016.
Pentru răsplată, juriul va primi câte un exemplar din volumul menţionat.

Mai jos prezentăm textul supus analizei din concursul nostru:

De cateva zile nu mai reusesc sa dorm bine , deloc . Am cosmaruri , ma zvarcolesc in pat toata noaptea , ma trec sudori reci , ma doare capul si am o stranie senzatie de voma . In unul din visele mele vad campiile si dealurile Moldovei pline de carari , unele mai late altele inguste , lungi si intortochiate ca nici o minte luminata nu reuseste sa le dea un inteles . Ce sunt toate cararile astea , unde duc si cine le-a facut ? In noaptea asta misterul a fost dezlegat . Langa mine s-a oprit o baba chioara si mi-a zis .
– Stii cine a facut toate cararile astea ? Este unul pe aici pe la noi , un VENETIC , i-i zice BRONEA, BROWNEA. El , saracul , BATE CAMPII , toata ziua si cateodata noaptea , cand da peste o sticla de rachiu . Da” el nu BATE NUMAI CAMPII , bate si dealurile si vaile si vagaunele cele mai ascunse, e bolnav saracul , ARE FEBRA CREATIEI .
 Am mai visat apoi mormintele marilon nostri scriitori , Sadovenu , Camil Pertrescu , Creanga , Eminescu , Caragiale si toti ceilalti care au facut istoria LITERATURII ROMANE . Toti erau intorsi in mormant incercand parca sa-si ascunda rusinea – citisera toti BROWNIADA scrisA im mod magistral de. BROWNEA..  Lasand un pic gluma , ma intreb : daca destinul unor tineri scriitori , destinul unor tineri care aspira sa devina mari poeti ,mari prozatori , dramaturgi , critici , este hotarat de unul ca BROWNEA.  mai mult ca sigur cariera lor sfarseste inainte de a incepe . Nu este grav ca acest BROWNEA. foloseste limbajul brownianului beat care LOVEŞTE PEREŢII numai pentru a-si mangaia orgoliul , ca inventeaza cuvinte care nu sunt in dictionar , ca nu a mai auzit macar de acordul subiectului cu predicatul ca sa nu mai vorbim de sintaxa si morfologia frazei . Este grav ca el este la conducerea unei CLASE, ESTE PROFESOR SI SCRIITOR.
PS – nea BROWNEA, uite , daca vrei binele acestei tari , daca esti plin de bune intentii ,daca vrei ca literatura romana sa ramana macar asa cum a fost fara ca unul ca tine sa o distruga de tot …. dute acasa , ia OCHELARII , ia si BARDA cu tine , BATE CAMPII singur ca de inculti cu BARDA in mana am avut destui . Si nu uita , seara , dupa ce ai batut campii… si dealurile si campile …deschide O CARTE , UNEORI ESTE FOARTE UTIL.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Bodea Silvia spune:

    Deși timpul meu este foarte dens acum, voi încerca în zilele următoare să dau răspunsurile așteptate. Trebuie să mă gândesc pentru că la început mi se părea o scriere situată între SF și eseu ca în partea a doua să-mi dau seama că este un pamflet. Poate că am recepționat eu greșit textul dar la prima ”citire” asta am simțit. Voi reveni!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania