Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

ION  GHIȚULESCU: ”Pentru mine, publicul a fost și va rămâne hrana sufletului meu„

Primit pentru publicare: 19 Mart. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: ©2022 Ioan Vasiu, ©2022 Ion Ghițulescu, ©2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.


ION  GHIȚULESCU: ,,Pentru mine, publicul a fost și va rămâne hrana sufletului meu”.

IOAN VASIU: – Sunteți  un  interpret  al cântecului  popular, bine cunoscut  și apreciat. Ce v-a determinat  să  alegeți  această  preocupare ?

ION GHIȚULESCU: –  Am simțit de când eram copil că vreau să cânt. Cred că Dumnezeu a vrut așa.

I.V.: -De la cine ați moștenit  talentul cântatului?

I.G: – În familie  părinții  mei  și  surorile  mele, toți cântau prin casă, eu fiind singurul  care am făcut din muzică o meserie.

I.V.: -Când ați urcat prima dată pe o scenă, într-un spectacol ?

I.G.- La vârsta de 7 ani, la școală am luat premiul 1 pe regiunea Ploiești, la un Festival   de muzică  populară, între elevi.

I.V.: -Ce  zonă  folclorică  reprezentați  prin  repertoriul  dumneavoastră, deosebit  de bogat ?

I.G.: – Zona folclorică reprezentată de mine este Muntenia și Oltenia, dar am interpretat de-a lungul  timpului  și din alte zone folclorice. Repertoriul meu principal este  axat pe romanțe, tangouri celebre, valsuri și cântece de petrecere.

I.V.: -Care  sunt  orchestrele  mai  importante și dirijorii  mai  cunoscuți, alături de care ați cântat în decursul anilor ?

I.G.: – Prima orchestră cu care am colaborat a fost Doina Argeșului din Pitești, dirijori Emil Tănase și Emil Gavriș. A doua orchestră a fost Dorulețul din Buzău, dirijor Nelu Toma. A urmat orchestra Doina Vrancei din Focșani, dirijori  Marin Constantin, Jan Fieraru și Nelu Toma. Ultima orchestră fiind cea de la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului  din Tg Jiu, dirijori, Stelian Ghiocel și fiul său Marin Ghiocel. Alți dirijori cu care am colaborat: George Vanu și Paraschiv Oprea, ambii de la Orchestra Radio București;  Sile Dinicu de la Orchestra de Estradă a Radio Televiziunii Române;  Ionel Budișteanu de la Rapsodia Româna, Tudor Pană de la Ansamblul Ciocârlia de la M.A.I. București. Am colaborat în cariera mea, de 55 de ani de activitate, cu majoritatea orchestrelor profesioniste din țară.

I.V.: -Dintre  marii  interpreți  de muzică  populară  pe care îi apreciați mai mult, dar dintre cei tineri?

I.G.: – Este dificil să fac o ierarhie a soliștilor de muzică populară apreciați de mine. Pentru că toți marii soliști au calități incontestabile. Maria Lătărețu (lângă care am cântat un singur spectacol), Ioana Radu, Gică Petrescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ion Dolănescu, Benone Sinulescu, Nelu Bălășoiu, Maria Cornescu, Ștefania Rares, Angela Moldovan, Achim Nica, Petre Săbădeanu, Dumitru Constantin, Ana Pacatiuș, Tiberiu Ceia și mulți alții, împreună cu toți aceștia am colaborat în spectacole. Dintre cei tineri aș remarca soliștii care duc mai departe cu cinste folclorul nostru românesc, fără însă a face o ierarhie.

I.V.: -La  ce  festivaluri  și  concursuri  folclorice  ați  participat  de-a lungul anilor  și  care sunt  premiile  mai  importante  pe  care  le-ați  obținut ?

I.G.: – Festivalurile la care am participat sunt foarte multe. Printre cele mai importante aș aminti, festivalurile din Israel, unde am fost desemnat „Omul anului 2008” alături de Florin Piersic și Maia Morgensten. Tot în Israel am fost desemnat de evreii români „Regele cântecului popular” alături de actorul Horațiu Mălăele. Am participat  la festivaluri  internaționale în Franța, Italia, Portugalia, Jugoslavia, Bulgaria, Turcia, Republica  Moldova, Germania, Austria și altele.

I.V.: -Ce  a  reprezentat  regretata  Marioara  Murărescu  pentru dumneavoastră ?

I.G.: – Pentru mine personal Marioara Murărescu a fost omul care mi-a influențat cariera. Un om deosebit, care ținea foarte mult  la nealterarea folclorului, costumului popular românesc.  

I.V.: – Reușesc  să  influențeze  manelele,  într-un fel sau altul, folclorul nostru ?

I.G.: – În opinia mea, manelele nu pot influența rădăcinile folclorului nostru.

I.V.: -Ce  mesaj  doriți  să  transmiteți  fanilor, prin  intermediul  acestui interviu ?

I.G.: – Pentru mine, publicul a fost și va rămâne hrana sufletului meu. Fără acesta eu nu aș fi existat ca și interpret. De aceea le doresc să aibă multă sănătate și să mă aprecieze și iubească în continuare pentru că nu-i voi dezamăgi. Cântecele mele, ale voastre sunt și vouă vi le cânt. Vă îmbrățișez cu drag !  

                                          Interviu consemnat de Ioan Vasiu, U.Z.P.R.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania