Primit pentru publicare: 17 iulie 2016
Editor: Olivian IVANICIUC
Poeţi, scriitori şi artişti din România, Albania, Macedonia, Moldova, Muntenegru şi Serbia s-au adunat, timp de două zile, în oraşul Trebisacce (Italia), de la Marea Ionică pentru ceremonia internaţională literară Premiul Literar „Corona”, un eveniment de o mare importanţă culturală şi socială organizată în memoria poetului şi scriitorului Cosentino Gianfranco Cianciaruso, TT (Traduceri Talabă), în colaborare cu Institutul „E. Aletti „. „Este un moment de mare integrare socială şi culturală, prin care Trebisacce a salutat şi a onorat scriitorii şi poeţii acestor naţionalităţi cei mai mulţi dintre ei acum rezidenţi în Italia şi mulţi alţii care au venit special din patria lor de a primi „Crown Award”, acordat de către un juriu de experţi condus de Mihaela Talaba “, a spus primarului Comunei Trebisacce, Franco Mundo .
Eveniment cultural s-a desfăşurat în faţa unui public numeros din Trebisacce, şi din satele din jur care au umplut sala de conferinţe de la “Miramare Palace Hotel”, eveniment ce a debutat cu un bufet artistic şi a continuat cu acordarea de zeci de premii către artiştii, poeţii, scriitorii sosiţi din România, Serbia, dar şi din alte colţuri ale Italiei care şi-au prezentat opera în limba lor maternă traduse simultan de către cei doi prezentatori Mihaela O. TOTU şi Giorgio Naccarato.
Printre premianţi s-a numărat şi jurnalistul şi scriitorul timişorean Stejărel Ionescu, care a obţinut trei premii internaţionale: Premiul II pentru poezia cuantică, Menţiune de onoare – pentru volumul de poezii „Cartea Vieţii” şi Premiul special pentru carieră (acordat in Italia doar personalităţilor de marcă.)
Invitat de onoare a fost poetul Vasile Hatos, Ivano Totera imitator, grup de muzică „E. Aletti, actori Massimo Cistaro, Andreina Petta şi Giuseppe De Vita, centrul de formare artistică „Spirala” Serafina Guzzo. Printre numeroasele premii un premiu special a fost acordat prof. Piero De Vita, profesor al Institutului „E. Aletti „, poet, scriitor si folclorist din Trebisacce pentru ” cel mai bun profesor „ales printr-un vot anonim de către studenţi. Ceremonia s-a terminat târziu în noapte, când Marea Ionică spumega şi se lovea de ţărm, sub un cer încărcat de nori negrii şi o ploaie rece de primăvară.
Cea de-a doua zi a continuat cu vizita la primăria din Francavilla Marittima, cu vizita la Muzeul Comunal, la siturile istorice şi s-a încheiat în noapte la peste o mie de metrii altitudine la Scuarul Sfintei Maria de la arme cu spaghetti cu paste şi iahnie de fasole de unde nu a lipsit un vin roşuu italian excellent.
Prima editie a Premiului literar “Corona” s-a încheiat. Dar ecoul acestuia continuă să rezoneze în noi. Mihaela Talaba a fost sufletul viu, cea care a adunat românii din toate colţurile Italiei, dar şi din România, Serbia sau Moldova. Visul Mihaelei, a devenit realitate. Un premiu literar care nu este doar un premiu, dar este un adevărat exemplu de modul în care acesta poate fi comutat între diferite persoane la cultură, limbă, naţionalitate şi credinţă, adevăratul foc al artei, al frăţiei, al schimbului. Ceea ce a contat a fost schimbul de idei, de cultură care are loc cu această ocazie. Nu este necesară integrarea sau complectarea, dar menţinerea propriei identităţi, intră în contact cu diferite realităţi, îmbogăţind ceea ce noi numim fraternitate, devine esenţial dincolo de legile statelor şi interese speciale: legea inimii şi poezie, câştigă din nou, pentru că aceasta este legea libertăţii
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania